La llengua catalana de signes ens inclou

Manifest del Dia Internacional de les Persones Sordes de Catalunya 

cartell dia persones sordes 2018 llengua signes
Cartell de la celebració // Foto: FESOCA

Avui, 29 de setembre de 2018, i sota el lema “La llengua de signes ens inclou”, celebrem l’acte més lúdic i reivindicatiu del Dia Internacional de les Persones Sordes de Catalunya, dins dels actes que engloben la Setmana Internacional de les Persones Sordes a tot el món i malgrat que ahir divendres, ja es va dur a terme un primer acte a l’Institut d’Estudis Catalans.

Avui, la FESOCA, les seves associacions, els socis, així com tots els membres de la comunitat sorda, reafirmem el nostre compromís amb la construcció d’una societat en què prevalguin la igualtat d’oportunitats i la no discriminació. Ens unim amb tot el moviment associatiu de persones sordes, liderat per la Federació Mundial de Sords, per defensar un món més inclusiu.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

A l’Assemblea de les Nacions Unides (ONU) del 19 de desembre de 2017, es va aprovar mitjançant la Resolució d’A/72/439 es proclamés el 23 de setembre com a Dia Internacional de les Llengües de Signes per tal de conscienciar sobre la importància de la llengua de signes per a la plena realització dels drets humans de les persones sordes.

L’Assemblea estableix que l’accés d’hora a la llengua de signes, en el nostre cas la llengua de signes catalana, als serveis, inclosa una educació de qualitat en aquesta llengua, ja que és vital per al creixement i el desenvolupament de les persones sordes i decisiu per a l’assoliment dels objectius de desenvolupament personal i autònom de cada individu.

BANER_300X250

Així doncs, des de la FESOCA, reivindiquem una societat en la qual totes i tots tinguem les mateixes oportunitats, sense distinció.

  • A la que els nostres drets ciutadans prevalguin sobre el desconeixement, la manca de voluntat o els prejudicis sobre les persones sordes. Som un col·lectiu divers, que no necessita que se li encaselli ni que decideixin per ell. Volem ser protagonistes de la nostra pròpia vida!
  • A la que se’ns permeti accedir a una ocupació digna en què se’ns tracti com a iguals. Som capaços!
  • En la qual no es escatimi en recursos per a l’adquisició i manteniment d’ajudes tècniques i pròtesis auditives, així com de serveis fonamentals com ara els intèrprets de llengua de signes. Són imprescindibles per a vosaltres també!
  • A la que es respectin els drets lingüístics de la comunitat educativa i es consideri la llengua de signes catalana llengua vehicular i curricular, garantint així la plena accessibilitat i inclusió en l’àmbit educatiu dels infants i joves sords. Som el futur!
  • En la qual es garanteixin polítiques d’envelliment actiu i de serveis adaptats a les necessitats específiques de la gent gran. Són el nostre exemple a seguir!

En aquest sentit, demanem la seva incorporació a la Constitució Espanyola, en la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, que el desenvolupament de la Llei 17/2010, de 3 de juny de la llengua de signes catalana sigui real i efectiu immediatament i que es declarin béns del patrimoni cultural immaterial del nostre país.

A més de que la llengua de signes catalana aquest present en condicions de qualitat en l’escola, l’institut i la universitat, en els centres de treball, a la sanitat, als serveis d’atenció públics i privats i en els d’emergències, en activitats artístiques, culturals i d’oci, en els mitjans de comunicació, en la vida política i social, en comissaries, jutjats i cases d’acollida, i, en definitiva, a cada racó en què es necessitin, sense importar que siguem un o un milió. Pel que es demana que s’apliqui el principi de “res sobre nosaltres sense nosaltres”.

En el cas particular que es proclamés la independència de Catalunya, amb la creació de la República Catalana, sol·licitem s’inclogui, així mateix, el dret lingüístic de la llengua de signes catalana per als usuaris d’aquesta llengua en la hipotètica Constitució Catalana.

Perquè tot allò que afavoreixi l’empoderament i la inclusió de qualsevol persona sorda en tota societat no només SUMA, sinó que enriqueix. I la llengua de signes, ENS inclou.

“Visca la llengua de signes catalana”

Federació de Persones Sordes de Caalunya (FESOCA)

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*