Divendres, 27 gener 2023
Divendres, 27 gener 2023
IniciDependènciaPlena Inclusió reclama a les comunitats autònomes que no repercuteixen el copagament...

Plena Inclusió reclama a les comunitats autònomes que no repercuteixen el copagament en l’augment de les pensions

Actualment els usuaris de residències i unitats de dia han de fer aportacions del 25% al 75% a les CCAA

copagament comunitats autonomes
L’increment de les pensions beneficia també a les comunitats autònomes // Foto: Arxiu

El Govern espanyol ha volgut compensar el sobrecost que han d’afrontar les famílies de persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament (pot arribar als 45.000 euros a l’any), mantenint per aquest 2023 l’increment del 15% per les pensions no contributives.

anunci guies d'arrel

Si bé des del sector s’ha acollit amb satisfacció aquesta mesura, des de Plena Inclusió s’ha denunciat que aquesta millora pot acabar beneficiant a les comunitats autònomes que són qui reben el copagament d’aquestes famílies pels serveis públics que beneficien a les persones amb discapacitat intel·lectual.

Actualment, el sistema de dependència estableix que les persones amb discapacitat que assisteixen a residències i unitats de dia han de fer aportacions a les seves comunitats autònomes que van del 25% al 75% de les pensions, a través del mecanisme de copagament de serveis públics. Aquesta fórmula implica que si incrementa la pensió a l’usuari, aquest ha de pagar més i la comunitat autònoma menys.

Banner 300x250px EnBucle3

Per això, Plena Inclusió ha demanat a les administracions de les comunitats autònomes que no repercuteixin el copagament en l’augment de les pensions, ja que en cas contrari les famílies de persones amb discapacitat intel·lectual no percebran l’estalvi econòmic que es pretén amb la pujada de les pensions, i les entitats socials que les presten tampoc.

Per a la presidenta de Plena inclusió Espanya, Carmen Laucirica: “La compensació que reben les famílies i persones amb discapacitat intel·lectual a través de la pujada de les seves pensions no contributives no l’han de quedar les comunitats autònomes, sinó que hauria de beneficiar les entitats que els donen suport, als usuaris oa les seves famílies”. “Al mateix temps”, sosté Laucirica, “exigim que desaparegui l’obligació de copagament per a persones en situació de vulnerabilitat ja que les opcions de supervivència diària es compliquen enormement”.

Segons les últimes dades de l’Imserso, el 2022 a Espanya hi havia 41.432 pensions no contributives corresponents a persones amb discapacitat psíquica, fet que suposa el 47,13% del total. Cal recordar que, majoritàriament, aquestes pensions no arriben als 500 euros mensuals.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content