Dimecres, 1 maig 2024
spot_img
IniciINCLUSIÓ LABORALLa contractació de persones amb discapacitat en 2022 es va situar un...

La contractació de persones amb discapacitat en 2022 es va situar un 11% per sota dels nivells d’ocupació prepandèmia

Amb l'actual ritme de creixement, serà el 2028 quan se superi la xifra rècord de 354.991 contractes aconseguits el 2019, segons Inserta Empleo

contractació persones amb discapacitat prepandèmia
Gràfic contractació persones amb discapacitat des del 2006 // Foto: Odismet

L’impacte de la lluita contra la pandèmia de la Covid-19 va suposar la destrucció del 30% dels contractes prepandèmia a persones amb discapacitat generats l’any 2020, passant de 354.391 a 248.486 contractes. Aquesta situació va començar a revertir-se al llarg de l’exercici 2021 amb una millora en el context laboral de les persones amb discapacitat que va suposar la recuperació del 24% de l’ocupació destruïda en aquest col·lectiu, tal com es recull a l’Observatori sobre Discapacitat i Mercat de Treball a Espanya (Odismet) de Fundació ONCE.

Tot i això, les últimes dades disponibles del Servei Públic d’Ocupació Estatal indiquen que, tot i que la tendència de millora continua vigent, el creixement s’ha alentit de manera notable, i el 2022 amb prou feines es va produir un augment del 2,3%, fet que suposa una mica més de 7.000 contractes.

Aquestes dades contrasten amb la informació parcial recollida a l”Estadística de contractes específics a persones amb discapacitat’ del mateix organisme, que no representa la totalitat dels contractes realitzats al col·lectiu, encara que, segons Fundació ONCE, ha estat difós per tercers “sense fer una adequada interpretació de la dita estadística, ja que només representa el 39% del total dels contractes realitzats a persones amb discapacitat”.

En aquest punt, la directora de Formació, Ocupació, Operacions i Estudis de la Fundació ONCE, Sabina Lobato, va posar de manifest que “parlar de rècord, com a principi d’any han assenyalat altres entitats, al·ludint als més de 123.000 contractes d’aquesta modalitat , quan la contractació total de persones amb discapacitat ja superava els 150.000 contractes fa 16 anys, suposa una representació distorsionada de la realitat laboral del col·lectiu, que genera confusió, i minimitza les dificultats reals d’accés a l’ocupació de les persones amb discapacitat donat l’estat d’opinió que genera entre les empreses ocupadores”.

En aquest sentit, la responsable de Fundació ONCE va considerar que “cal encara un enorme esforç conjunt de tots els agents implicats en la contractació de persones amb discapacitat per parlar de rècords i de situacions idíl·liques al voltant de l’ocupació del col·lectiu”.

En qualsevol cas, la contractació de persones amb discapacitat ha crescut respecte a l’exercici anterior, situació que no es replica per a la població general, on es registra un descens del 5,5%. El creixement de l’ocupació de les persones amb discapacitat se sosté fonamentalment els dos primers trimestres del 2022, el primer amb un increment del 27,6%, i el segon amb un augment de l’11,9% respecte al mateix període del 2021.

“Els resultats comencen a allunyar-se de l’optimisme el tercer trimestre, amb una pèrdua del 4,3% i sobretot el quart amb uns 15.000 contractes menys que els aconseguits l’any precedent, que en valors relatius va suposar un 17% menys”, segons l’organització.

El total de contractacions a persones amb discapacitat el 2022 va assolir així la xifra de 314.978 llocs de treball, cosa que situa Espanya en un nivell similar a l’aconseguit el 2017, “una bona xifra, però amb un nivell de creixement molt baix”, per a Fundació ONCE , que va subratllar que, de fet, si se exceptua la caiguda del 2020, “es tracta del creixement més baix des del 2013 i, de seguir amb aquest ritme en els propers anys no se superaria la cota més alta de contractació (354.991 contractes de 2019 ) fins a l’any 2028”.

A més, Sabina Lobato va assenyalar que, “encara que les dades disponibles són limitades, sí que coneixem la contractació per trams d’edat i els resultats posen el focus de nou en els nostres joves amb discapacitat”. “Es tracta d’un aspecte conegut que es repeteix cada any i que requereix actuacions específiques i diferencials”, va abundar.

Del total de l’ocupació generada per a persones amb discapacitat, exclusivament el 7,8% recau en joves, una mica més de 27.000 contractes. Aquesta circumstància no es reprodueix amb la mateixa intensitat entre la població general, on els joves agrupen el 22% de la contractació.

D’aquesta manera, la responsable d’estudis de la Fundació ONCE ha indicat que aquest “és un problema que, com a societat, hem d’abordar i solucionar de manera contundent”. “El fet de no garantir un futur digne als nostres joves tindrà greus repercussions des d’un punt de vista sociològic sobre la resta de la població”, va advertir.

Per a Fundació ONCE, “el futur quedarà en mans de joves sense recursos, que no podran accedir a béns i serveis, que tindran unes cotitzacions mínimes, afectant així tot el sistema econòmic del país”, perquè, segons el parer de Lobato, “el problema no és només de volum d’ocupació, és també de qualitat d’aquest, atès que les condicions laborals dels nostres joves amb discapacitat resulten especialment precàries, marcades per la temporalitat i els salaris baixos, recordem a tall d’exemple que compten amb un salari mitjà un 17% inferior al percebut pels joves sense discapacitat”, per això, per a l’organització, en aquest escenari “resulta inviable l’emancipació i la contribució rendible al sistema de la Seguretat Social”.

“En definitiva, si bé el camí de creixement ha d’animar-nos a continuar treballant per recuperar i superar nivells de contractació prepandèmia, hem de ser conscients que, sense una inflexió en la tendència la recuperació, avancem a un ritme lent, per això és crític planificar i desenvolupar actuacions que contribueixin a accelerar el creixement en la contractació per a les persones amb discapacitat”, segons Inserta Empleo, que també va jutjar “rellevant oferir una informació completa, vàlida i fiable, que de fe de la realitat laboral de les persones amb discapacitat des de l’objectivitat i el rigor professional, evitant generar confusió sobretot cap a les empreses ocupadores i els diferents actors implicats en la inclusió laboral del talent amb discapacitat”.

Odismet s’emmarca en els programes operatius d’Inclusió Social i de l’Economia Social (Poises) i d’Ocupació Juvenil (POEJ), que està desenvolupant la Fundació ONCE a través d’Inserta, amb el cofinançament del Fons Social Europeu i la Iniciativa d’Ocupació Juvenil, per incrementar la formació i locupació de les persones amb discapacitat.

Secció patrocinada per
FECETC color logo

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

SERVIMEDIA
SERVIMEDIA
© SERVIMEDIA. Aquesta informació és propietat de Servimedia. Només pot ser difosa pels clients d'aquesta agència de notícies citant Servimedia com a autor o font. Tots els drets reservats. Queda prohibida la distribució i la comunicació pública per tercers mitjançant qualsevol via o suport.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content