Dilluns, 20 maig 2024
spot_img
IniciCULTURAEspanya celebra el reconeixement de la llengua de signes com a patrimoni...

Espanya celebra el reconeixement de la llengua de signes com a patrimoni cultural immaterial

En un esdeveniment presidit pel ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, Pablo Bustinduy, i el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, que va tenir lloc a la seu de la Confederació Estatal de Persones Sordes (CNSE)

llengua de signes patrimoni cultural immaterial
Foto de família de l’acte celebrat ahir // Foto: CNSE

El reconeixement oficial de les expressions culturals lligades a la llengua de signes espanyola com a Patrimoni Cultural Immaterial ha estat motiu de celebració en un esdeveniment presidit pel ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, Pablo Bustinduy, i el ministre de Cultura, Ernest Urtasun. La cerimònia, que va tenir lloc a la seu de la Confederació Estatal de Persones Sordes (CNSE) i la seva Fundació, va commemorar aquesta declaració aprovada pel Consell de Ministres el 6 de febrer, contribuint així a la protecció de l’acerv cultural de la comunitat sorda a Espanya.

Bustinduy va destacar la importància de les llengües per a l’exercici efectiu dels drets humans, destacant que la llengua de signes espanyola representa una forma única de simbolitzar i recrear el món, enriquint la societat i fomentant la comprensió en la diversitat. A més del reconeixement institucional, el ministre va subratllar la necessitat de garantir l’accés de les persones sordes a la cultura, anunciant la col·laboració entre els ministeris de Drets Socials i Cultura per implementar el primer Pla de Dret a la Cultura de les Persones amb Discapacitat durant aquesta legislatura.

D’altra banda, Roberto Suárez, president de la CNSE i la seva Fundació, va destacar la importància del reconeixement a la cultura sorda i a la llengua de signes com un gest de respecte cap a una comunitat que ha mantingut viva la seva herència cultural malgrat els desafiaments. Va instar a seguir treballant per protegir i preservar aquesta riquesa cultural, integrant-la plenament en les polítiques culturals i educatives.

Al seu torn, el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, va elogiar la comunitat sorda com a exemple d’inclusió, assenyalant que la llengua de signes espanyola i les expressions culturals sordes enriqueixen la cultura i la comprensió col·lectiva de la realitat. Va confirmar el compromís del Ministeri de Cultura amb les persones sordes i la llengua de signes com a vehicle lingüístic i llegat cultural a promoure i cuidar.

L’esdeveniment també va incloure un homenatge a la cultura sorda amb una actuació de Visual Vernacular, així com intervencions d’experts que van ressaltar la necessitat de salvaguardar les expressions culturals de la llengua de signes. Amb aquesta declaració, Espanya se suma a altres països, com Alemanya, Àustria, Eslovènia i Suïssa, que reconeixen les seves llengües de signes com a Patrimoni Cultural Immaterial, promocionant així la inclusió i preservació de la diversitat lingüística i cultural.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content