Diumenge, 26 març 2023
Diumenge, 26 març 2023
IniciEleccions 14FEl sector de la discapacitat denuncia la invisibilitat del col·lectiu en la...

El sector de la discapacitat denuncia la invisibilitat del col·lectiu en la campanya electoral del 14F

sector discapacitat campanya electoral eleccions 14F
El vot de les persones amb discapacitat tenen el mateix valor que el de qualsevol altre // Foto: Grup TEB

El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), principal plataforma de defensa dels drets del col·lectiu a Catalunya, lamenta la invisibilitat de les persones amb discapacitat i/o trastorn mental i les seves famílies en la campanya electoral del 14F. “Observem amb preocupació que ni a les propostes electorals fetes públiques en campanya ni als programes electorals, la discapacitat sigui una prioritat en l’agenda dels partits que es presenten en aquestes eleccions”, afirma Antonio Guillén, president de COCARMI. “La pandèmia ha evidenciat i aprofundit la situació de desigualtat que vivim les persones amb discapacitat i/o trastorn mental en la nostra vida quotidiana i cap partit polític, fins al moment, ha proposat res concret perquè no ens quedem enrere”, segueix Guillén. 

anunci guies d'arrel

Aquesta invisibilitat de les necessitats del col·lectiu es reflecteix alhora en la inexistent presència de persones amb discapacitat i/o problemes de salut mental en llocs de sortida en les diferents candidatures, malgrat ser el 8% de la població de Catalunya. “Les persones amb discapacitat i/o trastorn mental sempre hem volgut ser part activa de la transformació social que el país necessita, i així ho demostra la fortalesa i resiliència del nostre teixit associatiu i les persones que en formem part. L’absència de persones amb discapacitat i/o amb problemes de salut mental al Parlament de Catalunya és una oportunitat perduda per treballar per una societat inclusiva i cohesionada”, afirma Guillén. 

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

El Comitè denuncia, a més, la manca de voluntat política per garantir que les persones amb discapacitat i/o amb problemes de salut mental puguin exercir el dret a vot en igualtat de condicions que la resta de la ciutadania. 

“Som un col·lectiu prou significatiu perquè les nostres especificitats siguin incloses en totes les iniciatives relacionades amb els processos electorals”, afirma el president del comitè, el qual afegeix: “el nostre vot té el mateix valor que el de qualsevol altra persona, i volem exercir amb garanties, per nosaltres mateixos, aquest dret reconegut”. 

El context de pandèmia, una oportunitat perduda

Des del Cocarmi asseguren que l’actual situació de pandèmia hauria estat una gran oportunitat per avançar en la total accessibilitat del procés electoral per tal de garantir el ple dret a vot de les persones amb discapacitat.

Reconeixen que la crisi del coronavirus ha servit per millorar el sistema de votació per a les persones amb discapacitat visual. Ara, la persona que sol·licita l’enviament del Kit Braille, pot preparar tranquil·lament i amb privacitat el seu vot a casa, quan abans ho havia de fer en el mateix col·legi electoral, amb la conseqüent dificultat per garantir el vot secret.

Però denuncien que continua pendent l’accessibilitat del vot per correu, així com l’accessibilitat cognitiva de les persones amb discapacitat intel·lectual en tot el procés electoral, tot i tenir reconegut el seu dret a vot. 

D’altra banda, i quan ja estem a la recta final de la campanya, el Cocarmi ha constatat la manca d’accessibilitat mostrada en els actes i materials electorals (en Braille, lectura fàcil, subtitulació d’actes, interpretació en llengua de signes catalana) per afavorir la participació política de les persones amb discapacitat i/o problemes de salut mental.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content