Diumenge, 17 octubre 2021
HomeDretsLa FCSD celebra la substitució del terme ‘disminuït’ pel de ‘persona amb...

La FCSD celebra la substitució del terme ‘disminuït’ pel de ‘persona amb discapacitat’ en la Constitució Espanyola

El Consell de Ministres aprova l’avantprojecte de reforma de l’article 49

portada constitució espanyola
Portada de la Constitució Espanyola // Foto: FCSD

La Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD) ha celebrat l’aprovació al Consell de Ministres de l’avantprojecte de reforma de l’article 49 de la Constitució Espanyola que suposarà substituir el terme ‘disminuït’ pel de ‘persones amb discapacitat’ i permetrà que les persones en situació de discapacitat puguin participar en la societat en igualtat de condicions que la resta de la ciutadania, en línia de la Convenció Internacional sobre els Drets de les persones amb discapacitat, ratificada per l’Estat espanyol l’abril del 2008.

La nova redacció de l’article 49 diu que “les persones amb discapacitat són titulars dels drets i deures previstos en aquest títol en condicions d’igualtat real i efectiva, sense que pugui produir discriminació”, i encomana als poders públics la tasca de “fer les polítiques necessàries per garantir l’autonomia personal i plena inclusió social de les persones amb discapacitat “. Així mateix, estableix que es regularà “la protecció reforçada de les persones amb discapacitat per al ple exercici dels seus drets i deures”.

La FCSD aplaudeix aquesta reforma però constata que arriba tard. “Hem d’eliminar per sempre algunes paraules del diccionari que comporten una visió esteriotipada de la discapacitat”, afirma Katy Trias, directora general de la FCSD. En aquesta línia, Trias sosté que “és imprescindible que la reforma vagi més enllà del canvi terminològic i s’acompanyi d’una aposta real per la plena inclusió de les persones en situació de discapacitat”.

Llenguatge respectuós

La FCSD fa temps que està compromesa amb l’ús d’un llenguatge més respectuós amb les persones en situació de discapacitat intel·lectual. Fruit d’aquest treball, Èxit21, el bloc digital de la FCSD, ha elaborat un llibre d’estil que recull una sèrie de recomanacions dirigides als mitjans de comunicació i a la societat en general sobre com informar de la discapacitat de manera respectuosa i sense caure en tòpics ni estereotips.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES