Divendres, 14 juny 2024
IniciACCESSIBILITAT UNIVERSALEl projecte RUMBO publica la primera guia per a adaptar entorns amigables...

El projecte RUMBO publica la primera guia per a adaptar entorns amigables amb l’autisme

La guia, titulada "Ciutats inclusives: Entorns amigables amb l'autisme", sorgeix de la imperiosa necessitat de crear espais públics que siguin realment accessibles per a tothom

portada guia entorns accessibles amb autisme
Portada de la Guia d’entorns accessibles amb autisme // Foto: Federació Catalana d’Autisme

Les cinc entitats que formen part del projecte Rumbo han publicat una guia inèdita amb l’objectiu de convertir espais públics i habitatges en entorns més accessibles i amables per a les persones amb autisme. Aquesta iniciativa pretén eliminar barreres i promoure la inclusió social d’aquest col·lectiu, tenint en compte les seves necessitats i característiques específiques.

La guia, titulada “Ciutats inclusives: Entorns amigables amb l’autisme”, sorgeix de la imperiosa necessitat de crear espais públics que siguin realment accessibles per a tothom. Sovint, el disseny d’aquests espais no considera les especificitats de les persones amb autisme, limitant el seu gaudi i participació en la vida pública.

En aquest sentit, la guia persegueix diversos objectius clars. El primer és promoure la igualtat d’oportunitats perquè les persones amb autisme puguin gaudir dels mateixos drets i llibertats que la resta de la població, participant plenament en la societat.

PUBLICITAT

Un altres objectiu fomentar l’autonomia perquè els espais públics i els habitatges accessibles permetin a les persones amb autisme gaudir d’una major independència i autodeterminació en la seva vida quotidiana.

Un tercer objectiu és millorar el benestar, ja que un entorn adaptat a les seves necessitats pot tenir un impacte positiu significatiu en el benestar físic, emocional i social de les persones amb autisme.

La guia s’ha elaborat a partir de dues fonts principals: una evidència científica on s’han reunit publicacions acadèmiques sobre accessibilitat i s’han analitzat estudis que exploren l’impacte del disseny universal en la vida de les persones amb autisme.

PUBLICITAT

I una experiència personal del grup de consultoria format per professionals de la Federació Autisme Galícia, Autisme Andalusia, Autisme Castella i Lleó i la Federació Catalana d’Autisme ha aportat la seva experiència i coneixements a la guia, assegurant que reflecteixi les necessitats reals del col·lectiu.

El contingut de la guia s’estructura en tres blocs principals:

  1. Disseny universal i accessibilitat: S’explora la importància d’incorporar principis de disseny universal en la planificació i construcció d’espais públics i habitatges, tant per a les persones amb autisme com per a tota la població.
  2. L’autisme: una visió integral: Es presenta una visió completa de l’autisme, destacant la seva diversitat i les seves característiques. S’explica com aquestes característiques poden afectar la vida quotidiana i la relació de la persona amb l’entorn.
  3. Espais inclusius per a l’autisme: S’analitzen en detall els reptes que enfronten les persones amb autisme en els espais públics i es proposen solucions concretes per a crear entorns més inclusius i accessibles. La guia ofereix recomanacions sobre l’organització física, la senyalització, la estructuració dels espais, els desplaçaments i les condicions ambientals, a més d’incloure exemples d’espais públics i habitatges adaptats.

La guia “Ciutats inclusives: Entorns amigables amb l’autisme” és una eina valuosa per a professionals de l’arquitectura, la planificació urbanística, el disseny i la rehabilitació d’espais públics i habitatges. A més de contribuir a la creació d’entorns més inclusius i accessibles, la seva implementació juga un paper fonamental en la promoció del benestar i la qualitat de vida de les persones amb autisme.

El projecte RUMBO (“Cap a un model d’autonomia personal connectada i inclusiva”) és una iniciativa conjunta de diverses confederacions del Tercer Sector de la Discapacitat i el seu teixit associatiu (COCEMFE, ASPACE, PREDIF, FEDACE i AUTISMO ESPAÑA). 

PUBLICITAT

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content