El Comitè sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat ha fet públiques les observacions finals fetes a Espanya fruit d’una revisió al mes de març d’un informe alternatiu que va focalitzar la seva atenció en les vulneracions de drets humans que pateixen sistemàticament les persones psiquiatritzades i amb problemes de salut mental.
En aquest sentit les Observacions Finals del Comitè reconeixen que Espanya està incomplint sistemàticament les seves obligacions en relació als drets humans d’aquest col·lectiu i fa les següents recomanacions:
– Eliminar la legislació que permet qualsevol intervenció forçosa en els dispositius de salut mental i prohibir les pràctiques de tortura i / o maltractament, entre elles: l’ingrés involuntari, la contenció mecànica, medicació forçosa, sobremedicació, la “teràpia” electroconvulsiva. Així mateix, assegurar el consentiment lliure i informat en tots els procediments i etapes del sistema de salut mental.
– Derogar urgentement les lleis que permeten l’esterilització forçosa i l’avortament coercitiu.
– Establir mesures per abordar la violència de gènere contra les dones psiquiatritzades, tant en l’àmbit privat com a les institucions, i prevenir, investigar i reparar les vulneracions dels nostres drets humans i processar als responsables.
– Prohibir el requisit de l’ús de medicaments psiquiàtrics per accedir a l’assistència psicosocial i a la vivienda.
– Establir legislació, polítiques, dispositius i serveis -inclosos els d’atenció a la salut mental- que garanteixin el ple respecte dels nostres drets humans des d’una perspectiva que reconegui les múltiples discriminacions interseccionals (discapacitat, sexe, edat, origen ètnic, identitat de gènere i orientació sexual, i qualsevol altra).
– Eliminar la incapacitació judicial i totes les mesures de substitució en la presa de decisions i introduir mecanismes de suport a la presa de decisions que respectin la nostra voluntat, autonomia i preferències.
– Promoure la participació equitativa de les nostres organitzacions representatives – i no les de familiars que diuen representar-nos- en l’elaboració de les legislació i polítiques que ens afecten.
– Posicionar-se contra el Protocol Addicional del Conveni d’Oviedo.
– Establir un mecanisme independent basat en els drets humans per a monitoritzar les instal·lacions i serveis de salut mental a totes les comunitats autònomes amb la participació igualitària i activa de les nostres organitzacions representatives.
Cal recordar que Espanya va ratificar el 2008 la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, i en virtut d’això està obligada a canviar les seves pràctiques i lleis internes per acomplir amb els seus dictàmens.