Dijous, 25 abril 2024
spot_img
IniciDIA MUNDIAL DE L'AUTISMEEl Pla d’Acció per al Trastorn de l’Espectre de l'Autisme tindrà un...

El Pla d’Acció per al Trastorn de l’Espectre de l’Autisme tindrà un pressupost de 40 milions d’euros

Segons ha anunciat aquest dimarts el ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, Pablo Bustinduy, que va presentar aquest document amb motiu del Dia Mundial de Conscienciació sobre el TEA, que se celebra el 2 d'abril

Anunci pressupost Pla d'Acció per al Trastorn de l'Espectre de l'Autisme
El ministre Pablo Bustinduy durant l’anunci // Foto: Centre Espanyol de l’Autisme

El Pla d’Acció per al Trastorn de l’Espectre de l’Autisme (TEA) comptarà amb un pressupost de 39.611.686,16 euros per als propers tres anys, segons ha anunciat aquest dimarts el ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, Pablo Bustinduy, que va presentar aquest document amb motiu del Dia Mundial de Conscienciació sobre el TEA, que se celebra el 2 d’abril.

El ministre va exposar aquest primer pla a la seu del Centre Espanyol d’Autisme, a Madrid, les instal·lacions del qual va visitar per conèixer de primera mà la feina dels seus professionals. Segons va explicar, aquest document recull les mesures contemplades a l’Estratègia Espanyola en Trastorns de l’Autisme aprovada el novembre de 2015, que “va passar anys adormida en un calaix”.

Les seves propostes són fruit del treball del Centre Espanyol d’Autisme, organisme assessor del Reial Patronat sobre Discapacitat, i en la seva elaboració també hi han participat Autisme España, encarregada de la gestió del propi centre, i altres associacions.

“Amb aquest pla donem forma a una pluralitat d’actuacions específiques perquè, per fi, el TEA tingui un nom propi i sigui conegut i reconegut a la societat”, va manifestar Bustinduy.

Avenços

Entre altres punts, recull una reforma de la Llei General sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat i de la Llei de la Dependència, que “millorarà les condicions de vida de les persones amb TEA i grans necessitats de suport”.

Així mateix, contempla generalitzar “el reconeixement com a col·lectiu especialment vulnerable de les persones amb TEA” a tota la normativa laboral, tal com ja apareix a la nova Llei d’Ocupació.

En opinió del ministre, això servirà per “fomentar la inserció al mercat laboral del col·lectiu, que enfronta una aturada d’entre el 75% i el 90%, i afavoreix la seva inclusió, tant al sector públic com al privat”.

El director general dels Drets de les Persones amb Discapacitat, Jesús Martín Blanco, va anunciar que també s’estudiarà “la possibilitat d’establir noves quotes i subquotes de reserva” per a l’autisme dins de l’ocupació pública.

El pla preveu aquest objectiu, que s’està tractant, va dir, amb Funció Pública, però “si això no fos possible desplegarem tota una bateria de mesures d’acció positiva” adreçades al foment.

A més, conté una menció específica a les figures de l’assistent personal, que ha d’atendre les necessitats d’aquestes persones per promoure’n l’autonomia, i del facilitador processal per garantir-ne l’accés a la justícia.

El ministre va destacar que la nova convocatòria de Beques Reina Letizia per a la Inclusió arreplegarà criteris específics per a l’alumnat amb TEA i va subratllar les actuacions del pla dissenyades dins de l’àmbit educatiu.

Altres mesures tenen a veure amb garantir “una atenció primerenca de qualitat i comú a tot el territori”, que la Llei de Famílies busca assegurar, va aclarir Bustinduy, i amb la millora en la detecció del TEA, de cara a corregir “els biaixos de gènere que sempre han suposat un infradiagnòstic en dones i nenes”.

Segons Bustinduy, el propòsit del pla és que “els poders públics es puguin comprometre amb els principis d’igualtat, inclusió i accessibilitat”, tal com mandata el nou article 49 de la Constitució“.

Pressupost

De les sis línies d’acció descrites al pla de cara als tres propers anys, la primera busca millorar el coneixement i respecte cap a les persones amb autisme com a “punt de partida”, per a la qual cosa disposarà de 2.733.068,20 euros.

La segona vol afavorir la detecció i el diagnòstic precoç, així com l’abordatge integral de la salut de les persones amb autisme i comptarà amb un pressupost de 320.490,15 euros.

La tercera línia està encaminada a impulsar la vida independent i la inclusió a la comunitat de les persones amb autisme, objectius per als quals s’han previst 4.678.722,73 euros.

