Divendres, 29 març 2024
IniciOPINIÓLes Festes de Nadal i la Salut Mental

Les Festes de Nadal i la Salut Mental

festes nadal salut mental
Foto // Activament

En les darreres setmanes hem pogut llegir a la premsa sobre la relació entre les festes de Nadal, cap d’Any i la depressió, l’ansietat i l’estrès.

En els articles hem vist repetidament que en aquestes dates es fan més greus les preocupacions, i encara més en aquesta època de crisi econòmica en la que estem vivint. També pot ser una època en la que es troba a faltar més els éssers estimats que ja no estan amb nosaltres.

Són unes setmanes en que sembla que la màxima sigui ser feliç, relacionar-se amb els demés, fer regals, etc. Hi ha persones que no porten gens bé tots aquests rituals i poden experimentar emocions negatives.

I què hi ha de les persones que ja estaven deprimides i/o ansioses abans de començar aquestes setmanes festives? O qui ja patia estrès? Normalment la lògica ens diu que aquests estats empitjoren, una mica pel que dèiem abans: si et trobes deprimit, per exemple, i et trobes amb la pressió social que has d’estar feliç no sembla que hagi de ser tasca fàcil.

A més a més, la majoria d’articles que hem trobat que parlaven sobre el suïcidi diuen que durant l’època de Nadal i cap d’any, els suïcidis augmenten. La excepció ha  estat un article de l’ABC digital del dia 25 de desembre que diu que el “suïcidi durant el Nadal disminueix, però durant les setmanes següents augmenten els ingressos psiquiàtrics”.

Un altre tema que hem trobat interessant és el fet que les dones treballadores es senten desbordades perquè encara avui majoritàriament són elles les que s’han de cuidar de comprar el menjar, cuinar-lo, rebre als convidats, etc. No és difícil imaginar que amb aquestes responsabilitats pugui aparèixer també la depressió, l’ansietat i/o l’estrès.

Un altre col·lectiu que ho passa malament per aquesta època són les persones que pateixen algun tipus de Trastorn de la Conducta Alimentaria (TCA).  Es tracta de trastorns psicològics en els que el menjar juga un paper molt important: es restringeix el menjar o bé es vomita o bé hi ha una gran ingesta de menjar. Parlem de l’anorèxia, la bulímia, el trastorn per “atracon”. Imaginem per un segon una persona que sempre està lluitant contra el menjar, d’una manera o altre, com viu unes festes on els grans protagonistes són precisament el menjar i els dolços. És una època on es desenvolupen o es fan més greus aquests trastorns.

Veiem que ens podem trobar amb forces situacions que ens desmunten la típica imatge del Nadal feliç. I es que moltes vegades ens veiem arrossegats per la pressió social a celebrar el “feliç” Nadal amb els companys de feina, amb la família i gent més propera, amb sopars inacabables, amb regals que no tenen significat i en canvi ens costen uns diners que podríem gastar en coses més útils, etc.

És a dir, que si ho pensem no és tan estrany que durant aquestes festes ens deprimim, sentim ansietat o estrès. Tant de bo no et toqui a tu. Però és bo saber, ara ja per l’any que ve, que ningú n’està exempt. I potser preparar algun tipus d’estratègia si veiem que podem ser vulnerables a aquestes festes.

Mònica Civillblog d’Activament

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content