Plena Inclusió, com a entitat nacional de referència de suport a les persones amb discapacitat intel·lectual, serà l’encarregada de la creació del Centre Espanyol d’Accessibilitat Cognitiva, que està cridat a convertir-se en el servei públic de referència en la comprensió de tota la informació d’interès públic que des de les Administracions s’ofereix a la ciutadania.
El Govern espanyol, dins el paquet d’inversions procedents dels Fons de Recuperació Next Generation EU, ha destinat una financiació de 550.000 euros per a la seva creació, que serà impulsada per Plena Inclusió Espanya i les seves organitzacions membre, com a reconeixement a la seva experiència durant dècades en el camp de l’accessibilitat cognitiva.
Això suposa un important avenç en el compliment del dret a l’accessibilitat universal de les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament, recollit com a principi general a la Convenció de l’ONU sobre drets de les persones amb discapacitat, i ampliat als seus articles 9 i 21. La inversió ara ratificada pel Govern per a aquest centre, compleix també el “Pla Espanya País Accessible” (C22.I3) en el seu objectiu 326, que proposa “Desenvolupar projectes de millora de l’accessibilitat des d’una perspectiva integral”.
Al Reial Decret 670/2022 sobre la matèria publicat pel BOE, el mateix Govern reconeix que “l’accessibilitat cognitiva ha estat objecte d’una menor atenció, i hi ha un gran desconeixement sobre aquesta. Així doncs, -continua-, un dels reptes pendents és conscienciar la societat que les alteracions en les funcions cognitives necessiten tanta o més comprensió i implicació que per a les alteracions en les funcions de caràcter merament físic, cosa que s’ha de reflectir en la assumpció que les persones afectades necessiten també entorns i productes comprensibles, així com el personal de suport necessari”.