Contribuir a l’educació ia l’ocupació inclusius i de qualitat de les persones a l’espectre de l’autisme és la meta de la línia quatre, amb 28.229.545,45 euros, mentre que la cinquena vol promoure l’accés a la justícia d’aquestes persones i l’exercici dels seus drets (3.181.818,18 euros). Finalment, la línia sis es dedicarà a impulsar la investigació, formació i innovació dins del sector, amb un pressupost de 467.991,45 euros.

El document es pot dividir en 15 línies estratègiques, relacionades amb la salut i l’atenció sanitària, la millora del teixit associatiu i l’accés de les persones amb TEA als recursos comunitaris, la vida independent i la participació, a més de la formació de professionals, l’apoderament i l’accés als drets fonamentals.

Moviment associatiu

A la presentació del pla també hi van assistir els presidents d’Autisme Espanya i del Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (Cermi), Miguel Ángel de Casas i Luis Cayo Pérez Bueno, respectivament.

Segons el primer parer, l’aprovació d’aquest pla d’acció “suposa una gran notícia, que permetrà desenvolupar, a més, tot el potencial del Centre Espanyol sobre Autisme”. En aquest sentit, va demanar dotar-lo “dels recursos i l’estabilitat suficients”, que permetin “assegurar-ne l’efectivitat”.

Per part seva, el president del Cermi ha destacat “l’alta necessitat de polítiques públiques” que tenen les persones amb TEA, i ha considerat que aquest document ajudarà a desenvolupar-les. Va cridar a aprofitar “la visibilitat que l’autisme està aconseguint en sèries i pel·lícules, encara que no sempre de la manera més realista”, a favor del col·lectiu.

Finalment, Bustinduy va agrair la tasca de tot el moviment associatiu i va manifestar el seu desig que “avui el seu esforç i les seves demandes es comencin a veure recompensats gràcies a aquest pla”. També va ressaltar el cas del Centre Espanyol sobre Autisme com a “exemple d’inclusió laboral –el 50% de la plantilla té TEA–, investigació i transferència de coneixements”.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

SERVIMEDIA
SERVIMEDIA
© SERVIMEDIA. Aquesta informació és propietat de Servimedia. Només pot ser difosa pels clients d'aquesta agència de notícies citant Servimedia com a autor o font. Tots els drets reservats. Queda prohibida la distribució i la comunicació pública per tercers mitjançant qualsevol via o suport.

1 COMENTARI

 1. PLA ACCIO TEA NACIONAL

  El director general dels Drets de les Persones amb Discapacitat, Jesús Martín Blanco, va anunciar que també s’estudiarà “la possibilitat d’establir noves quotes i subquotes de reserva” per a l’autisme dins de l’ocupació pública.

  Aquí la paraula clau és “s’estudiarà”

  A més, conté una menció específica a les figures de l’assistent personal, que ha d’atendre les necessitats d’aquestes persones per promoure’n l’autonomia, i del facilitador processal per garantir-ne l’accés a la justícia.

  Aquí les paraules clau son “menció específica”

  Segons Bustinduy, el propòsit del pla és que “els poders públics es puguin comprometre amb els principis d’igualtat, inclusió i accessibilitat”, tal com manda “el nou article 49 de la Constitució“.

  Aqui les paraules clau “es puguin comprometre”

  De les sis línies d’acció descrites al pla de cara als tres propers anys:
  La primera busca millorar el coneixement i respecte cap a les persones amb autisme com a “punt de partida”, per a la qual cosa disposarà de 2.733.068,20 euros.
  La segona vol afavorir la detecció i el diagnòstic precoç, així com l’abordatge integral de la salut de les persones amb autisme i comptarà amb un pressupost de 320.490,15 euros.
  La tercera línia està encaminada a impulsar la vida independent i la inclusió a la comunitat de les persones amb autisme, objectius per als quals s’han previst 4.678.722,73 euros.
  Contribuir a l’educació i a l’ocupació inclusius i de qualitat de les persones a l’espectre de l’autisme és la meta de la línia quatre, amb 28.229.545,45 euros,
  mentre que la cinquena vol promoure l’accés a la justícia d’aquestes persones i l’exercici dels seus drets (3.181.818,18 euros).
  Finalment, la línia sis es dedicarà a impulsar la investigació, formació i innovació dins del sector, amb un pressupost de 467.991,45 euros.
  No s’esmenta com es durà a terme a les autonomies, com es controlarà el compliment.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content