
Les properes eleccions al Parlament de Catalunya, que finalment es celebraran el 14 de febrer, tindran en aquesta ocasió un caràcter especial per la situació de pandèmia que estem vivint. Tant és així que es preveu que el vot per correu augmenti considerablement per evitar exposar-se al contagi en els col·legis electorals.
En el cas de les persones amb discapacitat, aquesta circumstància pren encara més importància, al tractar-se d’un col·lectiu especialment vulnerable. Tot i això, per garantir plenament el seu dret a vot s’han establert les mesures adients que ho facin possible.
PERSONES AMB DISCAPACITAT VISUAL
Així, les persones que tinguin una discapacitat visual que els impedeixi escollir la papereta de la candidatura desitjada poden optar per la tradicional modalitat de vot assistit, o el que és el mateix, acudir amb una persona de la seva confiança que l’ajudi a seleccionar la papereta. També poden optar pel vot accessible consisteix en paperetes i sobres acompanyats de documentació en Braille que permet identificar el vot desitjat sense vulnerar el secret de l’elecció. Poden sol·licitar-ho els afiliats a l’ONCE i aquelles persones que tinguin un grau de discapacitat visual igual o superior a l’33%. El termini per sol·licitar-va acabar el 18 de gener i per a això calia telefonar a 900 400 012 per sol·licitar que les paperetes arribessin a domicili.
Si no ha sol·licitat que li enviïn les paperetes al domicili, el dia de la votació han de dirigir-se a la mesa electoral i el president li proporcionarà un maletí amb les instruccions en Braille i un sobre gran que inclou un de petit per a cada candidatura que concorri a les eleccions. Cadascun dels sobres petits tindrà enganxada una etiqueta on constarà – en tinta i braille- el nom de cada candidatura.
ALTRES DISCAPACITATS
Les persones amb alguna discapacitat no visual poden ajudar-se d’un acompanyant o votar per correu. En el cas que algun membre de la taula, interventor o apoderats considerin que el vot d’aquest ciutadà no s’ha realitzat de manera “conscient, lliure o voluntària” poden obrir una acta de sessió on s’identifiqui el votant amb el DNI, però en cap cas se li pot impedir el dret a vot.