21.3 C
Barcelona
Dijous, 4 juny 2020

Una de cada 496 persones que treballen a Catalunya ho fa actualment al Grup Social ONCE

Apunta't al nostre Newsletter

Per estar al dia de totes les notícies, anuncis i ofertes especials

També has de llegir...

FSCD i Diari de la Discapacitat, junts per millorar la visibilitat mediàtica de la discapacitat intel·lectual

Èxit21 és el diari digital de la Fundació Catalana Síndrome de Down // Foto: FCSD La Fundació Catalana...

Cultura commemora els 10 anys de la Llei de la Llengua de Signes Catalana

Nen expressant-se en LSC // Foto: gencat El Departament de Cultura, a través de la Direcció General de...

Un informe del CERMI recull la vulneració dels drets humans de les persones amb discapacitat a Catalunya

L'informe fa referència a la segona activitat de la Guàrdia Urbana // Foto: Ajuntament de Barcelona El Comitè...

Més facilitats de les persones amb discapacitat per accedir als ajuts per pagar el lloguer

La COVID-19 està afectant també al pagament dels lloguers d'habitatges // Foto: Wikimedia Commons La Generalitat de Catalunya...
grup social once catalunya eleccions consell territorial
Seu d’ONCE Catalunya // Foto: Imatge d’arxiu

El Grup Social ONCE va superar per primera vegada en la seva història, al tancament de l’exercici 2018, els 3.000 milions d’euros en facturació, impulsat pel creixement d’un 8,5% en les vendes de productes de joc de l’Organització i d’un 9,2% en les procedents de les seves empreses Ilunion. A Catalunya, les vendes de joc van millorar un 2,04% respecte a l’any anterior i la productivitat, un 11,30%. Això suposa consolidar un model socioeconòmic que reinverteix íntegrament la seva capacitat en inversió social per a persones cegues o amb qualsevol discapacitat. 

En aquesta línia, durant 2018 el Grup Social ONCE va impulsar un lloc de treball per a 11.937 persones (11.571 amb discapacitat), de les quals 615 ho van aconseguir a Catalunya i va realitzar, a més, 1.033 contractes indefinits a agents venedors de l’Organització, d’ells 124 a Catalunya.

El Grup Social ONCE va fer un de cada 195 contractes generats a tot l’Estat (un de cada 191 ocupats per dones). Així es desprèn de l’Informe de Valor Compartit 2018, resum executiu agregat de l’ONCE, Fundació ONCE i Ilunion, publicat per l’Organització amb les dades més destacades de l’exercici, que el Grup Social ONCE tanca amb una plantilla total de 71.393 treballadors i treballadores, 58% amb discapacitat i 30.217 dones (42,3%). A Catalunya, ocupa a 6.837 persones, la majoria amb discapacitat. Una de cada 496 persones que treballen a Catalunya ho fa actualment al Grup Social ONCE.

“Un salari digne és la millor manera d’inclusió possible”

El delegat territorial de l’ONCE a Catalunya, Enric Botí, i el president del Consell Territorial, David Bernardo, afirmen que són xifres positives que persegueixen crear ocupació per a persones amb discapacitat. “Un salari digne és la millor manera d’inclusió possible, que podem aconseguir gràcies a la col·laboració solidària de la població catalana que ens fa costat cada dia”, afirmen. I subratllen que, en un inici de segle XXI marcat per les paraules crisi i atur, el Grup Social ONCE ha generat 111.327 llocs de treball per a persones amb discapacitat en els últims 18 anys, més de 111.000 històries de vida i inclusió real, moltes d’elles a Catalunya. 

Quart ocupador a Espanya

Amb aquestes dades, segons l’informe elaborat per la consultora PwC per a l’Organització, el Grup Social ONCE representa un 0,52% de l’ocupació a Espanya, és el quart ocupador en l’àmbit estatal i el primer per a persones amb discapacitat i significa, per facturació, el 0,27% del Producte Interior Brut (PIB).

Cada àrea que compon el Grup Social ONCE va realitzar una destacada aportació als resultats en 2018, encapçalats per l’ONCE, les seves vendes de productes de loteria van augmentar un 8,5% fins als 2.160,9 milions d’euros, el que permet impulsar la inversió social i l’ocupació, garantint l’objectiu de joc responsable. 

