Diumenge, 25 setembre 2022
Diumenge, 25 setembre 2022
IniciDiscapacitatEfectes de la infecció i el confinament sobre el Parkinson durant la...

Efectes de la infecció i el confinament sobre el Parkinson durant la pandèmia de la COVID-19

La COVID-19 també pot donar símptomes neurològics

Professionals amb pacients durant un tractament pel Parkinson // Foto: Hospital Clínic de Barcelona

La pandèmia COVID-19 ha afectat les persones amb malaltia de Parkinson tant per la pròpia infecció com pels efectes negatius del confinament. És important que els professionals especialitzats puguin assessorar en el tractament d’aquests pacients davant la possibilitat d’efectes no desitjats al combinar la medicació per a la COVID-19 amb els fàrmacs antiparkinsonians.

La simptomatologia principal de la COVID-19 és respiratòria: pot ocasionar pneumònia i síndrome respiratòria aguda greu. No obstant això, la COVID-19 també pot donar símptomes neurològics, alguns relativament lleus com la pèrdua d’olfacte (hipòsmia), o complicacions més importants com ictus i fins i tot encefalitis. Es desconeix si l’existència d’una malaltia neurològica de base pot ser un factor de risc o si la COVID-19 en pacients amb malalties neurològiques podria tenir especial gravetat o empitjorar la malaltia de base.

En el cas de la malaltia de Parkinson (MP), es disposa de poca informació sobre si la prevalença de COVID-19 és major en aquests pacients que en la resta de la població, encara que diversos estudis suggereixen que és similar.

Els símptomes motors de la MP poden empitjorar en el context de qualsevol infecció i amb la COVID-19 no seria una excepció, sobretot en cas d’infecció greu. Els pacients més sensibles serien aquells en fases avançades de la malaltia en les que hi ha alteracions respiratòries.

Pel que fa als símptomes no-motors, la pèrdua d’olfacte és un símptoma comú tant en la MP com en la COVID-19. Per tant, en persones amb MP i pèrdua d’olfacte prèvia, aquest símptoma no ajudaria a sospitar la infecció per SARS-CoV-2. Altres símptomes no-motors propis de fases avançades de la malaltia com les alteracions urinàries (incontinència), gastrointestinals (restrenyiment amb risc de sub-oclusió intestinal) i neuro-psiquiàtriques (deteriorament cognitiu i al·lucinacions) empitjoren fàcilment en cas de contraure qualsevol infecció important com la COVID-19.

Un altre tema rellevant és l’efecte del confinament i la telemedicina en les persones amb MP. Pel que fa a el confinament, l’activitat física reduïda i la interrupció de sessions de fisioteràpia pot comportar un empitjorament motor. D’altra banda, l’educació terapèutica prèvia i la telemedicina durant el confinament són especialment importants en una part dels pacients amb MP: aquells que són portadors de dispositius. Aquests dispositius poden ser d’infusió contínua de medicació (apomorfina subcutània, levodopa gel intestinal) o d’estimulació cerebral profunda a través d’elèctrodes intracranials. No obstant això, s’ha observat que durant el confinament l’ús d’eines de comunicació telemàtica, ja sigui amb familiars o professionals sanitaris, poden empitjorar símptomes com l’ansietat, la confusió o les al·lucinacions. Per això, s’aconsella mantenir una activitat física adaptada als períodes de confinament i vigilar l’empitjorament de símptomes neuropsiquiàtrics amb l’ús de la comunicació telemàtica en pacients predisposats.

En el cas de pacients amb malaltia de Parkinson que ingressen per COVID-19 és important comptar amb el consell de l’equip especialitzat en Parkinson. Aquest assessorament especialitzat és fonamental en relació als tractaments, ja que alguns fàrmacs antiparkinsonians interaccionen amb els tractaments que s’estan emprant per a la COVID-19. En aquest àmbit destaca la levodopa que pot produir un augment de l’efecte de fàrmacs com la cloroquina, la hidroxicloroquina i el tocilizumab. Un altre fàrmac antiparkinsonià, l’apomorfina, augmenta el risc de la síndrome de QT llarg (trastorn del ritme cardíac) que és un efecte advers comú a diversos fàrmacs emprats contra la SARS-CoV-2.

En resum, la COVID-19 sembla afectar les persones amb MP de forma semblant a la població general. Durant els pics epidèmics les persones amb MP. Igual que la resta de la població, haurien de seguir les recomanacions higièniques i de confinament, especialment aquells amb malaltia avançada i alteracions respiratòries. Davant ingrés per COVID-19 de pacients amb MP és important comptar amb el consell dels professionals especialitzats en aquesta malaltia per a l’elecció del tractament i el maneig de possibles complicacions.

Autors: Yaroslau Compta, neuròleg, Ana Cambra, infermera de Pràctica Avançada en Trastorns de el Moviment; Unitat de Parkinson i Trastorns de el Moviment, Institut Clínic de Neurociències

Font: Hospital Clínic de Barcelona (IDIBAPS)

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
El Diari de la DisCapacitat és el primer digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content