21.5 C
Barcelona
Dijous, 4 juny 2020

Iguals

Apunta't al nostre Newsletter

Per estar al dia de totes les notícies, anuncis i ofertes especials

També has de llegir...

FSCD i Diari de la Discapacitat, junts per millorar la visibilitat mediàtica de la discapacitat intel·lectual

Èxit21 és el diari digital de la Fundació Catalana Síndrome de Down // Foto: FCSD La Fundació Catalana...

Cultura commemora els 10 anys de la Llei de la Llengua de Signes Catalana

Nen expressant-se en LSC // Foto: gencat El Departament de Cultura, a través de la Direcció General de...

Un informe del CERMI recull la vulneració dels drets humans de les persones amb discapacitat a Catalunya

L'informe fa referència a la segona activitat de la Guàrdia Urbana // Foto: Ajuntament de Barcelona El Comitè...

Més facilitats de les persones amb discapacitat per accedir als ajuts per pagar el lloguer

La COVID-19 està afectant també al pagament dels lloguers d'habitatges // Foto: Wikimedia Commons La Generalitat de Catalunya...
article opinio iguals enric boti
Enric Botí, delegat territorial ONCE Catalunya // Foto: ONCE

L’ONCE fa 81 anys el 13 de desembre, Santa Llúcia. En aquest temps s’ha convertit en una de les senyes d’identitat solidària de la nostra societat. Una iniciativa de les persones cegues i amb altres discapacitats que, sentint-se diferents, volen ser tractades com a iguals.

Inclusió, discapacitat, il·lusió… iguals, són termes que s’associen a l’ONCE, una Organització amb nom de número que va néixer tot buscant el bé comú i que arrencà amb una idea innovadora per intentar donar solucions: la inclusió real i l’autonomia plena de les persones cegues i amb discapacitat en tots els àmbits de la vida.

David Bernardo, president del Consell Territorial ONCE Catalunya // Foto: ONCE

Avui ens pot semblar una cosa normal -encara sense que s’hagi aconseguit plenament- però fa gairebé un segle va suposar una revolució de les persones cegues que van buscar en la unitat la solució per superar la seva realitat humana d’exclusió i abandonament. Volien ser iguals.

Aquells primers activistes de la discapacitat que van conformar les primeres organitzacions com el Sindicat de Cecs de Catalunya, eren clarament uns avançats al seu temps.

Uns utòpics que predicaven la inclusió per mirar a cada persona com el que és, per a donar a cadascú l’oportunitat de desenvolupar-se sense tenir en compte les seves discapacitats i sí les seves capacitats. No es tracta de tractar a tots per igual, perquè tots partim amb les nostres diferències, però sí d’aspirar que tots siguem iguals en l’accés a drets i oportunitats.

Iguals al carrer; iguals en el treball; iguals a l’escola; al parc; en l’esport; en el lleure; a la família…. Iguals en la vida o davant les institucions, compartint sempre la realitat que ens toca viure.

Iguals com a concepte d’inclusió per proporcionar a cada individu tot el que necessita per sentir-se part d’una societat que ens pertany a tots. Iguals perquè des del respecte a la diferència, reivindiquem que el que realment necessitem és sentir-nos iguals.

Tots tenim els nostre anhels i il·lusions. Són aspiracions que parteixen de la base de sentir-nos iguals per a poder després cadascú ser com vulgui ser.

Els que ens van impulsar amb la necessitat de sentir-se iguals, van llançar al carrer un crit que aviat es va fer sentir, notar i fins i tot trobar a faltar en moltes cantonades, places, carrers i llocs de pas en pobles i ciutats de Catalunya: “Iguals, per a avui, iguals!”

“Iguals per avui” va dignificar a la persones cegues per definir un clam d’inclusió que feia referència als seus cupons, que s’imprimien iguals. I, també, a quelcom més gran: la realitat de sentir-se iguals dels qui no ho havien estat mai; iguals per avui, iguals per demà, iguals per sempre.

Perquè iguals és un concepte que ens ha mogut sempre i que des d’ONCE Catalunya volem seguir cridant amb força. Necessitem treballar com a iguals; estudiar com a iguals; conversar com a iguals; viure com a iguals i, des d’aquesta perspectiva, dibuixar societats millors per avui, per demà, per sempre.

I no estem ni volem estar sols. Ens sentim part d’una acció social, que hem d’impulsar com a protagonistes. Col·laborem amb tots els moviments i accions que caminen en aquesta línia de prosperitat i futur: partícips de l’economia social; de la Taula del Tercer Sector; del COCARMI; de les Organitzacions d’Acció Social o de quantes iniciatives es mouen en aquesta direcció.

Estem alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides que, amb total rotunditat, en el seu Objectiu número 10, Reducció de les desigualtats, apunta que, tot i que la protecció social s’ha estès significativament en tot el món “les persones amb discapacitat tenen fins a cinc vegades més probabilitats de enfrontar-se a despeses de salut qualificats de catastròfics”. Han sentit bé, catastròfics, és a dir, tot el més allunyat possible d’iguals.

Per això, sentir-nos tots iguals i lluitar per seguir aquest camí que vam iniciar fa just 81 anys és una de les màximes de l’ONCE Catalunya i del Grup Social ONCE. Aconseguir oportunitats per a persones amb discapacitat creant així un món més sostenible, sense deixar ningú enrere. Aconseguir que la desigualtat que sempre ha perseguit -i persegueix- a les persones amb discapacitat a tot el món ho sigui cada vegada menys. I per això hem cridat, cridem i cridarem: “Iguals”. Per avui, per demà, per sempre, IGUALS.

Autors: Enric Botídelegat territorial ONCE Catalunya / David Bernardopresident del Consell Territorial ONCE Catalunya

- Advertisement -

Articles relacionats

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -

Últimes notícies

SIFU llança una formació per a la integració laboral de persones amb discapacitat post Covid-19

Cartell de la plataforma formativa // Foto: Grupo SIFU La Fundació Grup SIFU llança aquest dijous una plataforma...

Sebastià Catllà renova el càrrec de president de la Fundació AMPANS quatre anys més

Sebastià Catllà, president del Patronat de la Fundació // Foto: AMPANS El Patronat de la Fundació AMPANS ha...

FSCD i Diari de la Discapacitat, junts per millorar la visibilitat mediàtica de la discapacitat intel·lectual

Èxit21 és el diari digital de la Fundació Catalana Síndrome de Down // Foto: FCSD La Fundació Catalana...

Al confinament, bona cara

Francisco Marín // Foto: FCSD Tot va començar el dimecres 11 de març, que va ser l’últim dia...

Leo Messi envia un missatge de suport a les persones usuàries de la Fundació AMPANS

https://www.youtube.com/watch?v=Gz4eGQ9TJXU&feature=youtu.be Al igual que fa uns dies va fer Luis Suarez, el futbolista argentí Leo Messi ha...