Dimecres, 19 gener 2022
IniciDretsCERMI i Salut Mental Espanya reclamen al govern que s’oposi al ...

CERMI i Salut Mental Espanya reclamen al govern que s’oposi al protocol europeu que permet l’ingrés i tractament involuntari

El Comitè de Bioètica del Consell d’Europa està elaborant el Protocol Addicional al Conveni d’Oviedo

protocol contencio mecànica diversitat psicosocial
La normativa permet els internaments forçosos // Foto: Arxiu

El Comitè Espanyol de Representants de les Persones amb Discapacitat (CERMI) i la Confederació Salut Mental Espanya han enviat conjuntament una carta al govern espanyol per reclamar-li que s’oposi al protocol europeu que obliga al ingrés i tractament involuntaris, ja que suposa un atac directe a la dignitat de les persones amb problemes de salut mental, i a més vulnera la Convenció Internacional dels Drets de les Persones amb Discapacitat.

Actualment el Comitè de Bioètica del Consell d’Europa està elaborant el Protocol Addicional al Conveni d’Oviedo, que pretén protocolitzar les mesures d’ingrés i tractament involuntaris. Tant pel CERMI com per Salut Mental Espanya, el document confon coerció i cures, ja que autoritza la privació de llibertat de la persona, i no promou la creació de recursos alternatius que respectin la voluntat de la persona.

A la carta, remesa a diversos ministres i ministres, CERMI i Salut Mental Espanya han sol·licitat que “s’oposin a l’adopció de el Protocol Addicional al Conveni d’Oviedo, de manera que Espanya no doni suport aquest document que atempta contra la legislació internacional i contra els drets humans de les persones amb problemes de salut mental, i torna a negar l’estatus de persona, a retallar la seva integritat i mantenir vigents pràctiques contràries a el discurs dels drets humans “.

“El text respon a un model absolutament biologicista en salut mental. No podem permetre una legitimació de pràctiques coercitives vinculades als internaments involuntaris, com la medicació forçosa, la contenció física i química, i l’aïllament, que poden arribar a constituir tortura. Les mesures de control i coerció no són, ni seran mai, mesures terapèutiques, ni es poden confondre amb tractament “, explica Nel González Zapico, president de Salut Mental Espanya. “El que necessitem és desenvolupar mesures alternatives des d’un enfocament de drets humans, per posar fi a la coerció en l’àmbit de la salut mental”, afegeix González.

Per la seva banda, Luis Cayo Pérez Bueno, president de CERMI, afirma que “l’intent de el Consell d’Europa xoca frontalment amb un enfocament i una pràctica de drets humans, l’única admissible per aplicar a les persones amb problemes de salut mental”. De la mateixa manera assegura que “resulta llastimós que aquest organisme, el Consell d’Europa, que ha d’encapçalar la regulació i defensa de tots els drets humans, per a totes les persones, incorre en aquest oprobiós comportament”. Per això, advoca per “tallar d’arrel qualsevol voluntat de sotmetre a les persones amb problemes de salut mental a tractes radicalment impropis, que ens avergonyeixen com a societat decent i progressiva”, i anima Espanya a “assumir la defensa de la visió de drets humans “. Finalment, exigeix ​​al Govern una “actitud bel·ligerant en aquest transcendental assumpte”.

Violació de la norma internacional

Tot i que l’esborrany del Protocol del Conveni d’Oviedo marca com a referència la Convenció de les Persones amb Discapacitat, el cert és que el text vulnera uns quants articles de la mateixa. En concret, vulnera explícitament els articles 10 (dret a la vida), 12 (dret a l’igual reconeixement com a persona davant la llei), 14 (dret a la llibertat i seguretat de la persona), 15 (dret a la protecció contra la tortura o tractes o penes cruels, inhumans o degradants), 17 (dret a la protecció de la integritat de la persona), 25 (dret a la salut) i 26 (dret a l’habilitació i rehabilitació).

Cal recordar en aquest sentit, que Nacions Unides exhortava a Espanya després de l’última de revisió de 2019 com a estat part de la Convenció de la Discapacitat a que compleixi les obligacions que li incumbeixen en virtut de l’article 14 de la Convenció i es guiï per les directrius del Comitè.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content