La gran majoria de joves amb discapacitat menors de 25 anys no té feina ni tampoc la busca

Segon un Informe de la Fundació Adecco i JYSK

joves discapacitat feina menors 25 anys
El treball és indispensable per la inclusió social de les persones amb discapacitat // Foto: Grupo SIFU

Amb motiu del Dia Internacional de la Joventut, que se celebra el proper 12 d’agost, la Fundació Adecco i JYSK han realitzat el quart Informe Jóvenes con discapacidad, motor de futuro, on es reflecteix que 3 de cada 4 joves amb discapacitat menors de 25 anys no té treball ni ho busca.

Segons aquest informe, actualment es contabilitzen a Espanya 9.419 joves amb discapacitat (fins a 25 anys) inscrits com a demandants d’ocupació, és a dir l’1,9% del total de joves aturats al nostre país (502.900).

BANER_300X250

Catalunya és la segona comunitat autònoma on hi ha més demandants de feina amb un (15,6%), només per darrere d’Andalusia (22,7%). El 27% dels demandants aturats menors de 25 anys amb discapacitat són de llarga duració, amb més d’un any sense feina.

Quant a l’evolució dels joves amb discapacitat aturats, han augmentat en el darrer any un 5,4%, encara que han baixat un 6,9% en el darrer lustre.

L’informe destaca com a primera causa d’aquest augment els prejudicis i creences estereotipades en les empreses que frenen la contractació de joves amb discapacitat, acompanyades de les barreres psicològiques i la carència formativa dels demandants. En aquest sentit cal destacar que un 25% dels joves demandants encara no indica en el seu currículum que té una discapacitat.

Pel que respecta al nivell formatiu, resulta alarmant que un 13% dels joves amb discapacitat sigui analfabeta i que només un 5% tingui estudis superiors, davant el 13% dels joves sense discapacitat.

Totes aquestes dades van en contra de la inclusió sociolaboral dels joves amb discapacitat. Per a aquest col·lectiu, al igual que la resta de joves de món, l’atur es presenta com una gran por i una de les seves principals preocupacions amb un 87%.

Segons Francisco Mesonero, director general de la Fundació Adecco, “els joves són per a nosaltres, les empreses, el motor de desenvolupament. Per això, és imperatiu potenciar l’accés al mercat laboral dels joves amb discapacitat, assegurant-nos que la discapacitat passa a un segon pla i es valora al candidat pel seu talent i el seu potencial. Només així, aconseguirem un futur més just i inclusiu tant a l’empresa com fora”.

Segons l’informe El mercat de treball de les persones amb discapacitat 2019, del SEPE, la major part (20,9%) troba feina com a peó d’indústria manufacturera, seguits d’un 17% com a personal de neteja en oficines, hotels i altres. En tercera posició, apareixen els cambrers assalariats amb un 15,8%. Això també es trasllada al col·lectiu de joves amb discapacitat.

En observar on prefereixen treballar els joves amb discapacitat un 74% afirma voler fer-ho a l’empresa ordinària ja que consideren que és el lloc on a través de la convivència d’ambdues realitats es produeix una inclusió efectiva; enfront del 20% que li agradaria fer-ho en un centre ocupacional o un 6% en un Centre Especial de Treball.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*