Dissabte, 18 maig 2024
spot_img
IniciSALUT MENTALEl Parc Sanitari SJD aposta pels ingressos respectuosos de dones amb trastorns...

El Parc Sanitari SJD aposta pels ingressos respectuosos de dones amb trastorns mentals que acaben de ser mares 

El centre realitza els ingressos en l'àrea d'hospitalització maternoinfantil, en habitacions individuals, en coordinació amb l'equip del seu programa de salut mental perinatal i amb l'equip de psiquiatria de la unitat d'aguts

parc sanitari sjd ingressos respectuosos mares amb trastorns mentals
L’ingrés es fa en habitacions individuals i promou la separació zero de la díada mare-bebè // Foto: PSSJD

El Parc Sanitari Sant Joan de Déu (PSSJD) està fent passos innovadors en la prestació de serveis de salut mental perinatal, particularment en l’àrea maternoinfantil de l’Hospital de Sant Boi de Llobregat, on es posa un fort èmfasi en el respecte a la díada mare-bebè i es promou la separació zero de les dones amb trastorns de salut mental aguts i els seus nadons, amb l’objectiu de minimitzar l’impacte.

La pràctica de la díada mare-nadó és poc comuna als hospitals espanyols i requereix un canvi de perspectiva i una aposta ferma per un treball coordinat i multidisciplinari. En altres centres, quan una dona en etapa perinatal necessita ingressar, sovint és enviada a una unitat psiquiàtrica d’adults, amb la conseqüència de la separació de la mare i el nadó, la interrupció de la lactància i del vincle i la falta d’afecte.

En canvi, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu realitza els ingressos en l’àrea d’hospitalització maternoinfantil, en habitacions individuals, en coordinació amb l’equip del seu programa de salut mental perinatal i amb l’equip de psiquiatria de la unitat d’aguts. Aquest enfocament respecta la díada mare-bebè, evitant la separació de la mare del seu nadó, i fomenta la lactància, la criança, el vincle maternofilial, l’afecte i millora l’adherència farmacològica, alhora que ofereix suport a les parelles i/o entorn familiar de la dona.

La clau d’aquest èxit radica en la coordinació professional i en una atenció humana. Donada la alta prevalença de dones amb trastorns de salut mental en el període perinatal, el Parc Sanitari SJD treballa per establir protocols de coordinació entre diferents professionals involucrats en l’atenció a la salut mental perinatal, assegurant una atenció integral i humana, amb resultats millors tant per a la mare com per al nadó.

Els ingressos en l’àrea d’hospitalització maternoinfantil requereixen un enfocament multidisciplinari amb la participació de professionals de psiquiatria-psicologia, llevadores, infermeria de maternitat, obstetres, pediatres i treball social, que s’han format i adaptat la seva pràctica per aquesta finalitat. A més, es recomana un acompanyament familiar les 24 hores, amb la mare, el nadó i un familiar. A més, es proporciona accés a serveis d’urgències psiquiàtriques si és necessari.

L’ingrés i l’alta hospitalària es realitzen en coordinació amb l’equip de professionals del programa de salut mental perinatal del Parc Sanitari Sant Joan de Déu del territori de referència de la persona atesa.

Aquesta iniciativa, sorgida de la voluntat i la sensibilitat dels professionals, amb el suport de les direccions del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, ha creat un precedent al 2021 que ha permès desenvolupar i protocol·litzar la pràctica.

Els equips de maternitat i de salut mental treballen de manera integrada, revisen els casos individualment per planificar un abordatge comú i creen un registre i un pla de cures específic. Són professionals que s’han format en salut mental perinatal per oferir un acompanyament específic. A més, s’estableixen mesures concretes en quant a seguretat i vigilància quan és necessari.

Clara García-Terol, llevadora, i Alexia Camuñas, psiquiatra, dues de les impulsores d’aquests ingressos respectuosos, destaquen la positiva experiència tant per a mares com per a professionals, ja que afavoreix el vincle essencial i permet altres cures de la família. Així mateix, facilita els ingressos voluntaris, eliminant la por a ser separades dels seus nadons.

A nivell comunitari, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu disposa d’un programa específic d’atenció a la salut mental perinatal als Centres de Salut Mental d’Adults del territori, en coordinació amb l’atenció hospitalària, oferint una atenció especialitzada, integral, comunitària i basada en l’evidència.

En commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental Perinatal, celebrat el primer dimecres de maig, és crucial sensibilitzar sobre la importància de prevenir, tractar i acompanyar els trastorns de salut mental en aquest període vital per millorar l’experiència de la maternitat. L’OMS calcula que una de cada cinc dones tindrà un trastorn mental al llarg de la gestació i/o postpart, però moltes d’aquestes no rebran el diagnòstic ni el tractament que necessiten.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content