Dissabte, 4 desembre 2021
IniciDretsSalut presenta un model d’atenció pioner a Europa per les persones transexuals

Salut presenta un model d’atenció pioner a Europa per les persones transexuals

model-atencio-salut-persones-trans
Foto de grup a la presentació del nou model // Foto: gencat

El Departament de Salut va presentar dilluns un nou model d’atenció a la salut de les persones transexuals pioner a Europa basat en el principi que les persones trans no tenen cap tipus de patologia i, per tant, la seva atenció no podrà ser, en cap cas, a partir de l’acreditació d’un diagnòstic clínic.

El nou model, que s’emmarca dins del Pla de la Salut 2016-2020, se centra en les necessitats i les expectatives de la persona trans, en la seva autodeterminació, la seva autonomia i en un procés de decisions compartides. Alhora garanteix l’accés segur als tractaments hormonals i l’acompanyament de les persones trans i del seu entorn en el procés de transició.

fiare banca etica crowdfunding

En la roda de premsa de presentació el conseller de Salut, Antoni Comín, va destacar que aquest nou model d’atenció millorarà “molt qualitativament el dret a la salut de les persones trans”. “El sistema públic de salut és per a tots i totes, i per ser igualitari ha de ser sensible a la diversitat des de la perspectiva dels drets a les persones”, va emfatitzar Antoni Comín.

El titular de Salut es va referir a la paraula clau que resumeix el model: la“despatologització” de la realitat trans i de com el sistema sanitari català aborda “aquesta realitat, que no és pas una malaltia”. Comín també es va mostrar enorgullit pel fet que, amb aquest nou model, Catalunya sigui l’únic país d’Europa que tracti aquestes persones des d’aquest enfocament, tot mostrant-se convençut que “serem referent”.

Cada any, 93 persones inicien el trànsit a Catalunya i la xifra global de persones que estan en el procés de transició és de 437. Actualment, l’atenció en salut a les persones trans es concentra a l’entorn de Barcelona, si bé el model proposa que l’atenció de seguiment s’efectuï des dels equips d’atenció primària. El desplegament territorial serà gradual, tenint en compte criteris objectius com la demanda específica des del territori i la formació dels professionals que els atenguin.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES