L’envelliment cutani és un dels factors que incrementa la susceptibilitat per al desenvolupament de càncer de pell, a més de ser un procés que impacta de manera important a la persona. Per això, fer una detecció precisa i individualitzada de l’envelliment cutani per aplicar el tractament adequat, pot reduir-ne l’avenç i evitar complicacions en un futur.
La disminució de la funció metabòlica, juntament amb el dany oxidatiu acumulat, són els responsables d’una inflamació cutània que conduirien a l’envelliment.
Les dades clíniques característiques d’aquest procés són la presència d’arrugues fines i gruixudes, pèrdua de l’elasticitat de la pell, disminució del greix i aparició de discromies o taques.
Quins factors que ho acceleren?
Els factors genètics i hormonals; el tipus d’alimentació; excés d’ingesta calòrica; consum d’aliments ultraprocessats i rics en sucres; l’exposició inadequada al sol; la privació del somni; l’estrès; el consum de tabac i alcohol; els contaminants ambientals.
L’evidència científica disponible deixa clara la relació que hi ha entre Alimentació-Nutrició-Pell. Per tant, qualsevol desequilibri de la dieta en forma de deficiència nutricional, deficiència específica de nutrients o excés de tòxics, pot alterar l’equilibri de la pell. El funcionament normal i l’aparença de la pell depenen del que es mengi o begui, per això una alimentació equilibrada i saludable és fonamental.
Recomanacions relacionades amb l’alimentació
- Antioxidants (vitamina C, E, A, carotens, flavonoides…): com a conseqüència del dany oxidatiu es produeix un excés de radicals lliures responsables de la degradació tissular i de causar danys genètics. Els antioxidants són molècules que neutralitzen aquests radicals lliures, per això, l’augment en el consum de fruita i verdures, que aporten una gran quantitat d’antioxidants, produeix beneficis a la pell.
- Àcid gras omega 3: a causa de les seves propietats antiinflamatòries i citoprotectores ajuda a millorar la textura de la pell i la prevenció de l’aparició de lesions cutànies. Aliments rics en omega 3 són les llavors de lli i chía, peix blau i nous principalment.
- Calci: participa en la densitat, fermesa i elasticitat de la pell. Font de calci a més dels lactis és la col arrissada, tofu, hummus, llavors de sèsam i ametlles.
- Silici orgànic: estimula la síntesi de col·lagen, captura molècules d’aigua pel que és hidratant i disminueix les arrugues en reestructurar el teixit connectiu. El trobem als cereals integrals principalment
- Aigua: representa el 70% de la composició de la pell pel que és un component clau. Sens dubte, l’aigua és la millor font d’hidratació.
Proteïnes: el seu dèficit origina hipotròfia i distròfia dèrmica. Els aminoàcids són essencials per estimular la síntesi de col·lagen dèrmic.
Pilar Puértolas – Nutricionista en Centro Médico Complutense (Grupo Virtus)