21.4 C
Barcelona
Diumenge, 12 juliol, 2020

Un estudi pioner detecta alteracions a l’estructura cerebral de persones sanes amb risc més alt de desenvolupar Alzheimer

Recomanats

Les persones amb discapacitat que ho tinguin contraindicat no estan obligades a dur mascareta

A partir d’avui és obligatori a tot Catalunya l’ús de la mascareta...

El Procicat aprova el Pla sectorial de represa de la normalitat en l’àmbit residencial

El Procicat ha aprovat el Pla sectorial de represa de la normalitat...

alteracions estructura cerebral alzheimer
La recerca ha estat possible gràcies a les proves de ressonància magnètica realitzades en el marc de l’Estudi Alfa // Foto: Fundació “la Caixa”

Un estudi pioner a escala internacional publicat a la prestigiosa revista científica Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association ha detectat alteracions morfològiques cerebrals en persones cognitivament sanes portadores del gen que confereix el risc genètic més gran de desenvolupar la malaltia d’Alzheimer, l’APOE-Ɛ4.

Aquest estudi es va presentar dimarts per l’ Àngel Font, director corporatiu de Recerca i Estratègia de la Fundació Bancària ”la Caixa”, i els doctors José Luis Molinuevo i Juan Domingo Gispert, del Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC), centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall, que es va presentar al Palau Macaya de l’Obra Social “la Caixa”.

La recerca ha estat possible gràcies a les proves de ressonància magnètica realitzades en el marc de l’Estudi Alfa, impulsat per la Fundació Bancària ”la Caixa”, i compta amb la cohort més gran del món de portadors del gen APOE-Ɛ4 que s’han sotmès a aquesta prova de neuroimatge.  

“Les diferències morfològiques que hem detectat estan relacionades amb la malaltia d’Alzheimer, ja que es presenten en àrees cerebrals com l’hipocamp, que és la primera a patir la neurodegeneració” destaca el Dr. Juan Domingo Gispert, cap de recerca en neuroimatge del BBRC. D’altra banda, Àngel Font va comentar: “La recerca és l’única via per avançar en la identificació precoç i la prevenció d’aquesta malaltia, que es pot convertir en una pandèmia del segle XXI. Conscients de la importància que suposa evitar l’aparició de nous casos, la Fundació Bancària ”la Caixa” impulsa els estudis duts a terme a la Fundació Pasqual Maragall des dels seus inicis, el 2008, amb la finalitat que aquesta malaltia romangui en l’oblit”.

Després d’analitzar les imatges cerebrals dels participants en l’estudi, els investigadors han estat els primers a descobrir que les alteracions neuroanatòmiques es corresponen amb el nombre d’al·lels Ɛ4 del gen APOE en persones sanes.  

En concret, han detectat que el nombre d’al·lels Ɛ4 del gen APOE determina de forma proporcional un volum més petit de substància grisa en àrees cerebrals com l’hipocamp, on s’inicia la neurodegeneració en l’Alzheimer. D’altra banda, també han descobert un augment del volum de la substància grisa al tàlem, el lòbul occipital i el còrtex dret frontal. Aquest augment podria estar determinat per mecanismes neuroinflamatoris associats a l’acumulació de plaques de la proteïna betaamiloide, que té lloc a la fase preclínica de la malaltia.

Així mateix, la recerca també ha permès revelar que les alteracions en el volum de la substància grisa cerebral en les persones amb un risc genètic més elevat de patir Alzheimer es comencen a desenvolupar a partir dels 60 anys.

El Dr. José Luis Molinuevo, director científic del BBRC, va comentar que “aquest estudi representa un pas més cap a la prevenció de l’Alzheimer, ja que conèixer el rol i els canvis estructurals provocats pels diferents factors de risc ens permetrà dissenyar millors assaigs clínics”.

L’Alzheimer és una malaltia d’origen multifactorial. Els factors de risc per desenvolupar-la tenen a veure amb l’edat, la genètica, el control de la salut cardiovascular i els hàbits de vida saludables.

A hores d’ara, l’Alzheimer encara és una malaltia neurodegenerativa sense cura, caracteritzada per una llarga fase preclínica asimptomàtica que comença fins a vint anys abans de la manifestació de les primeres pèrdues de memòria. Es calcula que a Espanya afecta 800.000 persones, i que arreu del món més de 46 milions de persones pateixen demència, en la major part dels casos causada per l’Alzheimer.

- Advertisement -

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -
- Publicitat -

NEWSLETTER

Subscriu-te per estar al dia de les últimes notícies, ofertes i anuncis exclusius

Últimes notícies

Subvencions de l’Ajuntament de Tarragona per a projectes d’entitats en l’àmbit de la discapacitat

L’Ajuntament de Tarragona ha obert la convocatòria 2020 de concessió de subvencions...

AMPANS proclama els guanyadors del Premi d’Investigació i d’Innovació sobre discapacitat intel·lectual

Un projecte sobre l’autodeterminació de joves amb discapacitat intel·lectual, i el treball d’una escola d’educació especial per...

SITBIKE, un model únic de tricicle adaptat per a la pràctica de ciclisme de muntanya amb ànima pròpia

Campmajó te nom propi, en Lluís. Fa 35 anys que el ex-trialer apassionat de les bicis i...

Els catalans Òscar Onrubia i Jordi Ruiz convocats amb la selecció espanyola de BCR

Els catalans Òscar Onrubia (CB Las Rozas FDI) i Jordi Ruiz (Santo Stefano Sport, Itàlia), han estat...

El govern espanyol comença els tràmits per eliminar la figura de la incapacitació jurídica

El passat 7 de juliol el govern espanyol va anunciar que s’ha compromés a complir l’article...

també pot interessar-te

- Advertisement -