Dissabte, 4 maig 2024
spot_img
IniciDISCAPACITATEl Congrés aprova per unanimitat tramitar la proposició de llei del PSOE...

El Congrés aprova per unanimitat tramitar la proposició de llei del PSOE sobre els malalts d’ELA

Amb 343 vots a favor i sense vots en contra ni abstencions tramitar la tercera proposta de Llei ELA que es presenta a la Cambra Baixa des de començament del 2024, aquesta vegada impulsada pel PSOE i Sumar

diputada del psoe maribel garcia al congrés dels diputats
La diputada del PSOE, Maribel García, defensant la proposició de llei de l’ELA al Congrés // Foto: Congrés

El Congrés dels Diputats va aprovar aquest dimarts per unanimitat, amb 343 vots a favor i sense vots en contra ni abstencions tramitar la tercera proposta de Llei ELA que es presenta a la Cambra Baixa des de començament del 2024, aquesta vegada impulsada pel PSOE i Sumar, davant de les crítiques d’alguns partits que promouen treballar en un únic text o bé incorporar esmenes a la primera proposició, la tramitada pel PP el 12 de març passat.

La segona proposició va ser presentada per Junts, a qui se suma aquesta tercera, avalada pel PSOE i Sumar, que amplia la seva acció a les principals malalties neurodegeneratives, amb una menció expressa a l’esclerosi lateral amiotròfica (ELA).

Els grups polítics van anunciar que permetran, malgrat algunes crítiques, la tramitació de la nova ‘Proposició de Llei per a l’atenció integral de les persones afectades per malalties neurodegeneratives, com l’esclerosi lateral amiotròfica (ELA)’.

En primer lloc, la portaveu del Grup Socialista, Maribel García, va demanar perdó als malalts d’ELA i les seves associacions per la demora en la tramitació de la proposició presentada per Ciutadans el 2022, que va decaure el maig del 2023 davant la convocatòria d’eleccions generals .

“Ara més que mai hem de protegir les persones amb ELA, párkinson o malaltia de Huntington. Però sabem que l’ELA és un cas especial perquè la seva ràpida progressió col·loca la persona en una posició de vulnerabilitat”.

El PSOE va afegir que el nou text “permetrà que el reconeixement ràpid de la dependència i de la discapacitat, ja que crea un procés d’urgència de tres mesos per donar resposta, a més de millorar els requisits per reconèixer les persones amb electrodependència”, entre altres aspectes.

Per la seva banda, Sandra Fernández, del PP, va demanar disculpes als malalts d’ELA “per 777 dies perduts, des de la presa en consideració de la llei de Ciutadans, el 8 març de 2022”, aprovant-se per unanimitat, però que va decaure en maig del 2023 pel procés electoral.

“Fins a 48 pròrrogues demanades pel Govern van propiciar que no es pogués aplicar aquesta norma tan necessària”, va recordar el Grup Popular. A més, va acusar el Govern de “desviar l’atenció” amb aquesta tercera proposta: “Saben que les característiques de l’ELA són especials i que fa 777 dies que perjudicen les 4.000 persones amb ELA a Espanya”.

Per la seva banda, Maribel Vaquero va anunciar el vot favorable del PNB a la nova proposició de llei, tot i que és la tercera en pocs mesos sobre el mateix assumpte. “El nostre grup serà favorable perquè els diferents grups puguem fer les nostres aportacions per aconseguir la millor llei per als malalts d’ELA al més aviat possible”.

“No és una Llei ELA”

Des de Junts, Pilar Calvo va constatar que aquesta tercera proposició presentada “no és una llei ELA” perquè no es posa èmfasi en “la singularitat de l’ELA”, tot i que al text contempla mesures per donar suport a les persones que conviuen amb aquesta malaltia neurodegenerativa.

Va criticar que s’abreugen els tràmits de dependència, però sense prendre en consideració l’ajuda als “familiars cuidadors dels malalts d’ELA”, i per això va defensar la seva pròpia proposició de llei, que ja està en tràmit. “La societat no ens perdonaria que passés com l’anterior Llei ELA”, va concloure Junts.

Des de Podem, al Grup Mixt, Noemí Santana va lamentar que “és la tercera llei de l’ELA que es presenta” en els darrers mesos. Va explicar que “el més lògic seria treballar sobre la primera per millorar-la, vingui de qui vingui” i va recordar que hi va haver una proposició de llei “que es va deixar caducar” a la legislatura anterior.

Rocío de Meer, de Vox, va afirmar que l’ELA “s’ha convertit en un símbol de l’abandó polític” i va denunciar que “només importa qui es posi una medalla i es faci la foto”. També va acusar el Govern de gastar-se “28 milions d’euros al contracte de Broncano” a TVE, en comptes de solucionar els problemes dels malalts d’ELA i del seu entorn.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

SERVIMEDIA
SERVIMEDIA
© SERVIMEDIA. Aquesta informació és propietat de Servimedia. Només pot ser difosa pels clients d'aquesta agència de notícies citant Servimedia com a autor o font. Tots els drets reservats. Queda prohibida la distribució i la comunicació pública per tercers mitjançant qualsevol via o suport.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content