Dilluns, 20 maig 2024
spot_img
IniciDISCAPACITATL'informe Espanya 2023 del CERMI constata els molts reptes pendents per garantir...

L’informe Espanya 2023 del CERMI constata els molts reptes pendents per garantir els drets de les persones amb discapacitat

L’informe presentat ahir coincidint amb el Dia Nacional de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, també també assenyala la persistència de barreres en àrees com ara accessibilitat, dret i ocupació, accés a la justícia i participació en la vida social i cultural

presentació informe espanya 2023 cermi
La presentació es va fer de manera híbrida a l’agència de notícies Servimedia // Foto: CERMI

El Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI) ha presentat el seu informe general ‘Drets Humans i Discapacitat Espanya 2023’, destacant múltiples desafiaments pendents per garantir la inclusió, el benestar i els drets de les persones amb discapacitat. Aquest informe també assenyala la persistència de barreres en àrees com ara accessibilitat, dret i ocupació, accés a la justícia i participació en la vida social i cultural.

Durant la presentació de l’Informe Espanya 2023, duta a terme ahir de manera híbrida a l’agència de notícies Servimedia, es va posar de manifest aquesta realitat. L’esdeveniment coincideix amb el Dia Nacional de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU.

El diàleg va comptar amb la participació del delegat del CERMI Estatal per als Drets Humans i la Convenció de l’ONU sobre la Discapacitat, Gregorio Saravia; la comissionada dels CERMIS Autonòmics, Teresa Palahí; la presidenta del CERMI Andalusia, Marta Castillo Díaz; la subdirectora d’Igualtat, contra la Violència de Gènere i Inclusió de les Persones amb Discapacitat de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), Dolores Palacios García; i de l’Àrea de Relacions amb les Entitats Socials de la Fundació La Caixa, Valeri Ruiz García.

Gregorio Saravia, en començar, va esquematitzar els capítols de l’informe i els resultats principals, centrant-se en el capítol III per la seva rellevància. Va definir aquest informe com “un pont per passar de l’exclusió a la inclusió, de la discriminació a la no discriminació i de la no participació a la participació”.

En concret, Saravia va assenyalar que el Capítol III recull un total de 140 denúncies per vulneracions de drets contemplats a la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, 61 propostes de millora i 42 avanços. Les denúncies més freqüents estan relacionades amb l’article 9, referent a accessibilitat; seguit del 24, sobre educació; i del 27, sobre dret i ocupació.

Pel que fa a les propostes de millora, es concentren principalment en l’article 4, referent a obligacions generals; seguit del 27, sobre dret i ocupació; i el 13, sobre accés a la justícia. Els avenços més destacats es troben en l’article 9, d’accessibilitat; seguit del 27, sobre dret i ocupació; i l’article 30, sobre participació en la vida cultural.

Saravia va destacar l’augment en el nombre de propostes de millora presentades pel CERMI en comparació amb l’any 2022, indicant que “el moviment social de la discapacitat a Espanya, liderat pel CERMI, és un moviment inquiet i ambiciós que no es conforma amb els avenços, encara insuficients en alguns aspectes. És necessari seguir avançant i aprofundint”.

A més, Saravia va mencionar la reforma de l’article 49 de la Constitució com a un mitjà per establir nous objectius, cap als quals “ja estem implementant les agendes necessàries en els diferents sectors d’avanç que porta aquesta reforma”, va explicar.

Teresa Palahí va abordar els aspectes relacionats amb l’accés a la justícia de les dones i nenes amb discapacitat i la violència que pateixen. Per la seva banda, Marta Castillo Díaz va tractar el dret a la salut de les dones amb discapacitat com un dret humà, proposant accions formatives dirigides a professionals sanitaris i l’ampliació de la cobertura de serveis.

Dolores Palacios García va explicar el paper específic que assumeix la FEMP en la promoció i protecció dels drets de les persones amb discapacitat, així com la visió de la FEMP sobre l’accessibilitat universal als municipis espanyols i els passos clau per aconseguir-la a nivell local.

Finalment, Valeri Ruiz García de la Fundació La Caixa va destacar la importància de donar suport a les entitats socials i el paper de l’Informe Espanya 2023 en la consecució d’una societat més justa i igualitària.

En conclusió, aquest informe pretén ser una valuosa font d’informació sobre el compliment de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat (CDPD) a Espanya. Ha comptat amb el suport del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 i de la Fundació “la Caixa”.

Secció patrocinada per 
Logo_DINCAT-INTEGRAT

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content