Dijous, 26 gener 2023
Dijous, 26 gener 2023
IniciSalut MentalJornada online sobre discapacitat intel·lectual i salut mental amb professionals de la...

Jornada online sobre discapacitat intel·lectual i salut mental amb professionals de la salut i l’àmbit social català

El pròxim 14 de maig, organitzada per la Societat Catalana de Psiquiatria i Granés Fundació

fundació granés jornada discapacitat intel·lectual i salut mental
Seu de la Fundació Granés // Foto: Fundació Granés

La Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental i Granés Fundació organitzen la primera Jornada de discapacitat intel·lectual i salut mental, que comptarà amb la participació de professionals de la Xarxa Especialitzada en Salut Mental per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual –SESMDI / UHEDI–, estesa arreu del territori català.

anunci guies d'arrel

A la jornada, que tindrà lloc en format online el proper 14 de maig a partir de les 8.30h, hi participaran més de tres-cents inscrits professionals d’entitats socials, de serveis socials bàsics i especialitzats, de medicina d’atenció primària, especialitzada i hospitalària que, d’una manera o altra, proporcionen suports per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i malaltia mental.

Programa de la jornada

La jornada comptarà amb una ponència principal, titulada “La salut mental en les persones amb Trastorn del Desenvolupament Intel·lectual: Un procés d’atenció integral” anirà a càrrec de Ramon Novell, cap del Servei de Discapacitat Intel·lectual de l’IAS –SESMDI Girona–. 

Banner 300x250px EnBucle3

Posteriorment el debat se centrarà en “El model català d’atenció a les persones amb Trastorn del Desenvolupament Intel·lectual i malaltia mental i/o alteracions de la conducta” amb una intervenció de Sílvia Angel, cap del Servei de Discapacitat Intel·lectual, del Parc Sanitari Sant Joan de Déu –SESMDI Barcelona – Costa de Ponent–. 

Seguidament Rafael Martínez Leal, coordinador de Recerca i Formació del Servei de Discapacitat Intel·lectual, Villablanca Serveis Assistencials –SESMDI Tarragona – Pere Mata– parlarà sobre la “Salut Física i Alteracions de la conducta en el Trastorn del Desenvolupament Intel·lectual, Estudi Pomona II”

Per la seva banda Susanna Esteba-Castillo, neuropsicòloga de l’IAS –SESMDI Girona– introduirà el tema dels “Fenotips Cognitius en el Trastorn del Desenvolupament Intel·lectual”

La jornada seguirà amb la ponència sobre “Catatonia i Discapacitat Intel·lectual” a càrrec d’Afonso Fernandes de Abreu, psiquiatre de l’Hospital de Mataró-Consorci Sanitari del Maresme –SESMDI Maresme – Barcelonès Nord–.

Ramon Coronas, coordinador SESMDI Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell  –SESMDI Vallès occidental– tractarà dels Trastorns Psicòtics i Trastorns afectius de la Malaltia mental en el Trastorn del Desenvolupament Intel·lectual. 

Finalment Laura Plans, psiquiatra de la Xarxa Assistencial Universitària de Manresa, Althaia –SESMDI Catalunya Central – Althaia– introduirà el tema del Trastorn i Conductes repetitives (Tics, TOC i Estereotípies) en la malaltia mental en el Trastorn del Desenvolupament Intel·lectual.

Prevalença dels trastorns mentals i la discapacitat intel·lectual

Segons el Dr. Ramon Novell, cap del Servei de Discapacitat Intel·lectual de l’IAS, i la Dra. Aida Palacín, psiquiatra del mateix equip, “el diagnòstic dual dels trastorns mentals i la discapacitat intel·lectual, sovint no ha estat reconeguda, quasi sempre infradiagnosticada i, conseqüentment, no tractada”. Afirmen que “els estudis epidemiològics mostren prevalences diferents de trastorns psiquiàtrics en persones amb discapacitat intel·lectual. Encara que en l’actualitat hi ha pocs estudis rigorosos que facin comparacions directes d’incidència i prevalença de malaltia mental entre la població amb i sense discapacitat intel·lectual, les dades epidemiològiques apunten que les persones amb discapacitat intel·lectual pateixen trastorns psiquiàtrics amb més freqüència en qualsevol etapa de la vida”.

En aquesta línia les dades que es disposa mostren que fins a un 41% de persones amb discapacitat intel·lectual presenten trastorns psiquiàtrics, si s’exclouen problemes de conducta aquest percentatge es redueix al 28%, i si també s’exclou el trastorn de l’espectre autista la xifra se situa en un 22,4%. També cal tenir en compte que la prevalença de trastorns psiquiàtrics augmenta com més greu és el nivell de discapacitat intel·lectual.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

3 COMENTARIS

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content