Dimarts, 6 juny 2023
Dimarts, 6 juny 2023
IniciDretsL’ONU reconeix que Espanya vulnera sistemàticament els drets de les persones psiquiatritzades

L’ONU reconeix que Espanya vulnera sistemàticament els drets de les persones psiquiatritzades

delegació salut mental pscicosocial onu Espanya
Una delegació es va traslladar a la seu de la ONU a Suïssa // Foto: Activament

El Comitè sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat ha fet públiques les observacions finals fetes a Espanya fruit d’una revisió al mes de març d’un informe alternatiu que va focalitzar la seva atenció en les vulneracions de drets humans que pateixen sistemàticament les persones psiquiatritzades i amb problemes de salut mental.

En aquest sentit les Observacions Finals del Comitè reconeixen que Espanya està incomplint sistemàticament les seves obligacions en relació als drets humans d’aquest col·lectiu i fa les següents recomanacions:

anunci guies d'arrel

– Eliminar la legislació que permet qualsevol intervenció forçosa en els dispositius de salut mental i prohibir les pràctiques de tortura i / o maltractament, entre elles: l’ingrés involuntari, la contenció mecànica, medicació forçosa, sobremedicació, la “teràpia” electroconvulsiva. Així mateix, assegurar el consentiment lliure i informat en tots els procediments i etapes del sistema de salut mental.

– Derogar urgentement les lleis que permeten l’esterilització forçosa i l’avortament coercitiu.

– Establir mesures per abordar la violència de gènere contra les dones psiquiatritzades, tant en l’àmbit privat com a les institucions, i  prevenir, investigar i reparar les vulneracions dels nostres drets humans i processar als responsables.

– Prohibir el requisit de l’ús de medicaments psiquiàtrics per accedir a l’assistència psicosocial i a la vivienda.

– Establir legislació, polítiques, dispositius i serveis -inclosos els d’atenció a la salut mental- que garanteixin el ple respecte dels nostres drets humans des d’una perspectiva que reconegui les múltiples discriminacions interseccionals (discapacitat, sexe, edat, origen ètnic, identitat de gènere i orientació sexual, i qualsevol altra).

– Eliminar la incapacitació judicial i totes les mesures de substitució en la presa de decisions i introduir mecanismes de suport a la presa de decisions que respectin la nostra voluntat, autonomia i preferències.

– Promoure la participació equitativa de les nostres organitzacions representatives – i no les de familiars que diuen representar-nos- en l’elaboració de les legislació i polítiques que ens afecten.

– Posicionar-se contra el Protocol Addicional del Conveni d’Oviedo.

– Establir un mecanisme independent basat en els drets humans per a monitoritzar les instal·lacions i serveis de salut mental a totes les comunitats autònomes amb la participació igualitària i activa de les nostres organitzacions representatives.

Cal recordar que Espanya va ratificar el 2008 la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, i en virtut d’això està obligada a canviar les seves pràctiques i lleis internes per acomplir amb els seus dictàmens.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content