Dimarts, 6 juny 2023
Dimarts, 6 juny 2023
IniciDependènciaLa Unió presenta un Decàleg per millorar l'Atenció Domiciliària Integrada (ADI), social...

La Unió presenta un Decàleg per millorar l’Atenció Domiciliària Integrada (ADI), social i sanitària

Més del 96% de les persones prefereixen ser atesos a casa davant d’altres recursos

decàleg atenció domicilaria la unio
Infografia sobre les propostes per millorar l’atenció domiciliària // Foto: La Unió

La Unió aposta per a una transformació del model d’atenció en l’àmbit
domiciliari per tal de proporcionar una atenció integral de necessitats socials i de salut als ciutadans de
Catalunya, millorant la qualitat de vida des l’entorn més proper a la persona. Aquesta aposta es concreta
en el Decàleg per millorar l’Atenció Domiciliària Integrada (ADI) sanitari i social. L’envelliment de
la població i les preferències de la societat actual situen l’atenció domiciliària com una opció preferent.
Una atenció domiciliaria integrada, individualitzada, segura, personalitzada i de qualitat, que doni
resposta a les necessitats canviants de les persones que ho necessiten i als seus familiars, tenint en
compte la seva participació, els seus valors, les seves preferències i respectant al màxim les seves
decisions.

Un dels reptes de les societats longeves és prioritzar l’acció preventiva per millorar la salut i l’autonomia de les persones, i deixar de centrar-nos exclusivament en atendre la malaltia i el nivell de la dependència. Actuar des de les necessitats de les persones en l’habitat natural, a casa, amb un entorn d’atenció assistencial i comunitari de proximitat.

anunci guies d'arrel

Actualment, més de 50.000 persones a Catalunya reben serveis d’atenció a domicili públics o privats. Segons dades de La Fundació La Caixa, el 96,4% de la gent prefereix ser atesa a casa seva.

Propostes per avançar

  • Actualment hi ha una atenció altament fragmentada a domicili: s’ha comptat fins a 13 professionals amb objectius separats a un mateix domicili i hi ha tants plans de treball sobre la persona cuidada com professionals que la visiten i no hi ha una integració sanitària i social. Per això, es proposa un únic pla d’atenció sanitària i social, protocols integrats, un equip multidisciplinar i un gestor del cas.
  • Ens trobem amb una gran complexitat i una manca d’equitat d’accés. Ara mateix, després d’un ingrés hospitalari o sociosanitari la persona o la família han de tramitar directament el Servei d’Atenció Integrada (SAD) als serveis socials de l’ajuntament o al Consell Comarcal. Per aquest motiu, es proposa una tramitació directa des de l’hospital o sociosanitari i una integració de l’ADI com alternativa a altres procediments menys eficaços a la cartera pública de serveis.
  • Hi ha una desvinculació de l’entorn natural i comunitari, per això cal potenciar una comunitat de cuidadors, compromesa, escalable, digital i humana, també cal un pla d’atenció amb la participació de la persona i la família i una obertura al món comunitari de vida diària.

Cal una cartera de serveis moderna i orientada a les noves realitats. Actualment s’evidencien mancances en la cartera de serveis de cobertura pública de l’atenció domiciliària que fa que no sigui una opció real que cobreixi les necessitats de les  persones i els seus familiars, que han d’optar per altres recursos no desitjables com pot ser l’ingrés a un centre residencial com a única opció des de la diversitat de
dependència de la població (gent gran, discapacitats, convalescents de llarga durada…).

Per això, des de La Unió, com associació d’entitats sanitàries i socials, des de la transversalitat que representa, ha treballat i aposta pel Decàleg amb propostes per a l’acció, fent immersió en les respostes que han donat altres països del nostre entorn, tenint en compte les necessitats actuals dels ciutadans (avui els nostres avis i pares) i de futur (per tots nosaltres), amb la força i compromís de tot el seu teixit associatiu d’avançar-se en aquest objectiu en el marc de les polítiques públiques.

Les finalitats d’aquestes propostes són a partir d’un únic pla d’atenció individual, social i sanitari, millorar els resultats de salut i benestar de les persones, millorar l’experiència i satisfacció dels usuaris i famílies, garantir un ús eficient dels recursos, incorporar els elements tecnològics de suport que facilitin l’empoderament de les persones i facilitin el suport dels cuidadors i, dignificar i millorar la qualificació dels professionals d’atenció domiciliària.

Tanmateix, La Unió proposa que l’Atenció Domiciliària Integrada sigui la punta de llança del compromís del Govern en la posada en marxa l’Agència Integrada Social i Sanitària, i que més enllà dels seu procés formal de creació avanci des de ja en aquest objectiu amb accions i fites concretes, amb la complicitat del món local i del xarxa de provisió de serveis.

La necessitat està diagnosticada, el tractament està escrit, només cal actuar decididament. Per això en els propers dies presentarà un decàleg d’accions a la consellera de Drets Socials i al conseller de Salut, amb la finalitat de, si hi ha voluntat clara pel canvi, aquest sigui possible i que les coses passin i es percebin.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content