Més de 500 persones reivindiquen a Sort la prevenció de la mort per suïcidi en el Dia Mundial de la Salut Mental

També demanen l’impuls de polítiques específiques de salut mental

jornada-sort-prevencio-mort-suicidi-dia-mundial-salut-mental
L’acte central va tenir lloc al Parc del Riuet de Sort // Foto: Salut Mental Catalunya

Més de 500 persones es van aplegar ahir al Parc del Riuet a Sort (Pallars Sobirà) per celebrar el Dia Mundial de la Salut Mental, que enguany estava organitzat per l’Associació Salut Mental Pallars i la Federació Salut Mental Catalunya i tenia com a lema “Parlar i escoltar, salva vides”, per posar l’accent en la necessitat d’invertir recursos i treballar per la prevenció de la mort per suïcidi, donat que és la primera causa de mort entre els joves.

L’esdeveniment va comptar amb la participació de l’alcalde de Sort, Raimon Monterde, la consellera de Salut, Alba Vergés i el secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, a més de la presidenta de l’Associació Salut Mental Pallars, Carlota Canut, i el president de la Federació Salut Mental Catalunya, Israel Molinero, entre d’altres autoritats.

BANER_300X250

L’alcalde de Sort, Raimon Monterde, va animar a tothom a “posar-se en el lloc de l’altre i agafar-se a la vida cada dia”. Per la seva part, la presidenta de l’Associació Salut Mental Pallars, Carlota Canut, va demanar més recursos pel Club Social de l’entitat, per seguir amb l’acompanyament sociocomunitari, pel treball en xarxa al territori i perquè es pugui seguir amb el projecte “Activat per la salut mental”.

En la seva intervenció, el president de la Federació Salut Mental Catalunya, Israel Molinero, va agrair la implicació del territori en l’organització del Dia Mundial a Sort i va recordar que cal garantir programes i serveis comunitaris per crear xarxes de suport i evitar, entre d’altres, la mort per suïcidi. Molinero va remarcar que “tenim iniciatives comunitàries com l’Activat que és una gran eina de prevenció de la mort per suïcidi” i va afegir que, amb la col·laboració de l’administració i entitats, cal que entri en cartera de serveis.

En aquest sentit, el secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, va remarcar que cal fer el trànsit d’iniciatives comunitàries com “Activat per la salut mental” i Obertament “per escalar aquests èxits demostrats al territori” i ha afegit que cal forjar el model d’atenció integrada amb el tercer sector. Per últim, la consellera de Salut, Alba Vergés, va declarar que “és la nostra responsabilitat i ens podem comprometre a fer un Pla de prevenció del suïcidi” i va afegir que cal teixir la xarxa de recursos amb les institucions, les associacions i la societat.

Un grup de persones vinculades a l’Associació Salut Mental Pallars van llegir un manifest en el qual s’insisteix que tots “tenim el deure de construir una societat on totes les persones sentin que tenen vides que val la pena de viure”. Van afegir que aquest fet “requereix de polítiques i d’estratègies integradores que englobin el treball a nivell individual, de la comunitat i de les institucions, i que cal la participació de totes i tots per assolir reformes socials i polítiques eficaces”. També van reclamar que “tot i que hi ha algunes iniciatives que caminen cap a la prevenció, avui Catalunya encara no té un pla de prevenció global”. Finalment, van concloure que es necessita suport a la xarxa associativa per seguir treballant per un model comunitari d’atenció a la salut mental, com per exemple, amb la continuïtat i implementació del projecte Activa’t per la salut mental, un projecte cabdal per a les persones i les famílies, que aposta per la recuperació i l’empoderament.

El Dia Mundial de la Salut Mental esdevé cada any l’ocasió per què el moviment social de persones, professionals i entitats de l’àmbit de la salut mental d’arreu de Catalunya, així com la ciutadania en general, es trobin per fer visible la salut mental i la lluita per la defensa dels drets de les persones que tenen un trastorn mental i les seves famílies.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*