Catalunya estrena una unitat pionera en el tractament d’infants i joves amb trastorns mentals

Consellera Vergés i conseller El Homrani
La consellera Vergès i el conseller El Homrani durant la visita a la unitat // Foto: gencat
Consellera Vergés i conseller El Homrani
La consellera Vergès i el conseller El Homrani durant la visita a la unitat // Foto: gencat

La consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, van visitar ahir la Unitat terapèutica educativa residencial Acompanya’m, per a infants i joves que tenen trastorns de salut mental. Aquesta unitat, concebuda amb un model pioner d’intervenció en tot l’entorn vital de l’infant o adolescent, és la primera d’aquestes característiques de Catalunya –però també de tot l’Estat–, ja que forma part de la xarxa pública de salut. Es tracta d’un recurs especialitzat en salut mental infantil i juvenil, amb una capacitat de 30 places que preveu ingressos màxims de 18 mesos. En aquests moments, Acompanya’m ja acull 16 joves.

Durant la visita al centre, la consellera Vergés va destacar que el centre és pioner perquè “respon amb creativitat a les necessitats que tenen aquests infants i joves”, d’elevada complexitat per tenir trastorns mentals i pel seu entorn social i familiar, que requereixen dispositius per a ser atesos de la millor manera possible. “L’espai no s’ha concebut com a centre hospitalari, sinó com a llar, com un espai que els generi el màxim confort possible i on tinguin el suport dels professionals”, va dir Vergés. Tot plegat, per aconseguir que finalment aquests joves “tinguin un projecte de vida i les mateixes oportunitats que tothom”.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

En paraules del conseller El Homrani, el centre “representa objectius i valors amb els què treballem: la col·laboració entre departaments que permet eradicar les caixes hermètiques dels serveis i facilita l’atenció integral a les persones, especialment les més vulnerables, situant-les al centre de les nostres polítiques”. Per això, va dir El Homrani, “reforçarem l’atenció i interacció social i sanitària, com un espai d’intens treball bilateral per abordar els reptes de la societat catalana en matèria d’autonomia personal, cronicitat, salut mental o envelliment”.

Acompanya’m és un dispositiu conjunt de dos departaments de la Generalitat de Catalunya –Salut i Treball i Afers Socials i Famílies-, que gestiona l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona. La iniciativa també compta amb la col·laboració del Departament d’Ensenyament, que hi ha aportat professionals docents.

BANER_300X250

En marxa des del mes d’abril, la Unitat Acompanya’m està ubicada al Monestir de Valldonzella de Barcelona. Se situa en una àrea del monestir que ocupa 1.265 m2 de superfície útil i que s’ha remodelat completament.

De les 30 places disponibles al centre, 25 estan destinades a infants i joves sota la tutela de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). Les 5 places restants es reserven a infants o adolescents que poden ser derivats per dispositius dels departaments de Salut –centres de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ)– o de Treball, Afers Socials i Famílies.

El model d’atenció que s’hi aplica es basa en les denominades ‘unitats de convivència terapèutica’, que agrupen les noies i els nois atesos en cinc apartaments amb capacitat per a 5 o 6 persones. Els apartaments reben el nom de ‘llars’ i la seva organització està concebuda per fomentar la participació activa dels residents amb els professionals que els atenen.

Atenció integral que inclou família i entorn

La Unitat Acompanya’m s’adreça a infants i joves que pateixen un trastorn mental greu (TMG) o persistent en el temps, que comporta una repercussió significativa en les seves relacions psicosocials, o que presenten risc de desenvolupar un trastorn mental. I tot plegat associat a un entorn social i familiar de complexitat elevada.

L’objectiu de l’atenció que es fa a la Unitat Acompanya’m és promoure la recuperació de cada jove que hi viu i facilitar que torni al seu entorn social i de vida, tot evitant l’estigmatització i l’exclusió social. I ho fa oferint un tractament personalitzat i comunitari, que integra aspectes clínics, familiars, socials i educatius.

Formen l’equip d’atenció 45 professionals de diferents col·lectius especialitzats en salut mental i de l’entorn educatiu: psiquiatres, psicòlegs, infermeres i auxiliars d’infermeria, treballadors socials, educadors socials i mestres.

A Catalunya, un 4,7% de la població menor de 18 anys ha estat atesa en algun centre de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ), és a dir uns 65.221 infants, adolescents i joves. I d’aquests menors atesos, un de cada vuit tenen un diagnòstic de trastorn mental greu.

D’altra banda, segons un estudi elaborat per la DGAIA l’any 2013 sobre infants i adolescents en mesura protectora i problemes de salut mental, es conclou que el 24% d’infants i adolescents atesos pateixen algun problema de salut mental. L’atenció a la salut mental i les addicions són una prioritat per al Departament de Salut, i així es recull a les Estratègies de salut mental i addiccions 2017-2020.

FECETC_Banner_fira si i millor

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*