Dijous, 25 abril 2024
spot_img
IniciDISCAPACITATFederació ASEM i COCEMFE urgeixen al Govern a ampliar les patologies proposades...

Federació ASEM i COCEMFE urgeixen al Govern a ampliar les patologies proposades per a la jubilació anticipada

Reclamen una ràpida creació de la comissió encarregada d’avaluar la inclusió de nous casos de malalties

jubilació anticipada persones amb discapacitat
Jubilació anticipada per a treballadors amb discapacitat // Foto: Federació ASEM

La Federació Espanyola de Malalties Neuromusculars (Federació ASEM) i la Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica (COCEMFE) insten a una ràpida creació de la comissió encarregada d’avaluar la inclusió de nous casos de malalties en el marc de la jubilació anticipada per treballadors amb un grau de discapacitat del 45% o superior. Aquesta iniciativa sorgeix després de la proposta de onze noves patologies al Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

La proposta busca aplicar el que ja estableix el Reial Decret 370/2023, que regula un procediment per incloure noves patologies generadores de discapacitat en aquesta modalitat de jubilació anticipada, amb l’objectiu de mantenir-lo actualitzat i ampliar-ne l’abast. Les patologies suggerides inclouen malalties com el Parkinson, el lupus eritematós sistèmic, l’artritis reumatoide i altres, per les quals s’ha realitzat un anàlisi detallat de la seva influència en la reducció de l’esperança de vida, com requereix el reial decret.

La Federació ASEM i la COCEMFE consideren crucial aquesta mesura per a moltes persones amb discapacitat, ja que la jubilació anticipada respon a les necessitats de salut i benestar d’aquest col·lectiu. Destaquen la importància d’igualar les oportunitats en el moment de la jubilació, especialment per a aquells amb patologies que poden afectar la seva esperança de vida i la seva capacitat per mantenir una ocupació.

És rellevant assenyalar que la Federació ASEM seguirà treballant per incloure altres malalties neuromusculars, com la Distròfia Miotònica de Steinert, tot i les dificultats imposades per la llei, que considera només la reducció de l’esperança de vida com a factor determinador. La manca d’estudis específics sobre aquestes malalties i la seva diversitat complica el procés d’inclusió en el llistat establert.

Segons el reial decret, el procediment d’inclusió de noves patologies inclouria la creació d’una comissió tècnica que proposaria la seva incorporació per garantir la seva objectivitat. En aquest sentit, la Federació ASEM i la COCEMFE insten al Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions a incloure el moviment associatiu de la discapacitat en aquesta comissió tècnica per assegurar una representació adequada i una perspectiva inclusiva.

D’altra banda, COCEMFE continuarà treballant amb altres organitzacions del seu moviment associatiu i experts tècnics per ampliar el llistat de patologies i millorar el procediment d’actualització, amb l’objectiu de fer-lo més transparent i inclusiu. La regulació de la jubilació anticipada aprovada el 2023 ja va suposar una flexibilització d’aquesta prestació, en resposta a una demanda històrica del moviment associatiu de la discapacitat, que agrupa el Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI).

aSecció patrocinada per
Logo_DINCAT-INTEGRAT

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content