
La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i La Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya, les dues organitzacions representants del sector, expressen una profunda preocupació pel fet que, una vegada més, la inestabilitat política tindrà un impacte directe sobre les persones en situació de vulnerabilitat, les quals són les més afectades per aquestes situacions; així com també sobre les entitats socials que les atenen i acompanyen, a prop de dos milions de persones a Catalunya, i sobre les persones treballadores. És evident que la inestabilitat política i la brevetat de les legislatures dels darrers anys dificulten enormement el desenvolupament i la consolidació de les polítiques socials destinades a lluitar contra la pobresa, l’exclusió i les desigualtats.
A més, la falta de nous pressupostos representa una oportunitat perduda per avançar en la garantia dels drets socials, la sostenibilitat de les entitats i l’equiparació salarial de les treballadores del sector. La decisió d’avançar la finalització de la legislatura en un moment en què es necessita consolidar determinades polítiques i mesures és, segons les entitats, un error. Això pot comportar, en alguns casos, un retorn a l’inici del procés i, en altres, una aturada durant mesos, mentre les condicions de vida de la ciutadania es deteriorin i les entitats socials hagin de continuar oferint resposta a les necessitats creixents.
De cara a l’escenari postelectoral, tant La Taula del Tercer Sector Social com La Confederació confien en que tot el treball realitzat fins ara, basat en el consens, pugui ser reemprès en iniciar-se la nova legislatura, i que això es faci el més ràpidament possible en benefici del bé comú.
Això no només afecta directament a les persones, sinó també a diverses iniciatives i normatives que es troben en risc o podrien quedar aturades, afectant la protecció i els drets de les persones en situació de vulnerabilitat, així com el reconeixement i l’enfortiment del tercer sector. Aquestes iniciatives inclouen el traspàs de l’Ingrés Mínim Vital a Catalunya, l’estratègia de Lluita contra la pobresa infantil, la condonació del deute de les famílies en situació de vulnerabilitat energètica, el desplegament del Pla Territorial Sectorial de l’Habitatge, entre d’altres.
D’altra banda, les entitats socials també es veuen afectades per altres iniciatives, com la proposta de llei del Tercer Sector Social per dotar-lo d’un marc legal adequat i reconèixer-ne el paper i la contribució, i l’avantprojecte de llei dels instruments de provisió del sistema públic de serveis socials per agilitzar i enfortir la col·laboració entre l’administració i les entitats prestadores de serveis.
La relació entre l’administració pública i les entitats del Tercer Sector Social de Catalunya s’ha caracteritzat per la seva importància en el desenvolupament de polítiques socials i el suport a les persones en situació de vulnerabilitat. En aquest context, la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i la Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya, que són dues organitzacions representatives del sector, expressen la seva preocupació pel impacte que la inestabilitat política pot tenir en aquest àmbit. Afirmen que aquesta inestabilitat afecta directament les persones en situació de vulnerabilitat, les entitats que les atenen i els seus treballadors.
La brevetat de les legislatures dels últims anys és vista com un obstacle per al desenvolupament i consolidació de les polítiques socials destinades a lluitar contra la pobresa, l’exclusió i les desigualtats. A més, sense nous pressupostos, es perd una oportunitat per avançar en la garantia dels drets socials, la sostenibilitat de les entitats i l’equiparació salarial dels treballadors del sector.
La decisió d’avançar la finalització de la legislatura és considerada un error, ja que impedeix la consolidació de polítiques i mesures clau per al sector. Això pot provocar el retrocés d’iniciatives i normatives destinades a reforçar el sistema de drets i protecció social, així com a reconèixer i enfortir el tercer sector. Aquestes decisions també posen en perill nombroses iniciatives, com el traspàs de l’Ingrés Mínim Vital a Catalunya, la Estratègia de Lluita contra la pobresa infantil, la condonació del deute de les famílies en situació de vulnerabilitat energètica i altres polítiques destinades a millorar la vida de la ciutadania.
Pel que fa a les entitats socials, aquestes mesures també tenen un impacte significatiu. La proposta de llei del Tercer Sector Social té com a objectiu proporcionar un marc legal per reconèixer el paper i la contribució de les entitats socials catalanes, mentre que l’avantprojecte de llei de l’Economia Social i Solidària busca establir un marc jurídic per promoure aquest model econòmic. El desplegament del 4t Pla de Suport al Tercer Sector Social té com a objectiu enfortir les entitats socials catalanes, facilitar el desenvolupament de les seves tasques i fer més efectives les polítiques destinades als col·lectius en situació de vulnerabilitat.
A més, les noves bases de la CONVO 2025, que és la principal convocatòria de subvencions per a les entitats socials, juntament amb la constitució del Consell de Participació del Servei d’Ocupació de Catalunya, són iniciatives que reconeixen el paper essencial de les entitats socials en la definició i avaluació de les polítiques actives d’ocupació.
En conclusió, la inestabilitat política i la brevetat de les legislatures tenen repercussions negatives en les persones en situació de vulnerabilitat, les entitats socials i els treballadors del sector. És crucial que es prenguin mesures per garantir la continuïtat i el desenvolupament de les polítiques socials i el suport al Tercer Sector Social de Catalunya per millorar el benestar de la comunitat.