Dimarts, 22 abril 2025
IniciDEPENDÈNCIANomés un 1% de les persones escolliria viure a una residència en...

Només un 1% de les persones escolliria viure a una residència en cas de necessitar suport

Segons una enquesta del moviment ‘Volem Llars per Viure’

La majoria de gent prefereix un habitatge propi en un espai compartit amb serveis // Foto: Volem Llars per Viure

A principis de juliol el moviment Volem Llars per Viure va llençar una enquesta a totes les persones adherides al seu Manifest i a través de les xarxes socials, amb l’objectiu de copsar l’opinió en temes concrets sobre alguns dels drets i inquietuds que defensa aquesta plataforma. Aquestes són les principals conclusions:

– Un 99% de persones escolliria viure en una llar i només un 1% en una residència. 

– Els temes més importants si vius a una residencia són: la intimitat, la llibertat de moviments i un tracte digne.

– També han preguntat sobre les coses que aporten felicitat, ja que el nou model haurà de tenir-ho en compte! Moltes no es poden fer en el model residencial actual.

La primera pregunta està adreçada a determinar en quin tipus d´habitatge preferiria viure la gent en el cas de necessitar algun suport pel motiu que sigui (edat, alguna discapacitat…).

El resultat ha estat força aclaparador: només el 39;1% dels enquestats escollirien anar a una residència on els cuidin.

Intimitat i llibertat de moviments són doncs els dos aspectes que cal resoldre de manera urgent i prioritària en l´actual sistema.

El tracte digne a la persona és un altre tema important: respecte per les pròpies decisions i opinions i un tracte no condescendent.

A l’hora de treballar un nou model per a persones que necessitin suport, s’ha de buscar una millora en la felicitat i benestar. Perquè aquests no siguin conceptes elevats però buits de contingut concret, l’enquesta també ha preguntat quina nota posarien a diferents activitats o aspectes de la vida diària: fins a quin punt allò et fa sentir més feliç.

Amb un puntuació de 8/9 hi ha aspectes com ara, estar amb la família o amb els amics, passejar, relacionar-te amb els veïns i la comunitat, fer vacances, una bona alimentació, les relacions afectives o seguir aprenent. 

D’altra banda, el nou model hauria de contemplar que les persones, més enllà de tenir coberts els bàsics poguessin seguir fent les coses que a cadascuna la fa més feliç.

Per tot plegat, el moviment veu imprescindible preguntar sobre tots aquests temes a les persones per a les quals es farà el nou model, fent-les participar de manera molt activa.

L’enquesta ha estat resposta per 645 persones, de les quals un 75% són dones i 25% homes; 44% tenen entre 60-74 anys; 35% entre 45 i 59 anys i el 21% restant repartit entre altres franges d’edat.

El Manifest Volem llars per viure compta ja amb les adhesions de gairebé 4.000 persones i 200 entitats socials. La situació generada amb la Covid19 ha posat en relleu les mancances estructurals d’un model molt assistencial que necessita reformular-se cap a la desinstitucionalització, tan per les persones grans com amb alguna discapacitat.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Diari de la Discapacitat
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.