
Només tres partits polítics – Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), el Partit Socialista de Catalunya (PSC) i a En Comú Podem (ECP) – dels nou que concorren a les eleccions al Parlament de Catalunya, han adaptat els seus programes electorals a lectura fàcil, tot i el compromís previ agafat amb el sector de la discapacitat intel·lectual.
Per aquest motiu Dincat, ha denunciat aquesta falta de sensibilitat amb el col·lectiu que representa a Catalunya, i ha reivindicat la necessitat de promoure unes eleccions més accessibles i inclusives, per tal que aquest dret es pugui exercir amb les màximes garanties. Els programes electorals, són una més de les moltes barreres cognitives que encara avui dificulten la participació de les persones amb discapacitat intel·lectual en els processos electorals i, en la societat, en general.
“És un deure de la societat i de l’administració pública garantir que tota persona que tingui la voluntat de votar, compti amb les eines, suports i recursos necessaris. Cal, per tant i com a punt de partida, que tota la informació electoral sigui de fàcil comprensió i s’eliminin urgentment totes les barreres d’accessibilitat cognitiva que puguin dificultar la participació del nostre col·lectiu”, explica Carles Campuzano, director de Dincat.
Amb aquesta voluntat, Dincat va signar un acord el passat desembre amb el Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu de treballar en la creació d’entorns electorals accessibles i promoure l’accessibilitat cognitiva en totes les fases del procés electoral, facilitant la participació en igualtat de condicions per a tothom. Un conveni que Dincat valora molt positivament i, per això, espera continuar treballant en la mateixa línia en un futur.