Diumenge, 4 juny 2023
Diumenge, 4 juny 2023
IniciDretsAprovats el nous requisits que faciliten la jubilació anticipada dels treballadors amb...

Aprovats el nous requisits que faciliten la jubilació anticipada dels treballadors amb discapacitat

A partir d’ara es redueix de 15 a 5 anys el temps mínim de cotització per accedir a la pensió

jubilació anticipada persones amb discapacitat
Les persones amb discapacitat ara ho tindran més fàcil per jubilar-se // Foto: Servimedia

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un reial decret que actualitza i flexibilitza les condicions en què els treballadors amb discapacitat igual o superior al 45% poden accedir a la jubilació anticipada.

Així ho ha anunciat la portaveu de l’Executiu, Isabel Rodríguez, després que la mesura fos avançada per l’agència de notícies Servimedia en una entrevista amb el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá.

anunci guies d'arrel

Escrivá ha destacat aquest dimarts que “es produeix una reducció substantiva” del temps de cotització per accedir a aquesta modalitat de jubilació, en passar de 15 a 5 anys des del moment en què es produeix el diagnòstic de discapacitat.

A més, va prosseguir, la nova norma permetrà “acumular diferents discapacitats amb diferents graus” per assolir el llindar del 45% exigit.

“També simplifiquem molt el procediment per sol·licitar aquesta possibilitat”, i ha explicat que amb la normativa actual, “cal un informe de l’Imserso o de l’organisme corresponent de la Comunitat Autònoma” que acrediti la discapacitat. “Ara, n’hi haurà prou amb un informe mèdic que ho demostri”, va assenyalar.

Finalment, el llistat de malalties que poden donar lloc a aquesta jubilació “queda obert” al nou reial decret, a fi que pugui incorporar “noves patologies en funció dels avenços de la ciència”.

Demanda del Cermi

La possibilitat que els treballadors amb discapacitat del règim general de la Seguretat Social s’acullin a la jubilació anticipada en determinats supòsits és una manera de compensar la menor esperança de vida originada per la discapacitat o la intensificació dels efectes de l’envelliment causats per aquesta raó. 

Amb aquest Reial decret, el Govern atén parcialment una antiga demanda del Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (Cermi), que reclamava revisar les condicions d’accés a la jubilació anticipada de treballadors amb una discapacitat del 45% o superior perquè durant l’aplicació de la normativa ara en vigor es van presentar “problemes i restriccions” que han deixat fora determinades persones. En declaracions a Servimedia, el Cermi va aplaudir l’anunci d’aquesta mesura.

L’actualització del règim de jubilació anticipada de treballadors amb discapacitat estava contemplada en la darrera renovació del Pacte de Toledo que les Corts Generals van aprovar el passat any, on hi havia una recomanació específica sobre protecció social, Seguretat Social i persones amb discapacitat que recollia aquest aspecte de flexibilització atenent així una petició que el Cermi va fer al Parlament.

De fet, el ministre va afirmar que aquest reial decret i un altre sobre jubilacions demorades aprovat també aquest dimarts “completen les recomanacions del Pacte de Toledo”.

Alhora, ha indicat que aquesta norma demostra el “compromís” del Govern “amb la millora de les condicions de vida de les persones amb discapacitat, un grup especialment vulnerable”, com també ho va ser l’augment al 10% de l’ocupació reservada per a aquest col·lectiu en les convocatòries d’ocupació pública.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

SERVIMEDIA
SERVIMEDIA
© SERVIMEDIA. Aquesta informació és propietat de Servimedia. Només pot ser difosa pels clients d'aquesta agència de notícies citant Servimedia com a autor o font. Tots els drets reservats. Queda prohibida la distribució i la comunicació pública per tercers mitjançant qualsevol via o suport.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content