Divendres, 27 gener 2023
Divendres, 27 gener 2023
IniciEleccions 14FSergi Moncunill: “Em presento a les eleccions al Parlament per reivindicar els...

Sergi Moncunill: “Em presento a les eleccions al Parlament per reivindicar els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual”

Sergi Moncunill i Hurtado (Valls) és un jove tarragoní amb discapacitat intel·lectual que es presenta a les eleccions al Parlament com a suplent a la llista d’ERC per Tarragona. Amb vocació política des de ben petit – a l’escola ja va dir que volia ser alcalde del seu poble- afirma però, que la seva prioritat en aquesta aventura és defensar els interessos de les persones amb discapacitat intel·lectual. No sabem amb certesa si és l’únic representant de col·lectiu en aquests comicis, però sí que és un clar exemple de participació política. L’hem entrevistat al Diari de la Discapacitat perquè ens expliqui el com i el per què de la seva decisió.

sergi moncunill article soledat
Sergi Moncunill // Foto: LADD

Hola Sergi, explica’ns com va sorgir la idea de presentar-te a les eleccions al Parlament?

anunci guies d'arrel

Jo porto molts anys en el món reivindicatiu tant des de l’àmbit associatiu com polític. Estic al Consell de Participació de Persones de Dincat, a Aprodisca i la Ladd, i políticament fa anys que formo part d’ERC a Tarragona. Per això em van comentar la idea de poder anar a les llistes. Em vaig entrevistar amb el senador per Tarragona, Josep Rufà, i amb el president comarcal del Baix Camp d’ERC, que em van proposar d’apuntar-me a les llistes com a representant de les persones amb discapacitat. Després de parlar-ho amb la família, vaig decidir acceptar, i vaig sortir escollit com a 10è suplent.

Ja ens has dit el com, ara voldriem que ens expliquessis per què et presentes?

Banner 300x250px EnBucle3

És cert que sempre m’ha agradat la política. Recordo que quan anava a l’escola el professor ens va preguntar a tots que voliem ser de grans. La majoria va dir futbolista, bomber, astronauta…Jo vaig dir que volia ser l’alcalde del meu poble, La Selva del Camp.

Però tinc clar que la decisió de presentar-me a aquestes eleccions és per aportar el meu gra de sorra per defensar els interessos de les persones amb discapacitat intel·lectual. No pot ser que s’aprovés el dret a vot del nostre col·lectiu fa només dos anys, al 2018. I com això moltes altres coses que ens impedeixen exercir plenament els nostres drets i llibertats. Em presento per treballar per canviar tot això.

Així podem dir que consideres que no estan ben defensats els interessos de les persones amb discapacitat des del món polític?

Es clar que no. Reconeixo que es fan petits avenços, però que en altres coses anem molt endarrerits, i hauriem de ser pioners. Com per exemple en la formació, la inclusió laboral a les empreses ordinàries, en drets socials. Portem una dècada amb moltes retallades que han afectat molt a les entitats i arribarà un moment que no podran aguantar més la situació. Sobretot ara que estem enmig d’una pandèmia. La política no ha donat resposta a totes aquestes qüestions. A més, les persones amb discapacitat intel·lectual som un col·lectiu especialment vulnerable.

Has comentat que estàs molt implicat en el món associatiu. Creus que des de l’àmbit polític podràs aportar coses diferents al col·lectiu?

Espero que sí. Des de les entitats del món de la discapacitat es fa molta feina reivindicativa però en general se les escolta poc. Si finalment entro en el món de la política espero poder aportar les meves idees per defensar els interessos de les persones amb discapacitat intel·lectual i que s’escoltin. 

I creus que des dels partits polítics hi ha una voluntat real de canviar les coses respecte a les persones amb discapacitat o només s’apropen al col·lectiu per captar vots?

Jo només puc parlar pel meu cas. És evident que el fet d’inclourem a les llistes té una finalitat electoral per sensibilitzar el vot de les persones del nostre col·lectiu. Però sincerament, a part d’això crec que al meu partit hi ha una voluntat real de solucionar els nostres problemes. És una aposta on tots guanyem. El partit per intentar aconseguir més vots, i jo per defensar els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual des de la política.

Ara que estem en campanya electoral, creus que la informació que donen els partits és prou accessible per a les persones amb discapacitat intel·lectual?

En general no. Però per exemple a La Selva del Camp van fer el primer programa electoral en lectura fàcil. La informació hauria de ser accessible per a tothom, perquè tothom pogués votar en igualtat de condicions. Però crec que no tots els partits polítics han fet arribar als ciutadans el seu programa en lectura fàcil. És una altra cosa que jo intentaria canviar des de la política.

I ja per últim, quin consell donaria Sergi Moncunill a altres persones amb discapacitat que volguessin passar al món de la política per reivindicar els drets del col·lectiu?

Que si ho tenen clar que tirin endavant, perquè el nostre col·lectiu necessita persones que defensin els nostre col·lectiu des de tots els àmbits de la societat. També des del polític. Jo porto molts anys de lluita reivindicativa i aquest és un pas més. He de reconèixer que al principi em feia una mica de por, perquè presentar-se a unes eleccions al Parlament de Catalunya és una cosa molt important. Però si tens el suport de la família i el teu entorn més proper, tot és més fàcil.

Acompanyem aquesta entrevista a Sergi Moncunill amb un vídeo de consells per a ser un interventor, apoderat o membre d’una mesa electoral inclusiu

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content