El director general de Drets de les Persones amb Discapacitat del Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, Jesús Martín Blanco, va anunciar aquest dilluns que els projectes per reformar la Llei General de Discapacitat i la Llei d’Autonomia Personal i Atenció a la Dependència “ sortiran a consulta pública” el mes que ve. “Espero que les primeres setmanes de maig”, va concretar.
Martín Blanco va fer l’anunci durant la jornada ‘Els drets de les persones amb discapacitat’, que es va celebrar ahir al Centre d’Estudis Polítics i Constitucionals, a Madrid, on es va analitzar l’impacte de la reforma de l’article 49 de la Constitució.
Segons la seva opinió, el “gran èxit” que va suposar modificar el text constitucional per recollir una millor protecció dels drets de les persones amb discapacitat i eliminar el terme ‘disminuït’ “no s’ha d’interpretar com la meta, sinó com un punt de partida de la igualtat transformadora que guia les nostres polítiques”.
“És un mandat que exigeix responsabilitat i vigència”, va afirmar, i “des del Ministeri de Drets Socials treballem per positivar-ho a la Llei sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat i la seva Inclusió Social ia la Llei d’Autonomia Personal i Atenció a la Dependència, mitjançant sengles reformes”.
De fet, el director general va confiar que tots dos esborranys “sortiran a consulta pública ben aviat, les primeres setmanes de maig”. Durant aquest procés, va afegir, “escoltarem de manera especial la veu de les dones i els menors amb discapacitat”. D’aquí ve també el compromís del Govern amb el Pla d’Acció de Dones i Nenes amb Discapacitat, “sempre des d’un enfocament feminista”.
Accessibilitat i suports
Pel que fa a les reformes legals anunciades, va explicar que es tracta que les dues normes recullin de manera adequada l’obligació dels poders públics de “impulsar les polítiques que garanteixin la plena autonomia personal i la inclusió social de les persones amb discapacitat en entorns universalment accessibles”. “Sense accessibilitat no hi ha accés a altres drets i, per això, la justícia ha de protegir-la” i les administracions, garantir-la, va insistir.
Segons la seva opinió, aquesta idea ha de començar a “impregnar la Llei de la Dependència perquè veritablement se’l conegui per la primera part del seu títol i promogui de manera efectiva l’autonomia personal”. Per això, ha dit que s’han de garantir “tots els suports a la presa de decisions que les persones puguin requerir”, així com els ajuts necessaris de cara a assegurar-los una vida autònoma. “Estic convençut que quan aquesta reforma arribi a les Corts comptarà també amb un ampli consens”, va vaticinar Martín Blanco.
Altres normatives que, a parer seu, s’han d’adaptar al nou article 49 són la Llei de la Propietat Horitzontal i la futura Estratègia Nacional de Desinstitucionalització. En aquest sentit, va expressar la seva confiança que, ”tal com ha dit el president Sánchez, aquesta sigui la legislatura de l’habitatge”, de manera que “podem veure-hi la tan demandada reforma de la Llei de Propietat Horitzontal, perquè 100.000 persones grans i amb discapacitat deixin de viure tancades a casa per falta d’accessibilitat”. “Si l’accessibilitat universal és un dret, cal començar per l’entorn més immediat de la persona: el seu habitatge”, va recalcar.
Així mateix, va assegurar que aquest principi també guiarà tota l’Estratègia Nacional de Desinstitucionalització, que “marcarà un full de ruta perquè les cures siguin drets i totes les persones, sense excepció, puguem triar on viure”. “No és bo que, per tenir discapacitat una persona acabi els seus dies compartint bany amb algú a qui no coneix”, va concloure el director general.
Efecte cascada
Per part seva, el president del Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (Cermi), Luis Cayo Pérez, ha apuntat que la modificació de l’article 49 de la Constitució no va ser “una reforma neutra, sinó un desencadenant de canvis que s’han de traslladar a moltes altres lleis”. Per això, va aplaudir la iniciativa legislativa impulsada per la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, per acabar amb l’acomiadament automàtic per incapacitat.
També es va referir als debats que ja s’han posat en marxa per reformar molts estatuts d’autonomia, en la mateixa línia que la Constitució. A parer seu, “hi ha molts estatuts autonòmics que s’han quedat desfasats, tant en l’aspecte terminològic com en el normatiu”.
Es tracta del segon nivell de poder constitucional a Espanya, i per això va reclamar que “l’esperit de la reforma constitucional arribi també a les lleis autonòmiques”.
Pérez va valorar l’anunci de modificació de la Llei General de Discapacitat i de la Llei de Dependència, tot i que va assenyalar que “més endavant convindria aprovar una legislació ex novo d’acord amb el nou article”.
Segons la seva opinió, “els textos legislatius refosos tenen les seves limitacions, imposades pels propis textos que refonen”, de manera que va instar a “treure endavant lleis noves sobre discapacitat”. Ara bé, “no parlem de res que hagi de ser ja mateix”.
En canvi, sí que va instar a reformar la Llei de propietat horitzontal i els ja esmentats estatuts d’autonomia, perquè l’article 49 “ha de tenir un efecte cascada” que arribi a tots els àmbits.
Secció patrocinada per