Dijous, 23 maig 2024
spot_img
IniciDESTACADESUnes 12.000 persones amb discapacitat podran beneficiar-se dels nous requisits que flexibilitzen...

Unes 12.000 persones amb discapacitat podran beneficiar-se dels nous requisits que flexibilitzen la jubilació anticipada

Van entrar en vigor ahir i suposaran una inversió de 150 milions d’euros per part de la Seguretat Social

nous requisits jubilació anticipada
Una persona en cadira de rodes treballant a una oficina // Foto: Servimedia

Al voltant de 12.000 persones amb una discapacitat igual o superior al 45% es podran beneficiar de la reforma que actualitza i flexibilitza les condicions per a l’accés a la jubilació anticipada del col·lectiu esmentat, segons va estimar aquest dijous el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivà.

Els nous requisits, que entren avui en vigor, suposaran una inversió de 150 milions d’euros per part de la Seguretat Social “quan estiguin plenament desplegats”.

Així ho va afirmar el ministre en declaracions a la premsa després de la reunió amb el president del Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (Cermi), Luis Cayo Pérez Bueno, i altres responsables del sector.

Segons ha explicat, aquest Reial decret implica, en primer lloc, una reducció molt important del temps de cotització per accedir a aquesta modalitat de jubilació, ja que els treballadors “ja no hauran d’esperar 15 anys”. “Prou amb 5 anys cotitzats” des del moment en què es va produir el reconeixement de discapacitat.

A més, va prosseguir, la nova norma permetrà “acumular diferents discapacitats amb diferents graus” per assolir el llindar del 45% exigit. “També simplifiquem el procediment”, ha afegit, per sol·licitar aquesta possibilitat, ja que amb la normativa actual, cal un informe de l’Imserso o de l’organisme corresponent de la comunitat autònoma que acrediti la discapacitat. Amb la nova normativa, serà suficient un informe mèdic que ho demostri.

Finalment, el llistat de patologies que poden donar lloc a aquesta jubilació “queda molt més obert” al nou reial decret, per tal que puguin incorporar-se noves patologies en funció dels avenços de la ciència. Fins ara, estaven especificades a la mateixa llei, va afegir.

Demanda del CERMI

La possibilitat que els treballadors amb discapacitat del Règim General de la Seguretat Social s’acullin a la jubilació anticipada en determinats supòsits és una manera de compensar la menor esperança de vida originada per la discapacitat o la intensificació dels efectes de l’envelliment causats per aquesta raó. 

Amb aquest Reial decret, el Govern atén parcialment una antiga demanda del Cermi, que reclamava revisar les condicions d’accés a la jubilació anticipada de treballadors amb una discapacitat del 45% o superior perquè durant l’aplicació de la normativa ara en vigor es van presentar “problemes i restriccions“ que han deixat fora determinades persones.

En declaracions a Servimedia, el president del Cermi va aplaudir aquesta mesura que “atén de forma gairebé total la nostra demanda”. Segons la seva opinió, resultarà “molt beneficiosa” per als treballadors amb discapacitats més severes, que troben més problemes a l’hora de romandre al mercat laboral fins a edats avançades.

L’actualització del règim de jubilació anticipada de treballadors amb discapacitat estava contemplada en la darrera renovació del Pacte de Toledo que les Corts Generals van aprovar el passat any, on hi havia una recomanació específica sobre protecció social, Seguretat Social i persones amb discapacitat que recollia aquest aspecte de flexibilització atenent així una petició que el Cermi va fer al Parlament.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

SERVIMEDIA
SERVIMEDIA
© SERVIMEDIA. Aquesta informació és propietat de Servimedia. Només pot ser difosa pels clients d'aquesta agència de notícies citant Servimedia com a autor o font. Tots els drets reservats. Queda prohibida la distribució i la comunicació pública per tercers mitjançant qualsevol via o suport.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content