Diumenge, 5 desembre 2021
IniciEleccions 14FLa PINCAT alerta de la vulneració de drets i llibertats dels infants...

La PINCAT alerta de la vulneració de drets i llibertats dels infants i adolescents amb discapacitat

Ho assegura en l’estudi ‘Anàlisi de la garantia dels drets de la infància i l’adolescència’

Debat electoral PINCAT infants i adolescents discapacitat
Un moment del debat electoral sobre infància i adolescència // Foto: Taula Tercer Sector

La Plataforma d’Infància de Catalunya (PINCAT) de la Taula del Tercer Sector ha alertat que no s’està garantint els drets dels infants i adolescents en situació de vulnerabilitat -especialment els que tenen discapacitat- i que, per tant, no s’està complint amb la Convenció de l’ONU sobre els Drets de l’Infant. 

Ho assegura a partir de les conclusions de l’estudi de la infància i l’adolescència ‘Anàlisi de l’estat de la garantia de drets a Catalunya que posa el focus en diferents eixos de treball sobre la situació d’aquest col·lectiu abans del canvi dràstic de la Covid-19, però que també recull la valoració que fan les entitats dels efectes de la pandèmia, que ha comportat un empitjorament de les seves condicions de vida. 

fiare banca etica crowdfunding
DRETS I LLIBERTATS

Especialment significatiu és la vulneració de drets i llibertats que pateixen els infants i adolescents amb discapacitat. Per exemple, segons l’estudi un 27% dels infants atesos per les entitats socials enquestades disposa d’accés a un ordinador i, en el cas dels infants amb discapacitat, aquest percentatge baixa fins al 16%. En el cas de la connexió d’internet a casa, un 27% dels infants atesos per les organitzacions enquestades en té i aquest percentatge és del 15% en infants amb discapacitat.

A això, s’ha d’afegir que el 70% de les entitats socials enquestades assegura que la pandèmia ha agreujat la bretxa digital que ja existia abans de la Covid-19.

En aquest sentit, la PINCAT ha proposa a les Administracions públiques vetllar per l’accessibilitat de la informació i les noves tecnologies perquè aquests infants no trobin barreres discriminatòries.

VIOLÈNCIES

L’estudi també parla de les diferents formes de violència física o mental que pateixen els infants i adolescents en situació de vulnerabilitat. Segons les dades aportades, fins  a un 30% dels infants atesos per les entitats socials enquestades podria ser víctima de violència a la llar (el cas dels infants amb discapacitat seria un 9%). 

INCLUSIÓ I POBRESA

Quant a la cobertura de les necessitats d’aquests col·lectius, la inversió en protecció social a famílies i infants a Catalunya és d’un 0,8% del PIB, que representa només un terç de la mitjana europea. 

Tot i això almenys un 75% de les famílies dels infants atesos per les entitats socials reben transferències socials per cobrir aquestes necessitats.  En el cas d’infants i adolescents amb discapacitat aquest percentatge és inferior, en concret d’un 47%.

La prevalença de la pobresa i l’exclusió és més gran en les persones amb discapacitat que les persones sense discapacitat. Tot i això, no hi ha dades específiques de pobresa i inclusió dels infants amb discapacitat a Catalunya. 

SALUT I BENESTAR

Pel que fa a l’apartat de salut i benestar, un 32% els infants i adolescents amb discapacitat atesos per les entitats socials presenten problemes de salut mental, davant el 7% dels que no tenen discapacitat.

En aquest sentit cal destacar que el 47% de les entitats socials enquestades afirma que el nombre d’infants atesos amb problemes de salut mental ha augmentat durant la pandèmia i es preveu que creixi en els pròxims mesos.

EDUCACIÓ I LLEURE

En l’àmbit de l’educació, lleure i activitats culturals, un 30% dels infants atesos per les entitats socials enquestades abandona l’escola de forma prematura, una dada que gairebé dobla la taxa d’abandonament prematur a Catalunya (2018), què és del 17%. Paral·lelament, un 30% de les famílies ateses per les organitzacions socials no pot cobrir les necessitats econòmiques derivades de l’escolarització; un 36% les de les activitats extraescolars i un 40% les de lleure. 

MESURES EXCEPCIONALS

Finalment, l’estudi analitza les mesures excepcionals de protecció dels infants i adolescents en situació de vulnerabilitat. En aquest apartat hi ha una dada reveladora. Un 20% dels adolescents atesos per les entitats socials enquestades estan sota la tutela de l’administració i es troba sobtadament en una situació de desemparament un cop complerta la majoria d’edat. En comparació amb el total d’infants a Catalunya, un 0,4% dels adolescents tenen un expedient de tutela obert (IDESCAT i DGAIA, 2018). 

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES