Dilluns, 9 setembre 2024
IniciECOM denuncia que els Fons Next Generation per a la rehabilitació dels...

ECOM denuncia que els Fons Next Generation per a la rehabilitació dels habitatges estan deixant de banda l’accessibilitat

La federació ha presentat esmenes al Reial decret que ha de regular aquests programes d’ajuda

rehabilitació habitatges fons next generation
L’accessibilitat en l’habitatge és un aspecte molt important per la inclusió de les persones amb discapacitat l // Foto: Obra Social “la Caixa

ECOM ha denunciat que els Fons Next Generation per a la rehabilitació de l’edificació s’estan focalitzant únicament en la millora energètica dels habitatges, deixant de banda per complet l’apartat de l’accessibilitat. Així ho ha fet constar en les esmenes que ha presentat al Reial decret estatal que ha de regular els programes d’ajuda en matèria de rehabilitació residencial i habitatge social del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’Estat, que ha estat sotmès a informació pública fins el passat 9 de juliol.

En aquest sentit, ECOM considera imprescindible prestar especial atenció a una problemàtica social evident com és l’estat d’envelliment, deteriorament i manca d’accessibilitat en que es troba el parc d’habitatges de l’estat, que ve acompanyada per un creixent envelliment de la població, que comporta problemes de mobilitat i per extensió una major necessitat de cures.

Segons dades de l’estudi ‘Movilidad reducida y Accesibilidad en el edificio’, de la Fundación Mutua de Propietarios, només el 0,6% dels 9,8 milions d’habitatges a Espanya acompleixen criteris d’accessibilitat universal. Un fet que comporta que més d’1,8 milions de persones amb mobilitat reduïda precisin de suport per sortir de les seves llars i al voltant de 100.000 persones, que no disposen d’aquesta ajuda, no en surten mai. Així mateix, destacar que el 40%de la població de Barcelona i rodalies viu a habitatges inadequats i segurs, segons l’estudi ‘La llar és la clau’, de 2018, de Cáritas.

D’altra banda, les conclusions de l’estudi ‘Radar ECOM de vulneracions de drets i discapacitat física i/o orgànica’, que la federació va fer públic fa pocs dies, situava el dret a l’habitatge com el segon més vulnerat durant 2020, d’acord a les consultes ateses per l’entitat.

Una recuperació justa i inclusiva

Per tot plegat, ECOM reclama que els Fons Next Generation -destinats a aconseguir una recuperació de la pandèmia de la Covid-19 més justa i inclusiva- haurien de permetre avançar en la millora de l’accessibilitat dels edificis i habitatges per tal que es pugui activar la desinstitucionalització de les persones amb discapacitat i promoure la permanència de les persones a les seves llars (amb els suports humans i tècnics necessaris) per garantir el seu dret a una vida independent, tal com dicta la Convenció de l’ONU.

Tanmateix ECOM considera que l’import subvencionable per a cada habitatge és molt baix i que per poder accedir als ajuts cal una prèvia inversió massa elevada per part de les persones o famílies afectades. Per l’eliminació de barreres arquitectòniques, com pot ser el cas de la instal·lació d’ascensors. Per això demana que s’ampliï la quantia dels ajuts i es revisin els criteris per accedir-hi, tenint en compte criteris socials i d’especial vulnerabilitat. 

Cal recordar en aquest sentit, el greuge econòmic comparatiu que pateixen les persones amb discapacitat en relació a la resta de la població, que està xifrat entre 17.700 i 41.200 euros anuals de mitjana, segons un estudi de l’Ajuntament de Barcelona.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES