Dimarts, 7 febrer 2023
Dimarts, 7 febrer 2023
IniciEntrevistesJoana Bonet: "Vaig tenir dos cosins amb paràlisi cerebral. I em van...

Joana Bonet: “Vaig tenir dos cosins amb paràlisi cerebral. I em van ensenyar que els discapacitats som els altres”

joana bonet entrevista mireia guilera
Joana Bonet // Foto: Imatge cedida per Joana Bonet

Seguint la meva idea d’aprendre dels meus referents periodístics, en aquesta ocasió m’he deixat aconsellar per Joana Bonet Camprubí (Vinaixa, 1966). Periodista, articulista, escriptora, docent, llicenciada en  filologia col·laboradora de diferents mitjans com la  Vanguardia, Vanity Fair, El Pais Semanal, Julia en la Onda. L’any 1992 va crear la revista Woman. Però segurament la majoria la coneixem per ser la directora de la revista Marie Claire durant 16 anys. El seu darrer llibre és “Fabulosas y Rebeldes, cómo me hice mujer”, (Editorial Destino). M’he deixat assessorar per la seva elegància i estil. 

Actualment estic demanant als meus referents periodístics i comunicadors que responguin algunes preguntes per publicar-ho al Diari de la Discapacitat. Podries donar-me algun consell, de com fer una bona entrevista escrita?  

Primer, documentar-se sobre el personatge. Intentar parlar amb el seu entorn. Preparar un bon qüestionari però estar atenta a repreguntar. No tenir prejudicis abans de fer l’entrevista envers el personatge.  Sé rigorós amb les seves declaracions. I una vegada bolquis el text al foli o pantalla, donar-li ritme, estil i coherència al relat.  

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

Hi ha un nombre de preguntes idoni?

No, però mínim una desena …

En que ets poc hàbil?  

En obrir tetrabriks, per exemple…O en no tapar bé les ampolles d’aigua. Sovint se m´obren a dins la bossa i es mulla tot. No tinc massa bona psicomotricitat fina, o potser és falta de paciència. No condueixo cotxes, sol bicicleta. Tampoc esquio ni munto a cavall ni faig muntanyisme. Sóc torpe en moltes coses, i poc hàbil fent passadissos i falsos amics.

Quina relació tens amb la Discapacitat?  

Vaig tenir dos cosins germans amb paràlisi cerebral. I em van ensenyar a que els discapacitats som els altres. Que ells tenen una sensibilitat  especial i altres capacitats que es converteixen en una lliçó de vida. M’agradaria que la nostra societat fos molt més inclusiva amb les persones amb altres capacitats… Ningú és normal. Partim d´aquesta premissa a l´hora de relacionar-nos amb els altres.  

El món seria millor si…? 

Si fos més humanista. Si cregués més en les persones enlloc dels resultats, Si fos més compromès amb els drets humans. Si deixem viure em pau, si fóssim més tolerants, si poguéssim controlar l’enveja, els gelos i transformessim la competitivitat en col·laboració.

Quin és l’adjectiu que creus que et defineix millor?  

Solitària 

Per què vas decidir dedicar-te al periodisme?  El Periodista neix o es fa?  

M’agrada escriure, sempre he estat curiosa i observadora…Un periodista es fa, però sempre ha de tenir un interrogant pendent que doni tombs pel seu cap.

Digues tres noms que siguin o hagin sigut el teus referents periodístics?  

Com articulistes: Joan Didion, Janet Malcolm, Vicente Verdú, 

Quina és la persona que t’ha agradat més poder entrevistar, i per què?  

El difícil dir-te´n un. Han estat molts. Em va encantar l´entrevista amb Karl Lagerfeld, també amb Isabella Rosselini. I de les darreres que he fet, amb Irene Montero i Isabel Coixet.

I al contrari, quin personatge t’ha resultat més dificultós i per què?  

Els futbolistes, excepte Cruyff. No tenen massa cosa a dir a part de futbol i família. 

Alguna vegada per feina t’han demanat que canviïs algun tret de la teva personalitat? 

No directament, però si demanant-me quadres d’Excel! Jo sol escric pàrrafs. També altres formes de dir-me que no fos tan ambiciosa. 

Quin Superpoder t’agradaria tenir? 

Aconseguir que cap ésser humà sigui humiliat (I això també contempla passar gana).

Sense quin dels 5 sentits podries viure? 

Em costaria molt prescindir-ne de cap dels cinc. De fet jo crec que tenim molts més sentits que desenvolupem…   

A part d’aquestes preguntes m’agradaria fer-te un parell de preguntes més per a complementar l’entrevista. De quina manera creus que la moda pot ajudar a la integració de les persones amb discapacitat?  

És important que comenci a treballar amb models adaptats a les persones amb capacitats diverses. Per exemple Tommy Hilfiger, que té tres fills de l’espectre autista, té una col·lecció de roba que es diu Tommy´s care, per a persones discapacitades que tenen altres necessitats i la roba s´ha d’adaptar a elles.  

Quina opinió tens de la pel·lícula ” El Demonio viste de Prada”. Creus que reflecteix el món de la moda i el que es cou a les revistes de moda? 

Es tracta d´una paròdia, i ho porta a l’extrem,  però sí que té molt a veure amb la vanitat i l’esnobisme que s’hi troben. Ara bé, molt menys que en altres àmbits com la política o la televisió. El món de les revistes de moda com l’enteniem, amb poder i influència, ha mort. Ara són les influencers, instagramers les que es mouen com a ambaixadores de moda.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Mireia Guilera
Mireia Guilera
De sempre m’ha apassionat el periodisme. Fa un parell d’anys vaig presentar-me a la prova de majors de 25 anys de la Universitat per a obtenir la titulació de periodisme. No vaig aprovar l’examen d'accés però això no va ser un impediment per a fer realitat el meu somni ... Vaig escriure al Diari de la DisCapacitat per a si podia col·laborar amb ells i des del novembre del 2019 que escric articles. La veritat és que he aprés molt i espero seguir aprenent d’aquesta professió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content