El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, ha signat aquest matí un acord per incrementar les tarifes dels serveis d’atenció a les persones amb les principals patronals i els sindicats majoritaris que representen les treballadores del sector. El document fixa per a 2023 un augment del 4% i afegeix un pagament extraordinari equivalent al 2% per fer front a l’increment dels costos energètics. Així mateix, l’acord compromet un increment del 5% de mitjana l’any que ve.
Amb aquestes millores, que se sumen a les pactades l’any passat, Drets Socials haurà incrementat en tres anys un 12% els imports de referència de la xarxa de serveis d’atenció pública, congelats des de fa més d’una dècada en alguns dels àmbits dels serveis socials i amb augments del 2% en els anys 2019 i 2020 en d’altres. Els serveis als qual fa referència l’acord inclouen els àmbits de la gent gran, la discapacitat, la salut mental, la infància i l’adolescència, l’acolliment i l’adopció, l’atenció precoç, el suport a l’autonomia, les drogodependències, VIH/sida i les tuteles.
Aquests increments repercutiran, entre altres aspectes, en la millora de les condicions laborals dels treballadors i les treballadores del sector, en el marc de la negociació col·lectiva. En aquest sentit, les patronals s’han compromès a traslladar l’augment de tarifes a una millora salarial de forma, com a mínim, proporcional.
El conseller n’ha fet aquesta valoració: “Estem posant l’estat del benestar de Catalunya al segle XXI. És la primera vegada en la història que sindicats, patronals i Govern signen un acord d’aquestes característiques. També es històrica la voluntat que hi ha al darrere, la de construir un sistema català de serveis socials. Anem a construir un sistema amb totes les conseqüències. Avui tenim una xarxa i volem caminar cap al sistema i en el centre hi té molta rellevància la societat civil, les entitats del tercer sector i les empreses.”
“Un model que no tingui bones condicions laborals no és ni just ni sostenible –hi ha afegit Campuzano- i aquest acord posa l’accent en aquesta mirada. Es treballi en l’administració pública, en les entitats o en empreses, a igual feina, igual salari. Aquest és l’objectiu que ens marquem, un objectiu ambiciós, ho sabem. Però n’estem convençuts perquè són treballadors essencials, que necessiten que la seva feina sigui reconeguda perquè és fonamental, encara més en un escenari d’envelliment de la població.”
Per formalitzar l’increment del 4% previst el 2023, que serà retroactiu a 1 de gener, el Departament publicarà aquest mes de juny l’ordre d’actualització del cost de referència dels Serveis Socials, així com de determinats serveis que figurin inscrits en el Registre d’Entitats, Serveis i Establiments Socials (RESES) com a serveis experimentals. El Govern invertirà 58,7 milions d’euros per assumir aquest increment.
Increment del 15% de les prestacions econòmiques vinculades En el marc de l’acord, Drets Socials es compromet també a revisar enguany els imports de les prestacions econòmiques vinculades (PEV) per a persones en situació de dependència, per tal de millorar-ne la progressivitat i amb un increment mitjà del 15%. Aquesta mesura suposarà una inversió de 28 milions d’euros per part del Govern català.
Un 2% més per pal·liar els sobrecostos
D’altra banda, en el decurs de la negociació s’ha fet palès que la conjuntura internacional extraordinària ha provocat un augment dels preus de l’energia que ha impactat de forma directa als serveis de la xarxa catalana de serveis socials i en els costos d’altres subministraments. Per fer front a aquestes despeses sobrevingudes, Drets Socials farà aquest 2023 una aportació única i extraordinària de 29,3 milions d’euros, equivalent al 2% de les tarifes establertes.
De cara a 2024, l’acord recull també el compromís del Govern d’un increment de com a mínim 5 punts de mitjana en les tarifes d’aquests serveis, que s’aplicarà en funció d’un estudi de costos.
D’altre banda, Drets Socials s’ha compromès a fer un estudi d’escandall de costos dels serveis socials per tal d’actualitzar el cost que tenen els recursos gestionats per les entitats proveïdores, de forma rigorosa, adequada i sota criteris econòmics. La principal fita d’aquest treball és que cap servei de la xarxa estigui infrafinançat i obtingui un aportació justa i adequada al seu cost real.