Dimarts, 30 novembre 2021
IniciDiscapacitat1 de cada 81 catalans i catalanes tenen autisme, el que representa...

1 de cada 81 catalans i catalanes tenen autisme, el que representa una prevalença de l’1,23% de la població

La ratio entre nens i nenes arriba al 4,5

prevalença autisme a catalunya
La genètica és un dels motius que apunten a l’augment de persones amb autisme // Foto: Aprenem Autisme

La prevalença de l’autisme no para de pujar. Tot i les diferències de criteri, metodologia, dades disponibles, etc., l’augment del nombre de casos és un constant arreu del món. A Catalunya, l’1,23% o 1 de cada 81 persones és l’última dada publicada.

Aquest augment constant es deu principalment a que hi ha un molt millor diagnòstic, especialment de les persones amb autisme amb menys dificultats, que eren casos gens diagnosticats abans. També se sumen les persones amb autisme i discapacitat intel·lectual que ara reben un diagnòstic “doble” o només d’autisme mentre que fa anys o dècades el rebien només de discapacitat intel·lectual.

diari-discapacitat-300x250e

Una altra de les explicacions d’aquest augment constant es basa en elements genètics. Diversos estudis relacionen un augment de casos per pares de més edat i per nens i nenes prematurs. I cada cop hi ha pares més grans i més nens i nenes prematurs que sobreviuen. Com a mínim, aquestes dues raons explicarien una part d’augment real de casos.

A Catalunya l’informe més recent i complet és “Temporal and Geographical Variability of Prevalence and Incidence of Autism Spectrum Disorder Diagnoses in Children in Catalonia, Spain”, elaborat per un grup de científics i professionals de la Universitat Pompeu Fabra, el CSIC, la Universitat Autònoma de Barcelona i el centre IGAIN, entre els quals hi ha un soci d’Aprenem Autisme.

Aquest estudi es basa en dades obtingudes del Departament de Salut corresponents al període 2009 a 2017, de persones d’entre 2 i 17 anys. El resultat és una prevalença de l’1,23% o 1 de cada 81 en global, i del voltant de l’1,8% en la franja dels 11 als 17 anys. La ràtio entre nens i nenes és de 4,5. 

Actualment costa preveure fins a quin punt augmentarà aquesta prevalença de l’autisme, però les estimacions la situen al voltant del 2% de la població. Això representa una xifra molt alta de persones afectades, que converteix l’autisme en un dels diagnòstics a qui la societat en general hauria de prestar més atenció amb l’objectiu de garantir la seva inclusió social i qualitat de vida.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES