Dimecres, 22 març 2023
Dimecres, 22 març 2023
IniciDestacadesÈxit21, el diari digital de la FCSD, compleix 10 anys treballant a...

Èxit21, el diari digital de la FCSD, compleix 10 anys treballant a favor d’un periodisme inclusiu

Des de la seva fundació al 2011 ha publicat més de 1.800 notícies i un centenar d’entrevistes

exit 21 projecte periodisme inclusiu
El projecte Èxit 21 reivindica un periodisme inclusiu amb perspectiva de drets humans // Foto: FCSD

El diari digital de la Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD), Èxit21, compleix 10 anys de vida amb més de 1.800 notícies publicades. Èxit21 és un projecte pioner de la FCSD que es va crear el 2011 amb l’objectiu de formar persones en situació de discapacitat intel·lectual en l’àmbit de la comunicació i el periodisme perquè puguin portar la seva pròpia comunicació.

anunci guies d'arrel

El lema d’Èxit21 és “La mirada que et falta”, i remet directament a la necessitat de conèixer la visió de les persones en situació de discapacitat per tenir una visió més completa de la diversitat humana.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

Des dels seus inicis, Èxit21 ha publicat més de 1.800 notícies i 100 entrevistes, permetent donar a conèixer una realitat que de vegades és invisibilitzada pels mitjans de comunicació.

Entre les personalitats entrevistades destaquen la periodista Laura Rosel, el cineasta Cesc Gay, l’actor Francesc Orella, l’escriptora Sílvia Soler i diversos referents de l’àmbit social.

Periodisme compromès

L’objectiu d’Èxit21 és fer ús de les tecnologies de la informació i de la comunicació per fer sentir la veu de les persones en situació de discapacitat intel·lectual, compartir opinions, pensaments i inquietuds amb un públic heterogeni. En definitiva, fer del dret a la paraula una realitat per a tothom.

Èxit21 treballa en diferents àmbits: 

Formació: Sessions de treball específiques coordinades per un periodista per formar els membres de l’equip.

Reflexió: Trobades periòdiques amb periodistes per conèixer de primera mà la professió i explicar-los el seu llibre d’estil.

Participació: reunió setmanal del consell de redacció per reflexionar sobre l’actualitat i decidir els temes a tractar i les persones a entrevistar.

Difusió: Redacció d’articles sobre temes d’actualitat en general i temes relacionats amb la discapacitat en particular per oferir a la societat una mirada diferent i diversa sobre la realitat.

L’altaveu de la discapacitat

A més de l’activitat periodística, els redactors d’Èxit21 col·laboren habitualment amb el Social.cat i el Diari de la Discapacitat escrivint articles d’opinió.

Un altre aspecte rellevant és la realització d’un llibre d’estil amb una sèrie de recomanacions adreçades als mitjans de comunicació sobre com informar de manera respectuosa sobre la discapacitat.

La redacció d’Èxit21 també ha adaptat a lectura fàcil documents essencials de la pràctica periodística com el codi deontològic de la professió.

Alguns dels redactors han publicat llibres fruit del treball d’apoderament realitzat a la redacció i en els seus espais d’aprenentatge.

Amics d’Èxit21

Èxit21 també disposa d’Amics d’Èxit, una xarxa de professionals de la comunicació compromesos amb els postulats del periodisme inclusiu i amb perspectiva de drets humans que defensa la FCSD. Alguns d’aquests membres són: Antoni Bassas, Mònica Terribas, Xavi Coral, Neus Bonet, Llucià Ferrer o Albert Om.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content