La Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental i Granés Fundació organitzen la primera Jornada de discapacitat intel·lectual i salut mental, que comptarà amb la participació de professionals de la Xarxa Especialitzada en Salut Mental per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual –SESMDI / UHEDI–, estesa arreu del territori català.
A la jornada, que tindrà lloc en format online el proper 14 de maig a partir de les 8.30h, hi participaran més de tres-cents inscrits professionals d’entitats socials, de serveis socials bàsics i especialitzats, de medicina d’atenció primària, especialitzada i hospitalària que, d’una manera o altra, proporcionen suports per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i malaltia mental.
Programa de la jornada
La jornada comptarà amb una ponència principal, titulada “La salut mental en les persones amb Trastorn del Desenvolupament Intel·lectual: Un procés d’atenció integral” anirà a càrrec de Ramon Novell, cap del Servei de Discapacitat Intel·lectual de l’IAS –SESMDI Girona–.
Posteriorment el debat se centrarà en “El model català d’atenció a les persones amb Trastorn del Desenvolupament Intel·lectual i malaltia mental i/o alteracions de la conducta” amb una intervenció de Sílvia Angel, cap del Servei de Discapacitat Intel·lectual, del Parc Sanitari Sant Joan de Déu –SESMDI Barcelona – Costa de Ponent–.
Seguidament Rafael Martínez Leal, coordinador de Recerca i Formació del Servei de Discapacitat Intel·lectual, Villablanca Serveis Assistencials –SESMDI Tarragona – Pere Mata– parlarà sobre la “Salut Física i Alteracions de la conducta en el Trastorn del Desenvolupament Intel·lectual, Estudi Pomona II”.
Per la seva banda Susanna Esteba-Castillo, neuropsicòloga de l’IAS –SESMDI Girona– introduirà el tema dels “Fenotips Cognitius en el Trastorn del Desenvolupament Intel·lectual”.
La jornada seguirà amb la ponència sobre “Catatonia i Discapacitat Intel·lectual” a càrrec d’Afonso Fernandes de Abreu, psiquiatre de l’Hospital de Mataró-Consorci Sanitari del Maresme –SESMDI Maresme – Barcelonès Nord–.
Ramon Coronas, coordinador SESMDI Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell –SESMDI Vallès occidental– tractarà dels Trastorns Psicòtics i Trastorns afectius de la Malaltia mental en el Trastorn del Desenvolupament Intel·lectual.
Finalment Laura Plans, psiquiatra de la Xarxa Assistencial Universitària de Manresa, Althaia –SESMDI Catalunya Central – Althaia– introduirà el tema del Trastorn i Conductes repetitives (Tics, TOC i Estereotípies) en la malaltia mental en el Trastorn del Desenvolupament Intel·lectual.
Prevalença dels trastorns mentals i la discapacitat intel·lectual
Segons el Dr. Ramon Novell, cap del Servei de Discapacitat Intel·lectual de l’IAS, i la Dra. Aida Palacín, psiquiatra del mateix equip, “el diagnòstic dual dels trastorns mentals i la discapacitat intel·lectual, sovint no ha estat reconeguda, quasi sempre infradiagnosticada i, conseqüentment, no tractada”. Afirmen que “els estudis epidemiològics mostren prevalences diferents de trastorns psiquiàtrics en persones amb discapacitat intel·lectual. Encara que en l’actualitat hi ha pocs estudis rigorosos que facin comparacions directes d’incidència i prevalença de malaltia mental entre la població amb i sense discapacitat intel·lectual, les dades epidemiològiques apunten que les persones amb discapacitat intel·lectual pateixen trastorns psiquiàtrics amb més freqüència en qualsevol etapa de la vida”.
En aquesta línia les dades que es disposa mostren que fins a un 41% de persones amb discapacitat intel·lectual presenten trastorns psiquiàtrics, si s’exclouen problemes de conducta aquest percentatge es redueix al 28%, i si també s’exclou el trastorn de l’espectre autista la xifra se situa en un 22,4%. També cal tenir en compte que la prevalença de trastorns psiquiàtrics augmenta com més greu és el nivell de discapacitat intel·lectual.
Hi ha algun lloc on s hagi gravat els ponents O hagi un resum?
No ens han enviat cap enllaç de la sessió online però pots demanar-la per correu a l’adreça info@granesfundacio.org
[…] Veure l’enllaç […]