Dimarts, 27 setembre 2022
Dimarts, 27 setembre 2022
IniciDependènciaLa taxa de risc de pobresa i exclusió social a Catalunya és...

La taxa de risc de pobresa i exclusió social a Catalunya és del 26%, les pitjors dades dels darrers 10 anys

El ‘Cicle Debats Europa Social’ celebra una sessió sobre la garantia d'ingressos mínims

debat europa social risc de pobresa
La debat sobre ingressos mínim ha tingut un caire internacional // Foto: Taula del Tercer Sector Social

Les polítiques que asseguren uns mínims vitals són clau per reduir una pobresa que era crònica abans de la pandèmia però que, amb la Covid, ha empitjorat. Aquesta és una de les principals conclusions del debat sobre garantia d’ingressos mínims des d’una perspectiva europea, organitzat aquest matí per la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i DIPLOCAT en el marc del cicle Europa Social.

El 21% de la població europea està en risc de pobresa o exclusió social (92,4 milions de persones), segons les últimes dades d’Eurostat (Living conditions in Europe, poverty and social exclusion. Octubre 2020). La pobresa colpeja més a les dones que als homes (22% dones vs. 20% homes), a les llars monoparentals (2 de cada 5 són pobres, 40%) i a les persones joves de 18 a 24 anys (27%). Pel que fa a la radiografia espanyola i catalana, la taxa de risc de pobresa i exclusió social és del 26%. Es calcula que a l’Estat hi ha 4,5 milions de persones (9,5% de la població) que viuen en situació de pobresa severa, és a dir, que sobreviuen amb menys de 535€ al mes per cobrir totes les necessitats com habitatge, alimentació, roba, energia, etc. (EAPN ES ‘El Mapa de la pobreza severa en España’. Setembre, 2021). A Catalunya, la taxa de risc de pobresa i exclusió social és del 26% (més d’1.600.000 persones), les pitjors dades de pobresa dels últims 10 anys, i d’aquestes unes 850.000 estarien en una situació de pobresa severa (Enquesta de Condicions de Vida. IDESCAT, 2021).

Laura Foraster, secretària general del DIPLOCAT s’ha referit al noble objectiu d’erradicar la pobresa i ha denunciat la paradoxa que “en un món amb un elevat grau de desenvolupament econòmic, recursos financers i tecnològics, malauradament encara hi ha milers de persones que viuen en la pobresa dins les fronteres d’Europa”. També ha recordat que aquesta no afecta només a persones excloses del mercat de treball, sinó també a treballadors i treballadores “que duen a terme les seves activitats professionals en condicions precàries, que no els permeten sortir del cercle de la pobresa”

La presidenta de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Francina Alsina, ha assegurat que les dades de pobresa a Catalunya són “les pitjors dels últims 10 anys” perquè “les polítiques socials que s’han aplicat en aquesta última dècada no han funcionat. El sistema de protecció i drets socials no és suficient i tampoc té prou musculatura per fer front als greus estralls de l’actual crisi social”.

En aquest sentit, reclama “revisar bé totes les eines i mesures que s’han desenvolupat en l’última dècada per veure perquè segueixen encallades” i ha recordat que també “cal veure què estan fent altres territoris europeus a l’hora d’afrontar aquest repte [el de la reducció de la pobresa] perquè és global”.

En el debat també han participat representants internacionals que han explicat la situació de risc de pobresa en altres països europeus. Així s’han explicat les experiències de bones pràctiques de Finlàndia, Alemanya i Escòcia.

Finalment, Òscar Riu, director general de Relacions Laborals, Treball Autònom i Seguretat i Salut Laboral de la Generalitat de Catalunya, ha parlat dels plans del govern en aquest àmbit. Ha explicat que s’ha aprovat una estratègia sobre ocupació fins al 2030 i que cal treballar encara més per reduir les situacions de precarietat i vulnerabilitat. També s’ha referit a la renda garantida de ciutadania (RGC), una eina impulsada des del Departament de Treball i Afers Socials que busca la inserció i l’autonomia de les persones a partir de valors com la universalitat, la solidaritat i la complementarietat. 

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
El Diari de la DisCapacitat és el primer digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content