Dijous, 23 setembre 2021
spot_img
IniciDiscapacitatEl Comitè de la Discapacitat de l'ONU revisarà un informe alternatiu sobre...

El Comitè de la Discapacitat de l’ONU revisarà un informe alternatiu sobre discapacitat psicosocial

seu onu ginebra informe alternatiu discapacitat psicosocial espanya
Seu de l’ONU a Ginebra (Suïssa) // Foto: Wikipèdia

Activament i Hierbabuena, moviments associatius de persones amb problemes de salut mental presentaran un informe davant el Comitè sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU sobre la situació dels drets humans de les persones amb discapacitat psicosocial a Espanya.

El citat informe serà revisat entre l’11 i el 5 d’abril, després que el Comitè obrís la possiblitat a la participació de la societat civil a través de la presentació d’un informe alternatiu.

Cada quatre anys, els Estats Part, Espanya entre ells, presenten davant el Comitè un informe sobre els progressos realitzats en el marc de drets de les persones amb discapacitat. En els seus informes expliquen les mesures adoptades per complir amb les obligacions que han adquirit en ratificar la Convenció.

banner flyer interpersonas

En l’informe alternatiu s’explica que la discapacitat psicosocial és un fenomen fluctuant estretament vinculat a múltiples vulneracions de drets humans. En el mateix informe és descriuen diverses situacions en les que els drets de les persones amb discapacitat psicosocial són vulnerats i s’explica que, moltes vegades, això es troba emparat per les lleis estatals.

L’informe també especifica amb testimonis i contrastant el contingut de la Convenció amb algunes de les lleis vigents a l’Estat Espanyol. Per tancar cadascun dels apartats s’ha afegeix una secció de recomanacions que considerem indispensables per assegurar i protegir els nostres drets. Així, l’informe alternatiu discuteix una sèrie de punts, basant-se en la pròpia Convenció així com el darrer informe presentat per Espanya:

– El dret a la igualtat
– La situació de doble discriminació que viuen les dones amb discapacitat psicosocial
– El dret a la no discriminació i a la presa de consciència (sobre els nostres DDHH)
– El dret al mateix reconeixement com a persona davant la llei
– El dret a la llibertat i la seguretat de la persona
– El dret a la protecció contra la tortura i altres tractes o penes cruels, inhumanes o degradants.
– El dret a la protecció de la integritat personal i la salut
– El dret a viure de forma independent i ser inclòs en la comunitat
– El dret a la privacitat

Espanya va ser un dels primers països en ratificar la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, i va ser el primer a presentar el primer informe davant el Comitè. Enguany, Espanya és el primer Estat Part en presentar el segon i tercer informe sobre les mesures adoptades per fer efectiva la Convenció. A causa d’aquesta trajectòria, Espanya és reconeguda a nivell internacional com un país pioner en promoure mesures que protegeixen l’exercici dels drets del col·lectiu general de les persones amb discapacitat.

El segon i tercer informe oficial seran revisats el 18 de març de 2019 a la seu de l’Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, a Ginebra, Suïssa. El mateix dia, una de les nostres companyes exposarà davant el Comitè l’informe alternatiu elaborat per ActivaMent i Hierbabuena.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES