Divendres, 22 octubre 2021
IniciDependènciaLa Renda Garantida de Ciutadania compleix 4 anys superant les 168.000 persones...

La Renda Garantida de Ciutadania compleix 4 anys superant les 168.000 persones beneficiàries

Drets Socials hi destina el 2021 un total de 430 milions d’euros, 140 més que l’any anterior

infografia evolució renda garantida de ciutadania persones beneficiàries
Infografia de l’evolució de la Renda Garantida de Ciutadania // Foto: gencat

La Renda Garantida de Ciutadania (RGC) ha superat les 168.000 persones beneficiàries quan fa quatre anys de la seva posada en marxa, el 15 de setembre de 2017. En l’últim any, la prestació ha crescut un 22,54% en persones beneficiàries, segons dades a 31 d’agost (davant les 137.100 de la mateixa data de 2020). Des de l’inici de la pandèmia de la COVID19, el març de l’any passat, la prestació arriba a 41.500 persones més. Actualment, el nombre d’expedients vigents és el més elevat des de l’aprovació de la Llei de l’RGC, fins a 100.862 llars.

Pel que fa al pressupost, el Departament de Drets Socials hi destina el 2021 un total de 430 milions d’euros, 140 més que l’any anterior. Així, l’import mensual supera actualment els 41,3 milions d’euros i ha augmentat un 148% (més de 26 milions) des de l’entrada en vigor de la llei. 

Inserció laboral en 10.088 llars

Entre les 168.003 persones que es beneficien de l’RGC, hi ha 119.752 que són del col·lectiu d’activables laboralment, mentre que 48.251 persones formen part del col·lectiu de Protecció Social (persones que no poden treballar o bé pensionistes o beneficiaris de prestacions estatals que reben l’RGC com a complement). El 96% del col·lectiu de persones activables laboralment demana la prestació complementària d’activació i inserció, vinculada al programa d’inserció que gestiona el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC).

En aquests quatre anys, un total de 10.088 famílies han deixat de rebre l’RGC per contracte de treball gràcies al programa d’inserció laboral de la prestació, l’equivalent al 66% dels expedients vigents actuals. Durant el 2020 i l’inici de 2021, una mitjana de 105 famílies al mes han deixat el programa per inserció laboral. A més, els perceptors de la prestació poden seguir compatibilitzant-la amb contractes de treball a temps parcial, quan l’import de la nòmina és inferior als topalls que preveu l’RGC (equivalents a l’indicador de renda de suficiència de Catalunya, IRSC).

Pel que fa a les sol·licituds per rebre l’RGC, les que compleixen els requisits han augmentat un 24% respecte al primer any de la prestació. Actualment, el principal motiu d’incompliment és disposar d’ingressos superiors als llindars que estableix la llei, i el segon motiu és el treball a jornada completa. 

Comissió de Govern

A principis d’octubre es convocarà la Comissió de Govern de l’RGC, responsable del seguiment, avaluació i revisió de la prestació. Aquest òrgan està format per Generalitat, UGT, CCOO, Foment del Treball, PIMEC, Taula del Tercer Sector, Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i Associació Catalana de Municipis (ACM).

La Llei 14/2017 de 20 de juliol de la Renda Garantida de Ciutadania va ser aprovada per unanimitat pel Parlament de Catalunya i ha mantingut des del seu naixement un consens en quant a la seva gestió. Per mantenir aquest consens i garantir la participació de tots els agents implicats, la mateixa llei habilita l’espai òptim pel debat, l’avaluació i el seguiment de l’aplicació i el funcionament de la RGC en forma de Comissió de Govern.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES