Dilluns, 4 març 2024
IniciDISCAPACITAT1 de cada 81 catalans i catalanes tenen autisme, el que representa...

1 de cada 81 catalans i catalanes tenen autisme, el que representa una prevalença de l’1,23% de la població

La ratio entre nens i nenes arriba al 4,5

prevalença autisme a catalunya
La genètica és un dels motius que apunten a l’augment de persones amb autisme // Foto: Aprenem Autisme

La prevalença de l’autisme no para de pujar. Tot i les diferències de criteri, metodologia, dades disponibles, etc., l’augment del nombre de casos és un constant arreu del món. A Catalunya, l’1,23% o 1 de cada 81 persones és l’última dada publicada.

Aquest augment constant es deu principalment a que hi ha un molt millor diagnòstic, especialment de les persones amb autisme amb menys dificultats, que eren casos gens diagnosticats abans. També se sumen les persones amb autisme i discapacitat intel·lectual que ara reben un diagnòstic “doble” o només d’autisme mentre que fa anys o dècades el rebien només de discapacitat intel·lectual.

Una altra de les explicacions d’aquest augment constant es basa en elements genètics. Diversos estudis relacionen un augment de casos per pares de més edat i per nens i nenes prematurs. I cada cop hi ha pares més grans i més nens i nenes prematurs que sobreviuen. Com a mínim, aquestes dues raons explicarien una part d’augment real de casos.

A Catalunya l’informe més recent i complet és “Temporal and Geographical Variability of Prevalence and Incidence of Autism Spectrum Disorder Diagnoses in Children in Catalonia, Spain”, elaborat per un grup de científics i professionals de la Universitat Pompeu Fabra, el CSIC, la Universitat Autònoma de Barcelona i el centre IGAIN, entre els quals hi ha un soci d’Aprenem Autisme.

Aquest estudi es basa en dades obtingudes del Departament de Salut corresponents al període 2009 a 2017, de persones d’entre 2 i 17 anys. El resultat és una prevalença de l’1,23% o 1 de cada 81 en global, i del voltant de l’1,8% en la franja dels 11 als 17 anys. La ràtio entre nens i nenes és de 4,5. 

Actualment costa preveure fins a quin punt augmentarà aquesta prevalença de l’autisme, però les estimacions la situen al voltant del 2% de la població. Això representa una xifra molt alta de persones afectades, que converteix l’autisme en un dels diagnòstics a qui la societat en general hauria de prestar més atenció amb l’objectiu de garantir la seva inclusió social i qualitat de vida.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content