Un 87% de les persones inscrites al Codi Risc Suïcidi han realitzat un sol intent gràcies al seguiment posterior

Aquest registre es va posar en marxa el 2014

alba-vergés-codi-risc-suïcidi-dia-salut-mental
La consellera Alba Vergés a l’acte del Dia Mundial de la Salut Mental, a Sort // Foto: Salut Mental Catalunya

Des de la posada en marxa del Codi Risc Suïcidi per part de la Generalitat de Catalunya, l’any 2014, s’han inclòs al seu registre –pioner a l’àmbit internacional–, fins a 12.596 persones, que han fet un total de 14.759 episodis de conducta suïcida. D’aquestes, el 87,9% ha realitzat un sol episodi d’intent autolític gràcies, entre d’altres, al seguiment exhaustiu posterior.

El Codi Risc Suïcidi té un triple objectiu: disminuir la mortalitat per suïcidi, augmentar la supervivència de la població atesa per conducta suïcida i prevenir la repetició de temptatives.

BANER_300X250

Alhora, s’ataquen els principals factors de risc que desencadenen el primer episodi de suïcidi: el trastorn mental (amb la depressió com a primera causa), el consum o dependència d’alcohol i drogues, o esdeveniments vitals estressants. 

Dia Mundial de la Salut Mental

Com cada 10 d’octubre, es va commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental, una data que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) enguany ha dedicat a la prevenció del suïcidi, que considera un problema de salut pública de primera magnitud. De fet, està augmentant la mortalitat per aquesta causa al món i esdevé la segona causa de defunció entre els joves entre 15 i 24 anys.

A Catalunya, l’any 2017 hi va haver 495 morts per suïcidi, el que representa una de les taxes més baixes d’Europa: en concret, una taxa de 6,6 per cada 100.000 habitants, amb diferències significatives per sexe (9,9 en homes i 3,3 en dones). Aquesta taxa és més baixa que la de l’Estat espanyol (7,7) i la d’Europa (10,3).

El Departament de Salut reitera que l’atenció a la salut mental i les addicions són una prioritat, com ho demostra el fet que aquesta estratègia hagi anat acompanyada de l’increment pressupostari més gran de la història, amb una inversió addicional de 70 milions l’any 2017.

S’ha posat en valor la importància que a les persones amb trastorns mentals no els acompanyi només el sistema de salut, sinó també la comunitat. Per això es potencia l’atenció comunitària, que contempli els determinants socials i tracti les persones en tot el seu conjunt, perquè així es recuperen abans i millor. Només un 13,5% de les persones són hospitalitzades després de l’intent de suïcidi, mentre que més del 86% són ja ateses en l’àmbit comunitari.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*