L’aposta per l’ocupació es demostra amb la conversió en fixos d’un total de 1.033 contractes de venedors en 2018, totes persones amb discapacitat, per a un total de més de 19.000 repartits per tota la geografia estatal. Un total de 124 agents venedors van signar a Catalunya el seu contracte indefinit. La plantilla de venedors i venedores de l’ONCE a Catalunya és de gairebé 2.700 persones, totes elles amb discapacitat.

De cada euro ingressat per un cupó, el 53,7% es destina a premis (uns 1.160 milions d’euros); un 22,5% a pagament de salaris dels agents venedors; un 13,4% a despeses de gestió del joc; i un 10,4% a acció social directa per a persones cegues i amb una altra discapacitat. A Catalunya, el total d’inversió destinada directament a qüestions socials va ascendir a 72 milions d’euros.

Amb aquesta inversió, l’ONCE dóna acollida i dissenya una acció a mida per a les 3.206 persones (450 a Catalunya) que van perdre la vista en 2018 i es van acostar a l’Organització per rebre atenció personalitzada i específica. I, cada dia, continua donant cobertura a les més de 72.000 persones cegues o amb discapacitat visual afiliades, entre elles 10.529 catalanes.

Ho fa, per exemple, amb el lliurament gratuït de 130 nous gossos guia (191 treballen actualment a Catalunya); cobertura completa de llibres i mitjans adaptats; professors; psicopedagogs i rehabilitadors per 7.500 estudiants (1.140 alumnes a Catalunya); unes 5.000 ajudes econòmiques específiques per a persones cegues o més de 90.000 hores de mediació per a persones amb sordceguesa, 2.765 d’elles afiliades a l’ONCE.

21% més per la discapacitat

Gràcies a l’augment dels ingressos i l’aportació del Fons Social Europeu (FSE), Fundació ONCE va augmentar la seva capacitat inversora en serveis destinats a persones amb discapacitat fins als 104,9 milions destinats a ocupació i formació (77,2 milions) i a accessibilitat i innovació (27,3 milions), en total, un 21% més que en l’exercici anterior.

És una inversió que arriba a tots els racons del territori en forma de col·laboració amb entitats i persones físiques per a les quals es van aprovar 1.958 projectes d’acció destinats, com a fi últim, a les persones amb discapacitat, a través de 874 entitats diferents. Una pluja fina que incideix en la qualitat de vida i possibilitats de futur. A Catalunya les ajudes de Fundació ONCE van arribar a 117 organitzacions, associacions, entitats i persones físiques. 

ILUNION, líder en economia social

Ilunion, les empreses del Grup Social ONCE, van mantenir el 2018 la seva tendència alcista dels últims sis anys i van millorar un 9,2% la seva xifra de negoci, fins als 925,2 milions d’euros, impulsats pel comportament positiu de les divisions de serveis, més l’hotelera i hospitalària, que representen més del 80% del negoci.

El 55,4% dels 493 centres de treball d’Ilunion, repartits per totes les comunitats autònomes, són Centres Especials de Treball (CET), una demostració que el compromís social és possible amb la rendibilitat. A final d’any, la plantilla d’ Ilunion va superar les 35.800 persones, un 41,3% amb discapacitat.

A Catalunya, Ilunion compta amb 39 centres, dels quals 23 són centres especials d’ocupació, i va realitzar una inversió de 6.275.017 euros en aquest exercici per seguir mirant al futur i generant ocupació per a persones amb discapacitat.

- Advertisement -

Articles relacionats

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -

Últimes notícies

SIFU llança una formació per a la integració laboral de persones amb discapacitat post Covid-19

Cartell de la plataforma formativa // Foto: Grupo SIFU La Fundació Grup SIFU llança aquest dijous una plataforma...

Sebastià Catllà renova el càrrec de president de la Fundació AMPANS quatre anys més

Sebastià Catllà, president del Patronat de la Fundació // Foto: AMPANS El Patronat de la Fundació AMPANS ha...

FSCD i Diari de la Discapacitat, junts per millorar la visibilitat mediàtica de la discapacitat intel·lectual

Èxit21 és el diari digital de la Fundació Catalana Síndrome de Down // Foto: FCSD La Fundació Catalana...

Al confinament, bona cara

Francisco Marín // Foto: FCSD Tot va començar el dimecres 11 de març, que va ser l’últim dia...

Leo Messi envia un missatge de suport a les persones usuàries de la Fundació AMPANS

https://www.youtube.com/watch?v=Gz4eGQ9TJXU&feature=youtu.be Al igual que fa uns dies va fer Luis Suarez, el futbolista argentí Leo Messi ha...