Diumenge, 19 maig 2024
spot_img
IniciDESTACADESLa Generalitat destinarà 57M€ a un pla de xoc per a promoure...

La Generalitat destinarà 57M€ a un pla de xoc per a promoure la inserció laboral de les persones amb discapacitat

Foto acte signatura acord Treball_COCARMI pla xoc inserció laboral discapacitat
El conseller Chakir El Homrani i Antonio Guillén en el moment de la signatura de l’acord // Foto: Cocarmi

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i el Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (Cocarmi) han signat un acord sense precedents per impulsar un pla de xoc per millorar la inserció laboral de les persones amb discapacitat i/o problemes de salut mental.

El conseller Chakir el Homrani ha declarat que és conscient que “tot i els avenços que s’han fet, encara perduren limitacions en el cas de les persones amb discapacitat, especialment de participació en el mercat de treball ordinari”. “Amb aquest acord amb Cocarmi i el més de mig milió de persones amb discapacitat que representa, volem donar un pas endavant en les polítiques públiques d’ocupació destinades a les persones amb discapacitat i exigim al Govern de l’Estat que adeqüi el finançament a la realitat actual”, ha dit el conseller.

En aquest sentit, el conseller ha explicat que l’increment del salari mínim interprofessional (SMI) hauria d’haver anat acompanyat de les mesures econòmiques adients en el cas dels centres especials de treball (CET). “Per això, exigim a l’Estat espanyol que destini en la propera Conferència Sectorial 120 milions d’euros per suportar, com a mínim, el 50% del SMI per a tots els centres especials de treball”, ha dit El Homrani. El conseller ha recordat que des del Departament s’ha fet un esforç important per “entomar el repte que suposa l’augment del SMI i el finançament dels CETS i, per això, ja es va incrementar aquest mes de febrer la partida de fons propi destinat als centres especials de treball, passant de 35M€ a 42,5M€, 7,5 milions d’euros més que l’any anterior”.

Per la seva part, el president de Cocarmi, Antonio Guillén, ha declarat que “el dret al treball de les persones amb discapacitat ha de preocupar totes les dministracions, que han de fer front a les seves responsabilitats i compromisos amb les persones amb discapacitat i les seves famílies, que són les que han d’estar al centre de la presa de decisions polítiques”. I ha afegit: “amb aquest acord amb la Generalitat, fruit del diàleg social, aconseguim recuperar nivells d’inversió per afavorir la inserció laboral a l’empresa ordinària equivalents als anys previs a les retallades. I també esperem aconseguir millorar el finançament dels CETs a través de la Conferència Sectorial”.

D’altra banda, amb aquest nou acord encara s’incrementen més els recursos per finançar la inserció laboral de les persones amb discapacitat i s’aporten 14,5 milions d’euros per a la inserció en l’empresa ordinària, dels quals 5 es destinaran al manteniment de llocs de treball amb especials dificultats. Així, enguany en total es destinaran 57 milions d’euros a la inserció laboral de les persones amb discapacitat i/o problemes de salut mental.

“Sóc conscient que les retallades pressupostàries de la darrera dècada han tingut greus conseqüències per les condicions de vida de les persones amb discapacitat i han sotmès el dret al treball a la disponibilitat pressupostària, però amb acords com aquests esperem millorar les polítiques d’ocupació destinades a aquest col·lectiu i avançar plegats per trobar solucions i implementar conjuntament un model

d’inserció laboral que garanteixi la singularitat de Catalunya en aquesta qüestió i que tingui en compte la situació territorial, l’activitat laboral, les necessitats de suport, l’edat i el gènere de cada persona amb discapacitat”, ha afirmat el conseller El Homrani.

“Conjuntament amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies construirem un nou model d’inserció laboral per les persones amb discapacitat i/o problemes de salut mental que es basi en els principis i mandats de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat. Un model propi que respondrà a la singularitat del nostre territori i que posarà l’accent en les persones amb discapacitat més vulnerables”, ha manifestat Antonio Guillén.

L’acord històric signat avui recull també altres aspectes relacionats amb la inclusió laboral de les persones amb discapacitat com són:

– Sol·licitar el traspàs de competències en relació a la normativa per a la inserció laboral de les persones amb discapacitat i/o problemes de salut mental a la Generalitat de Catalunya; o, com a mínim, la constitució d’una comissió bilateral Estat- Generalitat per posar les bases d’un acord que garanteixi la singularitat del model català.

– Crear una comissió bilateral COCARMI – Departament de Treball, Afers Socials i Famílies amb l’objectiu d’analitzar, controlar i avaluar les polítiques públiques d’ocupació destinades a les persones amb discapacitat i/o problemes de salut mental.

– Desenvolupar un pla de la inspecció de treball per al compliment de la reserva del 2% dels llocs de treball en aquelles empreses que no estiguin acollides a mesures alternatives.

– Elaborar un pla per a la formació específica de persones amb discapacitat i/o problemes de salut mental amb vinculació a les empreses per a desenvolupar pràctiques no laborals.

– Realitzar un pla per fomentar l’obtenció de certificats de professionalitat.

– Recuperar la partida per inversions i per reconversió, sobretot per aquelles inversions que signifiquin una major creació de llocs de treball en un marc d’innovació i cooperació d’entitats socials titulars de CETs.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content