Dilluns, 20 maig 2024
spot_img
IniciDISCAPACITATEl 76% de les persones ha d’esperar més del que marca la...

El 76% de les persones ha d’esperar més del que marca la llei per obtenir el certificat de discapacitat

Segons denuncia COCEMFE amb motiu del Dia Nacional de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, basant-se en el seu informe preliminar "Irregularitats a l'aplicació del barem de discapacitat" 

retadars per obtenir el certificat de discapacitat
Persones esperant per obtenir una valoració del grau de discapacitat // Foto: COCEMFE

La Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica (COCEMFE) denuncia, amb motiu del 3 de maig, Dia Nacional de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de les Nacions Unides, que més del 76% de les persones esperen més de sis mesos per obtenir el grau de discapacitat, segons l’informe preliminar “Irregularitats a l’aplicació del barem de discapacitat” elaborat per la pròpia entitat. Aquesta espera, per al 94% dels afectats, suposa una vulneració dels seus drets.

L’estudi, que va ser realitzat a través d’una enquesta a més de 600 persones de tot el país, identifica diverses irregularitats significatives. Aproximadament el 60% dels casos no tenen en compte l’impacte de la discapacitat en la vida diària, ignorant aspectes com les dificultats per realitzar tasques bàsiques o el nivell de dolor experimentat.

A més, el 55,5% dels enquestats afirmen que durant el procés de valoració no s’han tingut en compte totes les proves i informes aportats, mentre que el 63% assenyala que tampoc s’han valorat adequadament les diverses malalties o trastorns que pateixen. Des de l’aplicació del nou barem, s’ha observat un increment del 6% en el nombre de persones que no aconsegueixen el grau mínim de discapacitat (33%).

“La realitat és que dos anys després de l’entrada en vigor del nou barem de discapacitat, la situació continua sent preocupant. Les persones amb discapacitat continuen enfrontant obstacles significatius”, destaca el president de COCEMFE, Anxo Queiruga, que també subratlla que “sense una aplicació integral del nou barem s’està incomplint la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat”.

“Existeix una mancança significativa de recursos i formació per al personal encarregat de la valoració, cosa que provoca que les persones estiguin mal valorades i no puguin accedir als recursos destinats a promoure la igualtat d’oportunitats”, assenyala el president de la Confederació.

La falta d’equitat i de cohesió territorial implica que les persones tinguin drets diferents segons on visquin. Davant d’aquesta situació, COCEMFE exigeix l’aplicació immediata i integral del nou barem de discapacitat, garantint una valoració adequada i equitativa per a tothom. També insta les diferents administracions a fer un esforç per aconseguir la cohesió i l’equitat, amb mesures immediates per dotar de recursos humans i tècnics els centres de valoració, assegurant que puguin atendre amb rigor i eficàcia les persones de tot el territori nacional.

Obtenir la valoració del grau de discapacitat és fonamental per accedir als drets establerts al nostre país per a les persones amb discapacitat. Sense aquesta acreditació, queden exclòs del sistema. La Convenció estableix el dret de les persones amb discapacitat a accedir als mateixos drets i beneficis que la resta de la població, sense discriminació, per la qual cosa “és urgent invertir en recursos humans i materials per garantir un desplegament efectiu del nou barem. Sense un pressupost adequat i recursos suficients, es seguiran vulnerant els drets de les persones amb discapacitat”, conclou el president de COCEMFE.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content