Dimarts, 27 setembre 2022
Dimarts, 27 setembre 2022
IniciEleccions 14FECOM insta a les candidatures de les eleccions al Parlament a garantir...

ECOM insta a les candidatures de les eleccions al Parlament a garantir els drets de les persones amb discapacitat física

L'entitat elabora un document amb 62 propostes i un dècaleg amb les que considera prioritàries

ecom propostes discapacitat física candidatures eleccions parlament
A Catalunya hi ha més de 300.000 les persones amb discapacitat física, que tenen unes necessitats específiques // Foto: ECOM

ECOM, organització representativa de les entitats i persones amb discapacitat física i/o orgànica de Catalunya, ha preparat amb motiu de les properes eleccions al Parlament -de moment, convocades pel 14 de febrer- un document de propostes per afavorir la garantia dels drets de les persones amb discapacitat de Catalunya i el seu benestar.

El document consta d’un total de 62 propostes que ha fet arribar a totes les candidatures que es presenten a aquests comicis, demanant-los que les tinguin en compte en els seus programes electorals, però sobretot incidint en què estiguin en el programa de govern d’aquella/es formació/ns polítiques que finalment acabin estant al capdavant del Govern de Catalunya. 

Aquesta acció anirà acompanyada de la petició de trobades amb els diferents grups polítiques que es presenten a les eleccions, per fer-los saber de primera mà les necessitats del col·lectiu de les persones amb discapacitat física a Catalunya.

Les propostes presentades fan referència a diferents àmbits del col·lectiu de les persones amb discapacitat física, com són el dret a l’accessibilitat, dret a l’autonomia personal i a la Vida Independent, dret a l’habitatge, dret a la salut, dret a l’educació, dret a la salut, dret al treball, dret als Serveis Socials, dret a participar en la vida cultural i les activitats recreatives, l’espai i l’esport. El document també ha a inclòs un apartat específic de Perspectiva de Gènere, un de Tercer Sector Social, i un d’específic per a l’escenari COVID19. 

DECÀLEG DE PROPOSTES PRIORITÀRIES

El mateix document inclou un decàleg on es destaquen les 10 propostes que ECOM considera prioritàries abordar, i que són: 

  • 1. Crear dins l’estructura del Govern un departament específic i exclusiu per a l’àmbit dels Afers Socials i famílies, que pugui donar resposta amb la màxima eficàcia a l’amplitud de qüestions que s’aglutinen dins aquest àmbit, i que disposi de la dotació pressupostària necessària per donar cobertura a les necessitats de les persones i de les entitats del Tercer Sector Social. Aquest nou departament hauria de treballar coordinadament amb les resta de departaments per assegurar que la discapacitat també està inclosa transversalment en les polítiques públiques que des d’aquests departaments s’impulsen. 
  • 2. Aprovar el Decret que ha de regular l’assistència personal a Catalunya, de manera que pugui garantir el dret a la vida independent de les persones amb discapacitat física. 
  • 3. Revisar el model d’atenció a les persones amb discapacitat per promoure un model d’atenció comunitària centrada en la persona, tot duent a terme una redefinició general de la Cartera de Serveis Socials. Paral·lelament, cal prioritzar la revisió del model COMUNICAT DE PREMSA residencial i també avançar en la concreció i creació del model de Vida Independent i en la comunitat. 
  • 4. Aprovar el Decret d’Accessibilitat a Catalunya, que haurà de desplegar la Llei d’Accessibilitat, i dotar-lo del pressupost suficient i necessari per garantir el dret a l’accessibilitat de les persones amb discapacitat física; i preveure la creació d’un fons econòmic estable i estructural per polítiques d’accessibilitat universal. 
  • 5. Fer efectiva la implementació i el complet desenvolupament del Decret 150/2017, de 17 d’octubre, de l’atenció educativa a l’alumnat en el marc d’un sistema educatiu inclusiu, incrementant el pressupost destinat al seu desplegament i comptant amb la participació de de tots els agents de la comunitat educativa i les entitats de persones amb discapacitat. 
  • 6. Revisar el model d’inclusió laboral de les persones amb discapacitat física per afavorir la creació de llocs de treball de qualitat, i assegurar-ne el manteniment amb un finançament adequat i suficient. 
  • 7. Avançar definitivament en la construcció d’un model d’atenció integrada social i sanitària a Catalunya -concretant el treball que s’ha vingut fent sobre aquesta matèria en els darrers anys i comptant amb la participació del Tercer Sector Social-, per poderlo implantar. 
  • 8. Aprovar un Pla Nacional de l’Habitatge a Catalunya, consensuat amb els diferents agents socials, que permeti avançar també en la garantia del dret a l’habitatge de les persones amb discapacitat física, preveient un augment dels ajuts econòmics i subvencions per a la supressió de barreres arquitectòniques, i per a l’accés a productes de suport i a la domòtica, com a eina fonamental per promoure l’autonomia personal. 
  • 9. Vetllar per que les persones amb discapacitat física no quedin excloses de la transformació digital que està vivint la nostra societat en tots els àmbits, tot assegurant que tot allò digital és accessible, assequible i contempla la diversitat humana; i garantir com un dret fonamental l’accés a internet per a totes les persones, en igualtat de condicions. 
  • 10. Augmentar la inversió per a la xarxa de serveis socials i revertir l’infrafinançament crònic dels serveis d’atenció a les persones amb discapacitat física que presten les entitats (incrementant les tarifes del mòduls, la dotació de recursos…); i treballar, conjuntament amb les entitats representatives del sector per garantir l’acció concertada com a línia prioritària de relació entre l’administració i el Tercer Sector Social.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
El Diari de la DisCapacitat és el primer digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content