Dimecres, 1 maig 2024
spot_img
IniciCULTURASonia Gainza: "Molts pensen que l’Apropa Cultura és només a Barcelona però...

Sonia Gainza: “Molts pensen que l’Apropa Cultura és només a Barcelona però està a tot Catalunya, Balears, Madrid i Gipuzkoa”

apropa cultura logo
Logo del programa Apropa Cultura // Foto: Apropa Cultura

T’interessa la cultura? Ets una persona inquieta? Què sempre està pensant en fer plans? Si has respost afirmativament a aquestes preguntes, sense cap mena de dubte t’interessa aquesta entrevista. Parlem amb Sonia Gainza, directora del programa Apropa Cultura.

Com va néixer Apropa Cultura?

L’any 2006 a l’Auditori, teníem una demanda de grups de persones amb discapacitat que volien assistir als concerts educatius… Vam començar a estudiar el tema i vam veure que hi havia més grups socials interessats i van iniciar el programa l’Auditori Apropa de la mà de l’Assumpció Malagarriga, directora del Servei Educatiu de l’Auditori i jo mateixa.

Qui pot gaudir de Apropa Cultura? Cal estar registrat per tenir accés a les activitats que proposeu?

Sí que cal estar registrat. Hi poden accedir gratuïtament centres socials i de la salut que constin al registre oficial d’entitats i que treballin amb persones en situació de vulnerabilitat ja sigui per discapacitat o risc d’exclusió social.

Apropa Cultura ofereix activitats arreu de Catalunya i no només a Barcelona. És aquesta una manera també de descentralitzar la cultura? 

És cert que la província de Barcelona aglutina el 70% de l’oferta cultural del país, però això no vol dir que no haguem de treballar per garantir l’accés a totes les persones de tot el nostre territori.

Un apartat del vostre web està dedicat als promotors culturals. En què consisteixen exactament? 

Els promotors culturals son tots els Ajuntaments, Teatres, Auditoris, Festivals, Museus i Espais Emblemàtics públics i privats que decideixen confiar en Apropa Cultura per organitzar diferents activitats culturals. 

Sala 2 de l’Auditori durant un concert de La Banda ens Apropa. Sessió relaxada matinals per adults. Adreçada a Apropa Cultura i públic general // Foto: Apropa Cultura

El programa Apropa Cultura inclou la gestió d’espectacles, formacions, xerrades i activitats diverses relacionades amb el dret a la cultura. Podríem dir que és un servei integral de cultura inclusiva? 

Intentem anar molt més enllà de l’assistència cultural, i per això són bàsiques les formacions artístiques als professionals de l’acció social i educativa i les formacions en accessibilitat i inclusió als tècnics dels equipaments culturals. Volem construir junts un millor accés a la cultura, i també reinventar propostes culturals que siguin més accessibles, tant en el format com en els horaris, aprofitant més la franja matinal entre setmana.

El programa Apropa Cultura va adreçat a diferents col·lectius en risc d’exclusió, però quina relació té en concret amb el de les persones amb discapacitat? 

Doncs es poden acollir totes les entitats del món de la discapacitat a preus molt especials. També estem vetllant pel reconeixement de la targeta acreditativa de la discapacitat per a que sigui mereixedora de descomptes a nivell individual, i que pugui oferir gratuïtat a l’acompanyant quan la seva necessitat està acreditada.

Ara esteu fent per primer cop una temporada bianual 22/24 que està destinada a les persones sense llar. Com està funcionant aquesta campanya? 

La campanya està complint els objectius que ens havíem marcat de donar a conèixer millor la situació d’aquestes persones que va molt més enllà de les que veiem al carrer i de veure com la cultura pot ajudar les seves vides. També ens està servint per posar en contacte entitats de sense llar i entitats culturals per treballar projectes plegats.

Quins son els dubtes més freqüents que te la gent sobre Apropa Cultura? 

Molta gent es pensa que només es un programa que té lloc a Barcelona i en canvi està a tot Catalunya, Balears, Madrid i Gipuzkoa. També de vegades es pensen que ens adrecem a persones individuals, i en canvi no és cert, perquè ens adrecem a entitats socials i de la salut.

Quin són els reptes de futur de la xarxa Apropa Cultura? D’una banda ens agradaria poder tenir l’estructura i els recursos per poder ampliar la xarxa de programadors incorporant els cinemes i els musicals, i per tant incrementant la participació privada dins la xarxa. També ens agradaria acompanyar a tots els programadors en la seva millora de l’accessibilitat i la de les seves propostes.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Mireia Guilera
Mireia Guilera
De sempre m’ha apassionat el periodisme. Fa un parell d’anys vaig presentar-me a la prova de majors de 25 anys de la Universitat per a obtenir la titulació de periodisme. No vaig aprovar l’examen d'accés però això no va ser un impediment per a fer realitat el meu somni ... Des del novembre de 2019 col·laboro amb el Diari de la DisCapacitat. La veritat és que he aprés molt i espero seguir aprenent d’aquesta professió. Actualment també presento el programa 'Asteriode B612' a Ràdio Caldes. Escolta'l en el següent enllaç https://www.radiocaldes.cat/programs/asteroide-b612-dilluns-12h-quinzenal/radiocaldes_podcast_15584?ref=wa

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content