
La Plataforma d’Infància de Catalunya (PINCAT) de la Taula del Tercer Sector ha alertat que no s’està garantint els drets dels infants i adolescents en situació de vulnerabilitat -especialment els que tenen discapacitat- i que, per tant, no s’està complint amb la Convenció de l’ONU sobre els Drets de l’Infant.
Ho assegura a partir de les conclusions de l’estudi de la infància i l’adolescència ‘Anàlisi de l’estat de la garantia de drets a Catalunya’ que posa el focus en diferents eixos de treball sobre la situació d’aquest col·lectiu abans del canvi dràstic de la Covid-19, però que també recull la valoració que fan les entitats dels efectes de la pandèmia, que ha comportat un empitjorament de les seves condicions de vida.
DRETS I LLIBERTATS
Especialment significatiu és la vulneració de drets i llibertats que pateixen els infants i adolescents amb discapacitat. Per exemple, segons l’estudi un 27% dels infants atesos per les entitats socials enquestades disposa d’accés a un ordinador i, en el cas dels infants amb discapacitat, aquest percentatge baixa fins al 16%. En el cas de la connexió d’internet a casa, un 27% dels infants atesos per les organitzacions enquestades en té i aquest percentatge és del 15% en infants amb discapacitat.
A això, s’ha d’afegir que el 70% de les entitats socials enquestades assegura que la pandèmia ha agreujat la bretxa digital que ja existia abans de la Covid-19.
En aquest sentit, la PINCAT ha proposa a les Administracions públiques vetllar per l’accessibilitat de la informació i les noves tecnologies perquè aquests infants no trobin barreres discriminatòries.
VIOLÈNCIES
L’estudi també parla de les diferents formes de violència física o mental que pateixen els infants i adolescents en situació de vulnerabilitat. Segons les dades aportades, fins a un 30% dels infants atesos per les entitats socials enquestades podria ser víctima de violència a la llar (el cas dels infants amb discapacitat seria un 9%).
INCLUSIÓ I POBRESA
Quant a la cobertura de les necessitats d’aquests col·lectius, la inversió en protecció social a famílies i infants a Catalunya és d’un 0,8% del PIB, que representa només un terç de la mitjana europea.
Tot i això almenys un 75% de les famílies dels infants atesos per les entitats socials reben transferències socials per cobrir aquestes necessitats. En el cas d’infants i adolescents amb discapacitat aquest percentatge és inferior, en concret d’un 47%.
La prevalença de la pobresa i l’exclusió és més gran en les persones amb discapacitat que les persones sense discapacitat. Tot i això, no hi ha dades específiques de pobresa i inclusió dels infants amb discapacitat a Catalunya.
SALUT I BENESTAR
Pel que fa a l’apartat de salut i benestar, un 32% els infants i adolescents amb discapacitat atesos per les entitats socials presenten problemes de salut mental, davant el 7% dels que no tenen discapacitat.
En aquest sentit cal destacar que el 47% de les entitats socials enquestades afirma que el nombre d’infants atesos amb problemes de salut mental ha augmentat durant la pandèmia i es preveu que creixi en els pròxims mesos.
EDUCACIÓ I LLEURE
En l’àmbit de l’educació, lleure i activitats culturals, un 30% dels infants atesos per les entitats socials enquestades abandona l’escola de forma prematura, una dada que gairebé dobla la taxa d’abandonament prematur a Catalunya (2018), què és del 17%. Paral·lelament, un 30% de les famílies ateses per les organitzacions socials no pot cobrir les necessitats econòmiques derivades de l’escolarització; un 36% les de les activitats extraescolars i un 40% les de lleure.
MESURES EXCEPCIONALS
Finalment, l’estudi analitza les mesures excepcionals de protecció dels infants i adolescents en situació de vulnerabilitat. En aquest apartat hi ha una dada reveladora. Un 20% dels adolescents atesos per les entitats socials enquestades estan sota la tutela de l’administració i es troba sobtadament en una situació de desemparament un cop complerta la majoria d’edat. En comparació amb el total d’infants a Catalunya, un 0,4% dels adolescents tenen un expedient de tutela obert (IDESCAT i DGAIA, 2018).