Diumenge, 2 abril 2023
Diumenge, 2 abril 2023
IniciDretsPlena Inclusió denuncia la discriminació que pateixen els infants amb discapacitat intel·lectual...

Plena Inclusió denuncia la discriminació que pateixen els infants amb discapacitat intel·lectual als campaments d’estiu

Demana a les administracions que canviïn la legislació perquè siguin més inclusius i accessibles

campaments estiu inclusiu a càceres
Infants amb un campament d’estiu inclusiu // Foto: Plena Inclusió

Plena Inclusió ha denunciat els continus casos de discriminació que pateixen les nenes i nens amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament en els campaments d’estiu i proposa a les administració canvis en la legislació perquè aquests campaments siguin inclusius.

campanya atenció sanitaria

L’organització ha explicat que la gran majoria d’aquests campaments d’estiu no estan adaptat per als infants amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament, i que això obliga als seus pares a inscriu-re’ls en activitats privades organitzades per associacions de la discapacitat, amb el sobrecost que això comporta, o simplement deixar-los a casa.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

Aquesta situació suposa una clara discriminació per a aquests infants que va en contra del que recull l’article 30 de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat sobre el dret que tenen a la participació en activitats recreatives, de lleure i esportives. Cal recordar que Espanya va ratificar aquesta Convenció i per tant, està obligada a complir-la.

En una enquesta realitzada per Plena inclusió Canàries, en què han participat 190 famílies, la majoria indica que li agradaria gaudir d’aquest servei però més de la meitat (54%) mai no hi ha accedit. Les queixes de les famílies no paren d’arribar a les organitzacions: “Cada estiu és el mateix aclaparament: em veig tancada a casa amb un nen”, protesta Estrella Perera, mare d’un nen recolzat per Plena inclusió Villafranca de los Barros. Des de Granada, Isabel Ramiro lamenta: “El campament d’estiu ha rebutjat David després d’estar ja pagat. Van decidir que no tenien voluntaris preparats”. Una altra mare, també des de la província de Granada: “Després de dir-me que sí, i demanar-me més diners perquè el meu fill tenia TEA, el dia d’abans de començar a l’escola d’estiu vaig rebre un àudio per dir-me que no l’agafaven, que no era assumible per a la monitora”.

Plena Inclusió posa com a exemple de bones pràctiques els casos de Mèrida -on Plena Inclusió Extremadura ha donat formació inclusiva al personal-, Valladolid -on els campaments ofereixen places tenint en compte el nivell de suports que necessiten els infants-, Saragossa o Torredelcampo (Jaén).

Seguint aquests exemples, Plena Inclusió proposa al Govern i les Administracions Públiques, que tots els campaments siguin inclusius i accessibles, tant els públics com els privats. També que la contractació de personal hagi de ser suficient i inclusiva (incloent la contractació de persones amb discapacitat) amb la formació necessària. De la mateixa manera, s’han d’eliminar les pràctiques discriminatòries per accedir-hi -s’han rebut queixes de normes en campaments que no deixen inscriure infants de centres d’educació especial-, posant en marxa mesures per a la seva prevenció, seguiment, i un sistema de penalització i denúncia d’aquestes pràctiques. D’altra banda, l’organització també suggereix crear un espai web de bones pràctiques i facilitar informació a famílies sobre activitats inclusives. Finalment, també proposa ampliar la franja d’edat d’aquests campaments.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content